Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2023, 16:30
Čas čítania 5:32
Martina Havranová

Anton sa živí prenájmom bytov cez Airbnb: Vlastním len jeden, no slušne zarábam na prenájme ďalších piatich

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA NÁPADY NA PODNIKANIE NEHNUTEĽNOSTI ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Zarobiť na trende krátkodobých prenájmov bytov cez rezervačné portály ako Airbnb alebo Booking dokážeš aj vtedy, ak žiadny práve nevlastníš. Stačí byť podnikavý a priniesť na trh nehnuteľností originálne zážitky pre hostí.

Anton Karpita pracoval ako fotograf. V posledných rokoch však šla jeho pôvodná profesia bokom a podarilo sa mu vybudovať si biznis z krátkodobých prenájmov bytov, primárne cez rezervačné portály Airbnb alebo Booking. Aktuálne ich prenajíma šesť, z ktorých reálne vlastní len jeden.

Anton Karpita si vybudoval úspešný biznis s prenájmami bytov cez Airbnb.
Anton Karpita si vybudoval úspešný biznis s prenájmami bytov cez Airbnb. Zdroj: archív Antona Karpitu


Keď kupoval svoj prvý byt, netušil, že časom sa premení aj na zdroj jeho príjmov. „Z bytov, ktoré prenajímam, robím zarábajúce firmy a najdôležitejšie sú pre mňa pozitívne recenzie od hostí, ktorí v nich bývali. Každý byt na začiatku prispôsobím potrebám budúcich hostí a potrpím si na detaily, aby v ňom každý cítil pohodlie domova so službami hotela,“ vysvetľuje v rozhovore Anton. 

Na Refresheri ti pravidelne prinášame rozhovory, v ktorých ti predstavujeme šikovných Slovákov a ich podnikateľské nápady. Aby sme to mohli robiť aj naďalej, podpor nás a pridaj sa do klubu Refresher+, kde získaš neobmedzený prístup k exkluzívnym článkom.


Ako si sa dostal k tomu, že prenajímaš šesť bytov a nemusíš mať inú prácu?

Postupne. Svoj prvý byt som si kúpil ešte v čase, keď som pracoval ako obrazový redaktor a fotograf v jednom módnom časopise. Podmienky na udelenie hypoték boli vtedy úplne iné, ako sú dnes. Mali úroky pod jedným percentom a najmä som ešte dokázal získať úver, ktorý pokryl 100 percent ceny bytu. Dnes by som musel asi založiť všetko možné, aby som si dokázal kúpiť byt, a výška splátok by bola tiež o dosť vyššia. Boli sme ešte tá šťastná generácia, ktorá mala úplne inú dostupnosť bývania, ako je dnes.


V období, keď som si kúpil byt, som navyše začal žiť so svojím partnerom, ktorý mal tiež vlastný byt, a časom sme si spolu kúpili ešte jeden väčší. Zostali nám k dispozícii teda dva voľné byty a rozmýšľali sme, čo s nimi. 

Moji známi si tiež privyrábali prenájmom bytov a ja som im ponúkol, že si byt od nich prenajmem, doladím detaily tak, aby zaujal na rezervačných portáloch.


Môj partner zvolil možnosť dlhodobého prenájmu, ktorý sa však skončil neplatením nájmu, a aby toho nebolo málo, niekoľko vecí v byte jeho nájomník poškodil. Vedel som, že svoj byt, ktorý som pedantne a s citom zariadil do posledného detailu, na dlhodobý nájom určite nedám, a začal som ho prenajímať krátkodobo. Bol som v tom však nový a bolo to niečo úplne iné ako dnes. (smiech)


Spomínaš si ešte na tvoje rentierske začiatky?

Povedzme, že keď človek s niečím začína, učí sa na vlastných chybách. Vtedy som byt upratoval sám, a pretože som pedant, upratanie mi trvalo asi štyri hodiny a robil som to niekoľkokrát týždenne.

PRED A PO. Anton sa snaží každý byt zariadiť do detailov tak, aby sa v ňom hostia cítili ako doma.
PRED A PO. Anton sa snaží každý byt zariadiť do detailov tak, aby sa v ňom hostia cítili ako doma. Zdroj: archív Antona Karpitu


Nemal som v byte ani kódovanú elektronickú schránku, kde nechávam kľúče, a tak som ich svojim hosťom dával osobne. Bežne meškali aj jednu-dve hodiny a ja som tak kopu času strávil čakaním. Mal som aj slabú angličtinu, čiže pri zahraničných návštevníkoch mi robila problém komunikácia.

Úprimne, ak niekto prenajíma len jeden byt, nezarobí mu to na komfortný život, a tak som sa snažil svoje podnikanie rozšíriť.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 133460 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko sa dá mesačne na jednom byte zhruba zarobiť.
  • S akými počiatočnými investíciami musíš počítať.
  • Koľko dní v mesiaci musí byť byt obsadený, aby nebol v strate.
  • Aké bizarné príhody zažil so svojimi hosťami.
Domov
Zdieľať
Diskusia