Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2023, 12:30
Čas čítania 11:33
Lukáš Čelka

Oliver je satanista: Satanská Biblia nás neodmeňuje za zlé skutky. Jeffrey Dahmer bol tiež nakoniec kresťan

REFRESHER PARANORMÁLNE JAVY SATANIZMUS STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Možno by si to nečakal, ale na Slovensku je približne až štyristo stúpencov satana.

Na svete azda neexistuje kontroverznejšia viera než satanizmus. Sú však obavy z neho naozaj opodstatnené? Možno ťa táto informácia prekvapí, ale aj na Slovensku máme stovky stúpencov Satanskej Biblie. Aby sme lepšie pochopili filozofiu tohto náboženstva, porozprávali sme sa s Oliverom, ktorý sa v satanistických kruhoch pohybuje už roky.

Mladý satanista nám v rozhovore priblížil pozadie slovenských satanistických komunít, ale i to, aké základné hodnoty vyznávajú. Oliver tvrdí, že satanizmus je omnoho liberálnejší než iné náboženstvá. „Satanizmus bol v istom čase útočiskom pre homosexuálov, keďže ich v našich komunitách akceptovali bez ohľadu na to, s kým spávajú,“ doplnil Oliver.

Podľa jeho slov nespaľujú Bibliu ani neznesväcujú kresťansky významné miesta. „Zlé skutky sú u nás rovnako zlé ako v spoločnosti,“ priblížil Oliver s tým, že podobne klamlivé sú aj informácie o tom, že satanistické rituály sú násilné a plné krvi.

„LaVey, autor Satanskej Biblie, prišiel s teóriou, že ani počas čiernych omší nevychádzala energia z krvi, ale z bolesti človeka, a preto sa ju rozhodol nahradiť sexuálnou energiou. Tu vlastne prichádza do hry aj celkový ošiaľ týkajúci sa satanistických orgií,“ dodal a jedným dychom prezradil, že zorganizovať podobné orgie sa pokúšala aj česká komunita satanistov, bohužiaľ, neúspešne.

Na našom webe ti pravidelne prinášame rozhovory s inšpiratívnymi a zaujímavými ľuďmi. Naposledy sme vyspovedali okultistu či bývalého exorcistu. Ak chceš podporiť našu snahu stále skvalitňovať obsah a získať neobmedzený prístup k článkom, pridaj sa do klubu Refresher+.

Vedel by si mi vlastnými slovami opísať filozofiu satanizmu?

Satanizmus ako taký sa rozdeľuje na dve odvetvia. Existuje tzv. luciferiánsky satanizmus a LaVeyov satanizmus. LaVeyov satanizmus (náboženstvo založené v roku 1966 americkým okultistom Antonom S. LaVeyom – pozn. red.) je filozofia ateistického satanizmu, ktorý neuznáva žiadnu nadprirodzenú entitu, len človeka samotného.

Odporúčané
Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha 22. apríla 2024, 12:30

Ide o egocentrickú filozofiu, ktorá hovorí, aby boli ľudia samými sebou, a pokiaľ svojím správaním nikoho priamo negatívne neovplyvňujú, môže im byť jedno, čo robia. Zjednodušene: je to viera v seba samého, ktorá úplne odmieta všetky kresťanské postavy.

Čiže neuznávate satana tak, ako ho opisuje Biblia?

Nie. Jedinú podobnosť LaVeyovho satanizmu s kresťanstvom môžeme nájsť v tom, že takisto obsahuje prvky ako rituály, oltáre či rituálne miestnosti. Zakladateľ tejto viery Anton S. LaVey tvrdí, že tieto rituály sú vlastne parapsychologická terapia – slúžia na uvoľnenie emócií.

Satanista Oliver.
Satanista Oliver. Zdroj: Archív/Peter Plichta

Opačne to majú luciferiáni, ktorí sú na rozdiel od LaVeyových satanistov veriaci. Uctievajú satana presne tak, ako ho opisuje Biblia v rámci kresťanstva. Logicky: keď verím v satana, musím veriť aj v Boha. V skratke môžeme povedať, že ide o „opačné kresťanstvo“. Spomínaný luciferianizmus vznikol neskôr než LaVeyov satanizmus ako odpoveď satanistov na to, že nimi kresťania pohŕdali.

Medzi ktorých satanistov sa radíš ty?

Laveyanov.

Celá LaVeyova filozofia je v oblasti sexuality veľmi otvorená a hovorí o prirodzenosti človeka. LaVey bol toho názoru, že človek je len zviera a mal by si zachovávať svoje zvieracie inštinkty.

 

Kedy si sa k satanizmu dostal a akým spôsobom?

Už ako malého chlapca ma bavilo pozerať rôzne seriály a filmy s okultnou tematikou. Fascinovala ma aj symbolika, čiže rôzne pentagramy a pentakly. Keď som bol v šiestom ročníku na základnej škole, spolužiačka mi podarovala náramok s pentagramom. Deti v mojom okolí si všimli, že ho nosím, a začali ma posielať do pekla či pokrikovať po mne, že som satan.

Odporúčané
Diablova jama: diera v zemi hlboká tisícky metrov údajne dokáže vzkriesiť mŕtvych. Ľudí šachta fascinuje, zvieratá sa jej boja Diablova jama: diera v zemi hlboká tisícky metrov údajne dokáže vzkriesiť mŕtvych. Ľudí šachta fascinuje, zvieratá sa jej boja 19. apríla 2024, 12:30

Najprv som s tým bojoval a snažil som sa im vysvetliť, že pentagram je ochranný symbol a so satanom nemá nič spoločné. Aby som im dokázal lepšie argumentovať, rozhodol som sa viac ponoriť do tejto tematiky a naštudovať si ju. Vtedy som narazil na spomínaný LaVeyov satanizmus, v ktorého hodnotách som sa úplne našiel, a stotožnil som sa s touto vierou.

Čo sa dialo potom, keď si sa s touto vierou stotožnil? Existuje nejaká cesta, ako sa zo sympatizanta satanizmu stať na Slovensku skutočným satanistom?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 132547 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké hriechy a prikázania majú satanisti.
  • Či Satanská Biblia pripúšťa posmrtný život.
  • Aké existujú satanistické rituály a či sú plné krvi a brutalít.
  • Či majú satanisti dobrý pocit, ak urobia zlý skutok.
  • Ako satanisti oslavujú Vianoce a iné tradičné kresťanské sviatky.
  • Aké komunity satanistov existujú na Slovensku.
  • Prečo sa v Česku nepodarilo zorganizovať satanistické orgie. 
Domov
Zdieľať
Diskusia