Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2023, 18:30
Čas čítania 1:21
Martin Mičuda

Mladá automobilka Cupra predstavila mimoriadne atraktívny Tavascan s výkonom 340 koní a futuristickým interiérom

Mladá automobilka Cupra predstavila mimoriadne atraktívny Tavascan s výkonom 340 koní a futuristickým interiérom
Zdroj: Cupra
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY CUPRA ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Elektrické SUV kupé bude k dispozícii v dvoch výkonnostných verziách Endurance a EV.

Keď minulý rok nová automobilka Cupra predstavila víziu svojich budúcich noviniek, asi len málokto čakal, že model Tavascan bude reprezentovať takmer hotové vozidlo. Cupra totiž odhalila svoj druhý elektromobil v portfóliu, práve Tavascan v produkčnej podobe, a hoci ide o sériovku, vyzerá skôr ako štúdia. Mimoriadne atraktívne strihnuté SUV kupé zaujme svojimi vyzývavými a veľmi nápaditými tvarmi, efektnými LED svetlami s grafikou trojuholníkov na oboch koncoch či osvetlenými logami. 

Odporúčané
Prvý vlastný model značky Cupra sa nám dostal pod kožu. Ako jazdí 310-koňový Formentor? Prvý vlastný model značky Cupra sa nám dostal pod kožu. Ako jazdí 310-koňový Formentor? 23. apríla 2021, 15:31

Tavascan s dĺžkou 4 644 milimetrov stojí na 19" až 21" diskoch, má adaptívny podvozok, množstvo kontrastných prvkov karosérie, ktoré sú lakované vo vysokom lesku, či zapustené kľučky. Ešte zaujímavejšia je elektrická novinka vnútri, kde je našponovaná palubná doska, ktorá pripomína chrbticu. Niečo podobné v iných sériových autách nenájdeme. Štandardom sú aj športové sedadlá, ktoré môžu dopĺňať škrupinové sedadlá CUP z ľahkej konštrukcie. 

Cupra, Tavascan,Cupra, Tavascan,Cupra, Tavascan,Cupra, Tavascan,
Zobraziť galériu
(15)

Vizuálny zážitok dopĺňa aj atraktívna farebná konfigurácia vnútrajška, ktorá počíta s paletou odtieňov Soul Black, Dark Night a Enceladus Grey Metallic. Pred vodičom sú 5,3" digitálne budíky, zatiaľ čo centrom palubnej dosky je až 15" displej s novým rozhraním HMI (Human Machine Interface) a veľmi úzke výduchy ventilácie pod ním. Celý kokpit okoreňuje početne zastúpené náladové osvetlenie. Batožinový priestor má 540 litrov.

Odporúčané
Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? 25. mája 2021, 14:30

Keďže Tavascan je technický príbuzný ostatných koncernových modelov, stojí na platforme MEB. Na rozdiel od ID.5 či Enyaqu, ale v zmysle tradície značky Cupra, Tavascan zastúpi najviac športovo orientovaný elektromobil z rodiny. K dispozícii budú dve výkonnostné verzie, pričom už základná ponúkne až 210 kW, a to výhradne z jedného elektromotora na zadnej náprave. Silnejšia verzia VZ k tomu pridáva ešte 80 kW predný elektromotor, vďaka čomu výkon poskočí až na úroveň 250 kW.

  • Endurance – jeden el., 210 kW/286 koní a 545 Nm, dojazd 550 km
  • VZ – dva el., 250 kW/340 koní, vpredu 134 Nm a vzadu 545 Nm, dojazd 520 km

Vyhotovenie VZ zvládne akceleráciu z 0 na 100 km/h len za 5,6 sekundy. V oboch prípadoch má akumulátor využiteľnú kapacitu 77 kWh, samotný systém pritom podporuje 135 kW nabíjanie. Na dobitie batérie na 80 percent by tak malo stačiť menej ako 30 minút.

Cupra, Tavascan,
Zdroj: Cupra
Domov
Zdieľať
Diskusia