Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. marca 2023, 16:30
Čas čítania 4:48
Jakub Paulík

Prominentný advokát Murdaugh zastrelil manželku a syna. S jeho rodinou sa spája 5 záhadných úmrtí

Prominentný advokát Murdaugh zastrelil manželku a syna. S jeho rodinou sa spája 5 záhadných úmrtí
Zdroj: Netflix
ZAUJÍMAVOSTI MURDAUGH MURDERS: A SOUTHERN SCANDAL MURDAUGHOVCI NETFLIX NETFLIX SERIÁLY NEVYRIEŠENÉ VRAŽDY VRAŽDA VRAŽDY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Prvotriedny advokát z právnickej rodiny padol na dno.

S rodinou prominentných amerických právnikov Murdaughovcov sa za 6 rokov spája 5 záhadných úmrtí vrátane dvoch brutálnych vrážd. Z kedysi špičkového advokáta Alexa Murdaugha sa v krátkom čase stal spoločenský vyvrheľ, ktorého 3. marca 2023 odsúdili za vraždu syna a manželky.

Prečítaj si aj o slovenskom údajnom kanibalovi Matejovi Čurkovi či o piatich skutočných vraždách podľa filmov. Podpor tvorbu kriminálneho obsahu ako predplatiteľ klubu Refresher+.
Alex Murdaugh
Zdroj: Youtube/Wall Street Journal

Advokát si vraj najal vraha, aby ho zabil

Alex Murdaugh 4. septembra 2021 menil pneumatiku na svojom aute. Krátko nato k nemu podišiel muž, ktorý ho strelil do hlavy. Zranenie však nebolo smrteľné. Krvácajúci Murdaugh hneď zavolal na políciu a oznámil, čo sa mu stalo. Keďže niekoľko mesiacov predtým niekto zavraždil jeho ženu a dcéru, spočiatku sa zdalo, že tieto prípady spolu súvisia.

Telefonát Alexa Murdaugha po tom, ako ho postrelili

Vyšetrovatelia však veľmi rýchlo prišli na to, že Alexa Murdaugha postrelil jeho klient a zároveň drogový díler Curtis Edward Smith, ktorého si právnik údajne najal, aby ho zabil. Murdaugh tak chcel zabezpečiť, aby jeho staršiemu synovi Busterovi vyplatili za jeho smrť 10-miliónovú poistku.

Odporúčané
Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli 24. apríla 2024, 9:30

Murdaugh mal dlhodobé problémy s užívaním liekov na upokojenie a zároveň pravidelne pil alkohol. Po smrti syna a manželky začal čoraz viac užívať narkotikum oxykodón, ktoré mu dodával jeho díler. Ako 3. marca 2023 potvrdil súd, páchateľom, za ktorého vypátranie po vražde svojej rodiny vypísal 100-tisícovú odmenu, bol on sám.

Záhadné úmrtie spolužiaka Alexovho syna

Alex Murdaugh pochádza z rodiny špičkových právnikov z Južnej Karolíny. Advokátsku firmu, v ktorej dlhé roky pracoval, založil ešte jeho prastarý otec. O jeho spoločenskom postavení vypovedal aj rozsiahly majetok. Murdaugh vlastnil veľký pozemok s rodinným domom, disponoval vlastným jazerom, loveckým rajónom či lietadlom s vlastnou pristávacou plochou.

V priebehu niekoľkých rokov však prišiel prakticky o všetko. O svoju ženu, syna, postavenie vo firme a členstvo v advokátskej komore. Skončil závislý od drog a v súčasnosti mu hrozí, že celý zvyšok života strávi vo väzení. S jeho rodinou sa od roku 2015 až 2021 spája 5 záhadných úmrtí.

Prvou z nich je smrť 19-ročného Stephena Smitha, ktorého telo polícia našla 8. júla 2015 na ulici Sandy Run Road v Hamptone, iba niekoľko kilometrov od domu Murdaughovcov. Prípad vyšetrovatelia pôvodne uzavreli ako obyčajnú dopravnú nehodu.

Stephen Smith bol spolužiakom Alexovho staršieho syna Bustera. Ako naznačili tvorcovia dokumentu Murdaugh Murders od Netflixu, medzi miestnymi ľuďmi sa povrávalo, že spolu udržiavali romantický vzťah. 

Odporúčané
Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur Vedel si, že na Netflixe môžeš hrať špičkové hry zdarma? Návod, ako na to, a výber 10 najlepších, pri ktorých ušetríš stovky eur 23. apríla 2024, 14:30

Ako píše Live 5 News, v prípade síce nie je podozrivý zo spáchania trestného činu, no vo vyšetrovacích dokumentoch sa priezvisko Murdaugh údajne nachádza viac ako 40-krát. Podľa Netflixu miestne fámy hovoria, že by za smrťou Stephena Smitha mohol stáť Buster. Dôkazy však chýbajú. Prípad úrady znova otvorili v roku 2021 po vražde manželky a syna Alexa Murdaugha, informoval People.

Prípad Murdaughovcov nedávno rozobral aj Netflix vo svojom dokumente Murdaugh Murders: A Southern Scandal. Ohodnotiť ho môžeš v databáze na Refresheri.

Po smrti opatrovateľky im vyplatili 4,3-miliónovú poistku

Druhá smrť spájajúca sa s Murdaughovcami je nehoda Glorie Satterfield z roku 2018, ktorá bola 20 rokov opatrovateľkou ich detí. Podľa výpovedí ľudí z prostredia rodiny mala veľmi blízky vzťah najmä s mladším synom Paulom, pre ktorého bola ako druhá matka. Paul, ktorý dokonca nosil v peňaženke jej fotku, jej smrť veľmi zle znášal.

Satterfield podľa oficiálnej verzie zomrela po páde zo schodov, pretože sa udrela do hlavy, vážne si poranila mozog a zlomila rebrá. Podľa Alexa Murdaugha mu vraj Gloria po páde povedala, že jej podrazili nohy psy. Jeho výpoveď sa však nestotožňuje so slovami údržbára, podľa ktorého Alex pri nehode nebol. CNN v roku 2022 informovala, že vyšetrovatelia znova otvoria opatrovateľkin prípad a exhumujú jej telo.

Podozrivé je aj to, že Alex Murdaugh mesiac pred Gloriinou smrťou uzavrel na ich pozemok v Islandtone poistku, z ktorej mala rodina obete dostať 4,3 milióna dolárov. Murdaugh pozostalým opatrovateľky poradil, aby ich zastupoval jeho kolega. Pozostalí však peniaze nikdy nevideli, pretože ich zhrabol Murdaugh. 

Alex Murdaugh
Zdroj: Netflix

Opitý syn nabúral s člnom, jeho kamarátka sa utopila

„Toto je, k**va, moja loď a nikto iný ju riadiť nebude,“ kričal na svojich kamarátov opitý Paul Murdaugh. Krátko nato pustil kormidlo a spôsobil nehodu, počas ktorej 24. februára 2019 z člna vypadla 19-ročná Mallory Beach. Udrela si hlavu a utopila sa. Jej telo našli vyšetrovatelia až o týždeň neskôr.

Kamera pri móle zaznamenala, ako opití kamaráti nasadajú na čln

Keď sa všetci po nehode pozviechali a začali hľadať Mallory, Paula podľa výpovedí nezaujímalo nič iné než zavolať na pomoc svoju rodinu. Jeho dedo Randolph Murdaugh a otec Alex mali ako prominentní právnici opäť všetko vyriešiť. Prípad sa snažili zvaliť na Paulovho kamaráta Connora. Tvrdili, že čln riadil on, nie Paul.

Podľa výpovede partie z člnu sa v dome Murdaughovcov neustále pil alkohol a rodičom neprekážalo, že je ich syn Paul pravidelne pod jeho vplyvom. Keď bol Paul opitý, kamaráti mu hovorievali Timmy. Pôsobil totiž ako úplne iný človek. Jeho bývalá priateľka v dokumente od Netflixu prezradila, že ju v tomto stave fyzicky napadol a vulgárne urážal.

Miesto nehody

Podľa výpovedí členov partie Paul už v minulosti spôsobil autonehodu. Namiesto záchranky a polície však privolal svoju rodinu, nech sa postará, aby sa nedostal do problémov. Inak to vraj nebolo ani v prípade, keď pod vplyvom alkoholu spôsobil nehodu, následkom ktorej vypadla Mallory Beach z člnu.

Odporúčané
Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha 22. apríla 2024, 12:30

Paula Murdaugha polícia obvinila z riadenia lode pod vplyvom alkoholu s následkom smrti a z dvojnásobného ťažkého ublíženia na zdraví. Paul vyhlásil, že je nevinný. Na slobodu sa dostal vďaka 50-tisícovej kaucii. Verdiktu v prípade sa však nikdy nedočkal, pretože ho jeho otec Alex Murdaugh 7. júna 2021 zavraždil. 

Strieľal z brokovnice aj pušky

Medzi hlavných podozrivých v prípade vraždy Paula Murdaugha a jeho matky Maggie spočiatku patril Anthony Cook, partner obete Mallory Beach. Motív by bol v tomto prípade jasný – pomsta za smrť Mallory. Na jeho obvinenie však neexistovali dôkazy.

Telá Maggie a Paula objavil Alex Murdaugh. Ten tvrdil, že bol v čase vraždy za svojimi rodičmi. Keď prišiel na pozemok, zavolal na políciu, ktorú informoval o nájdení tiel svojej ženy a syna. Dvojicu páchateľ zastrelil brokovnicou a samopalom typu AR-15. Alex Murdaugh na dolapenie vraha vypísal odmenu 100-tisíc dolárov, píše People.

Vyšetrovatelia však po preskúmaní telefónu Paula Murdaugha zistili, že Alex o svojej ceste za rodičmi klamal, k čomu sa na súde pod tlakom dôkazov priznal, uvádza CNN. V mobile Paula našli totiž video, na ktorom sa Alex krátko pred vraždou rozpráva so svojou ženou Maggie.

Mesiace po vražde sa Alex Murdaugh začal čoraz viac oddávať drogám. Štvrtého septembra 2021 ho do hlavy postrelil drogový díler Curtis Edward Smith, ktorého si vraj Murdaugh najal, aby ho zabil. V súčasnosti je Curtis Edward Smith obžalovaný za pokus o asistovanú samovraždu a poistný podvod. Svoju vinu odmieta.

Odporúčané
Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? Veľké porovnanie streamingových služieb: Netflix, HBO či Disney, čo sa oplatí najviac a čo je najlacnejšie? 21. apríla 2024, 9:30

V období pred vraždou Paula a Maggie začali Alexa Murdaugha spájať aj s údajným dlhoročným spreneverovaním peňazí svojich klientov. Z právnickej firmy, ktorú založil jeho pradedo, musel po nátlaku partnerov odísť. Okrem toho ho vylúčili aj z advokátskej komory.

Tretieho marca 2023 ho súd uznal vinným z vraždy manželky a syna, píše ABC News. Podľa prokurátora ich zavraždil preto, aby si získal sympatie spoločnosti a odviedol pozornosť od podvodov spáchaných voči klientom. Trest za dvojnásobnú vraždu zatiaľ nie je ešte známy. Za tento trestný čin a zhruba 99 ďalších prípadov finančných podvodov môže skončiť Murdaugh za mrežami na doživotie.

Domov
Zdieľať
Diskusia