Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2023, 9:30
Čas čítania 6:40
Martina Havranová

Šéf luxusnej slovenskej realitky: Mladý chalan u nás zarobil v priebehu pár mesiacov desiatky tisíc eur

ZAUJÍMAVOSTI NÁPADY NA PODNIKANIE NEHNUTEĽNOSTI PODNIKANIE
Uložiť Uložené

Ako sa predávajú luxusné nehnuteľnosti na Slovensku a koľko zarábajú realitní makléri, ktorí ich predaj sprostredkovávajú? Vyspovedali sme riaditeľa prémiovej realitnej kancelárie Svoboda & Williams.

David Martan vedie realitnú kanceláriu Svoboda & Williams, medzi ktorej klientelu patria aj najbohatší Slováci. V rozhovore pre Refresher opísal, ako funguje predaj luxusných nehnuteľností a aj to, ako si dokážu zarobiť realitní makléri, ktorí sprostredkúvajú ich predaj. 

David Martan vedie realitnú kanceláriu Svoboda & Williams.
David Martan vedie realitnú kanceláriu Svoboda & Williams. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


„Naša práca prináša prakticky neobmedzené možnosti. Poviem príklad z praxe. Prišiel k nám pracovať mladý chalan, maklér, ktorý už mal nejaké skúsenosti z minulosti. Potom ako k nám nastúpil, sa mu podarilo v priebehu dvoch-troch mesiacov zarobiť niekoľko desiatok tisíc eur,“ vysvetľuje Martan v rozhovore. 

Realitný trh prešiel počas posledného roka mnohými zmenami. Dotkli sa aj segmentu luxusných nehnuteľností? V Refresheri sa pravidelne venujeme témam, ktoré sa dotýkajú našej spoločnosti, spolu s odborníkmi. Ak nás chceš podporiť a dostať sa k prémiovým článkom, staň sa členom klubu REFRESHER+


Vaša realitná kancelária sa špecializuje na predaj prémiových nehnuteľností. Ako to funguje, musia mať makléri databázu potenciálnych klientov? 

Presne, ako hovoríte. Možno by som na úvod ešte podotkol, že sme exkluzívny partner Christie's International Real Estate, ktorá patrí pod newyorskú aukčnú sieň Christie's s viac ako 250-ročnou tradíciou. Sieň pôvodne predávala umelecké diela, napríklad uskutočnila predaj obrazu Leonarda da Vinciho za viac ako 450 miliónov dolárov. 


Disponovali globálnou databázou najbohatších ľudí na celom svete. Od biznismenov v Hongkongu cez moskovských oligarchov, ropných magnátov na Blízkom východe až po maklérov z Wall Street. Svoje portfólio sa rozhodli rozšíriť aj o reality, a tak založili Christie's International Real Estate. My sme ich exkluzívny partner pre Slovensko a Česko.

Dnes je povedomie ľudí o našej práci také, že jeden týždeň môžete byť kuchár-čašník a na ďalší realitný maklér.


Prirodzene k nám teda prichádzajú klienti, ktorí sa zaujímajú o luxusný segment. Či už ide o kaštiele, penthousy v novostavbách, víkendové chalety v prémiových rekreačných oblastiach, alebo luxusné vily v Bratislave. Samozrejme, aj práca v rámci sprostredkovania v tomto segmente so sebou nesie iné nároky, ako keď predávate garsónku v Petržalke. Musíte pracovať s databázou ľudí, ktorí sú potenciálni záujemcovia. Nemá zmysel dať nehnuteľnosť za niekoľko miliónov na verejné portály a čakať, kto sa ozve. VIP klientela na tieto stránky často ani nechodí.


Máte v portfóliu len luxusné nehnuteľnosti? 

Sme veľká realitná kancelária, pracuje pre nás viac ako 160 profesionálov v rámci realít na slovenskom a českom trhu. Okrem luxusného segmentu ponúkame aj cenovo dostupnejšie nehnuteľnosti pod našou značkou Feelhome by Svoboda & Williams. K obom brandom máme zvlášť vytvorené webové stránky aj nastavenú marketingovú komunikáciu. 


Tým sa odlišujeme od konkurencie na trhu a myslím, že sme jediný, kto to aktuálne robí takto. Na stránkach iných prémiových realitiek nájdete nehnuteľnosť za niekoľko miliónov vedľa inzerátu na predaj bytu za pár desiatok tisíc eur niekde na vidieku.

Podľa Davida Martana popularita profesie realitných maklérov vzrástla po odvysielaní reality šou ako Selling Sunset.
Podľa Davida Martana popularita profesie realitných maklérov vzrástla po odvysielaní reality šou ako Selling Sunset. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran


Pôsobí to na mňa, ako keby som mal showroom a predával v ňom ferrari vedľa škodovky. Aký typ zákazníka by bol potom vlastne mojou cieľovkou?


V našich končinách bývalo zvykom, že maklér je taká one man show, keď si sám mobilom urobí fotky, napíše nejaký text inzerátu a zavesí ponuku na realitný portál. My sa snažíme proces rozdeliť na viac etáp, kde každú časť robí profesionál vo svojom odbore. Fotky robí profesionálny fotograf, texty píše copywriter, prekladá ich profesionálny prekladateľ a máme marketingové oddelenie, ktoré nastavuje rôzne komunikačné nástroje. Vo finále, na jednej ponuke pracuje zhruba 10 ľudí. 


Dnes sa môže stať maklérom v podstate ktokoľvek a nepotrebuje špeciálne vzdelanie. Aké máte nároky na výber maklérov do vašej spoločnosti? 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 135073 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa stať maklérom, ktorý predáva luxusné nehnuteľnosti?
  • Koľko ich maklér musí predať, aby si zabezpečil zaujímavú odmenu?
  • Akým spôsobom predávajú nehnuteľnosti najbohatší Slováci?
  • Sú aj na Slovensku realitní makléri, ktorí zarábajú desiatky tisíc eur mesačne?
Domov
Zdieľať
Diskusia