Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2023, 9:30
Čas čítania 6:54
Daniel Mikolášik

Akvabela Silvia je najsledovanejšou Slovenkou na Tiktoku: Moje videá pod vodou si zamilovali aj Dua Lipa či J Balvin (Rozhovor)

Akvabela Silvia je najsledovanejšou Slovenkou na Tiktoku: Moje videá pod vodou si zamilovali aj Dua Lipa či J Balvin (Rozhovor)
Zdroj: Archív Silvie Solymosyovej
ŠPORT SLOVENSKÍ REPREZENTANTI ŠPORT TIKTOK VODNÉ ŠPORTY
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Na Tiktoku zožala úspech vďaka tanečným scénkam natáčaným pod vodou v bazéne. Sociálne siete sú podľa jej slov záložným príjmom, pretože športom by sa na Slovensku neuživila.

„Ako reprezentantka Slovenska som v roku 2022, počas ktorého som získala dve bronzové medaily na majstrovstvách Európy a obsadila deviatu a desiatu priečku na majstrovstvách sveta, dostala presne nula eur. Ľudia by mali rozlišovať športovcov a športovcov. Nedokázala by som sa tým na Slovensku živiť,“ otvorene hovorí v rozhovore Silvia.

19-ročná Silvia Solymosyová je slovenská akvabela, reprezentantka v synchronizovanom plávaní a dvojnásobná bronzová medailistka z majstrovstiev Európy 2022 v Ríme. Spolu s bratom Jozefom sa im pre Slovensko dokonca podarilo vyplávať historicky prvé dve medaily z majstrovstiev Európy.

V neposlednom rade je Silvia aj najsledovanejšou Slovenkou na Tiktoku, na ktorom má aktuálne viac ako 1,4 milióna followerov. Na sociálnej sieti zožala veľký úspech za svoje tanečné scénky natáčané pod vodou v bazéne. Jej videá si zamilovali dokonca svetové celebrity ako Dua Lipa, J Balvin, Marshmello, Jason Derulo či komik Trevor Noah.

V rozhovore nám prezradila aj to, ako tancuje na tiktokové pesničky, keď pod vodou nepočuje hudbu, čo s jej videom urobila Dua Lipa, aké nehody sa jej už stali pod vodou, ako dlho vydrží bez nadýchnutia, ako trénuje choreografiu tanečných kreácií alebo prečo ako slovenská reprezentantka a medailistka v roku 2022 nezarobila ani euro.

Silvia Solymosyová akvabela mladá slovenská reprezentantka v synchronizovanom plávaní tiktokerka
Zdroj: Archív Silvie Solymosyovej
Na našom webe pravidelne prinášame rozhovory s úspešnými športovcami či nádejnými mladými talentmi. Viac podobných článkov nielen o slovenskom športe nájdeš v tejto sekcii. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

Aký je to pocit, byť najsledovanejšou Slovenkou na Tiktoku?

Byť v niečom naj je príjemný pocit. Je to taká odmena za všetku tú námahu a čas, čo som tomu venovala. Na druhej strane to však nie je až taká významná vec, keďže Tiktok na Slovensku nie je až taký rozšírený a hlavne je často vnímaný v negatívnom svetle. 

 
Čo stojí za týmto úspechom? Bolo náročné vybudovať si takú veľkú komunitu fanúšikov?

Je za tým hlavne to, že môj content je výnimočný. V čase, keď som s Tiktokom ešte len začínala, tance pod vodou robili asi traja ľudia na svete. Potom prišla korona a pozatvárali sa bazény na takmer celom svete. Ako členka reprezentačného družstva v synchronizovanom plávaní som sa dostala do bazénov skôr ako ostatní a určitý čas som bola bez konkurencie. Vtedy som mala dosť virálnych videí a získala veľa followerov. 

@sisa_solymosyova Replying to @bridget._luvs ofc I can dance upside down 🌊 #underwaterdance #underwatertiktok ♬ L$d - Luclover

Kedysi bol pre slovenských tvorcov na Tiktoku problém zarábať z reklamy, a to aj napriek tomu, že mali omnoho väčšie dosahy ako mnohí influenceri na Instagrame. Zmenilo sa to? Dá sa už na Slovensku uživiť len Tiktokom?

Môžem sa vyjadriť len za seba, a skôr teda nie ako áno. Na rozdiel od USA tu nemáme fond pre tvorcov, z ktorého by dostávali odmenu za počet videní. Čiže ak aj máš videá, ktoré videli milióny ľudí, nemáš z toho nič. Môžeš dostať nejaké drobné od fanúšikov na livestreamoch alebo za video, ale sú to smiešne sumy.

Odporúčané
Rakovina pripravila Maroša o nohu, napriek tomu zabehol 66-krát Spartan Race: Bolesti v odrezanej nohe cítim bežne Rakovina pripravila Maroša o nohu, napriek tomu zabehol 66-krát Spartan Race: Bolesti v odrezanej nohe cítim bežne 7. marca 2024, 12:30

Jedinou možnosťou, ako niečo zarobiť, sú sponzorované videá vďaka spoluprácam. Alebo môžeš odkázať fanúšikov na svoju stránku či e-shop, kde si môžu kúpiť tvoj produkt alebo službu. Prípadne produkty iných, z ktorých máš províziu. Nespoliehala by som sa na akékoľvek príjmy z Tiktoku, hlavne keď sa čoraz častejšie hovorí o tom, že ho chcú v niektorých krajinách zakázať.

Silvia Solymosyová akvabela mladá slovenská reprezentantka v synchronizovanom plávaní tiktokerka
Zdroj: Archív Silvie Solymosyovej

Tvoj príjem z Tiktoku pochádza zo sponzorovaných videí. S akými značkami spolupracuješ?

Keďže som donedávna študovala a zároveň plávala, spolupracovala som najmä so značkami, ktoré súviseli s mojím športom. Väčšinou mi darovali veci, ktoré potrebujem na tréning. Teraz som otvorená najmä plateným spoluprácam, ktoré viem zaujímavo odprezentovať svojim fanúšikom. Od značky oblečenia cez obuv, kozmetiku až po hotel s bazénom alebo novú pesničku nejakého interpreta.

 
Tvojou výhodou oproti iným slovenským tvorcom je, že tvoríš pre medzinárodný trh, keďže tvoje videá sú buď v angličtine, alebo bez slov. Odkiaľ pochádza najviac tvojich followerov?

Najviac pochádza z USA, Brazílie a Filipín, čiže z krajín, kde je vysoký počet používateľov Tiktoku.

@sisa_solymosyova Replying to @Rosie ❤ SPLIT UNDERWATER at the bottom of the swimming pool #split #underwater #flexibility ♬ BASSFACE MELTDOWN - Nick

Na Tiktoku ťa sledujú dokonca aj svetové celebrity ako herečka Catherine Zeta-Jones známa z filmov o Zorrovi, ktorá jedno z tvojich videí aj zdieľala. Ako si na to vtedy reagovala?

Catherine síce zdieľala moje video na svojom Instagrame, ale na Tiktoku ma nesleduje. Ona na Tiktoku nesleduje nikoho a ani tam zatiaľ nezverejnila žiadne video. O tom, že zdieľala moje video, som sa dozvedela vďaka kamarátom a fanúšikom, ktorí ma označovali v komentároch pod videom, pretože ona ma ako tvorcu neoznačila. Vtedy som do svojej storky na Instagrame zdieľala video, ktoré som zverejnila s tým, že ma neoznačila. Príbeh videla a následne ma aj označila.

 
Aj ste si potom spolu vymenili nejaké správy?

Áno, ale to je súkromná komunikácia.

Sú aj iné hviezdy, ktoré ťa nejakou formou podporili? 

Zo zahraničných hviezd zdieľal moje video napríklad komik Trevor Noah alebo herečka Viola Davis. Známy latino spevák J Balvin ma zas zdieľal v príbehu na svojom Instagrame, kde má viac ako 50 miliónov sledovateľov, a interpreti ako Jason Derulo alebo Marshmello mi pod video napísali komentár.

Domov
Zdieľať
Diskusia