Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2023, 17:00
Čas čítania 1:33
Martin Mičuda

Volkswagen poodhalil ID.7, ktoré nahradí slávny Passat. Má obrovský tablet a deklarovaný dojazd až 700 kilometrov

Volkswagen poodhalil ID.7, ktoré nahradí slávny Passat. Má obrovský tablet a deklarovaný dojazd až 700 kilometrov
Zdroj: Volswagen
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY VOLKSWAGEN
Uložiť Uložené

Nový elektromobil vyššej strednej triedy bude globálnym modelom značky Volkswagen.

Pravdepodobne ti neunikla správa o tom, že Passat v podobe, v akej sme ho poznali takmer 50 rokov, končí. Volkswagen totiž síce usilovne pracuje na novej generácii, tá sa však na trhu objaví len v karosárskom vyhotovení kombi. Dôvodom toho, že nevyrobia aj sedan, je nielen rapídne klesajúci dopyt po vozidlách tohto typu, ale aj príchod elektromobilov. Slávny model teda nahradí chystaný elektromobil, ktorý doposiaľ niesol označenie ID. Aero.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

To sa však v uplynulých hodinách zmenilo, pretože Volkswagen práve poodhalil úplne nový model ID.7, ktorý vychádza z konceptu ID. Aero a zastúpi konvenčný Passat. Vzhľadom na to, že oficiálna svetová premiéra bude až v druhom štvrťroku, automobilka pri príležitosti veľtrhu CES novinku ukazuje ešte v zamaskovanej podobe. Jednotlivé línie a kontúry však jasne napovedajú, v akom štýle sa nové ID.7 uberie, a rovnako tak netaja ani dizajnovú príbuznosť aktuálnej rodiny ID modelov.

VW, ID.7, Volkswagen,
Zdroj: Volswagen

Základom je aerodynamika, ktorej samotný dizajn podriadili – usmerňovače vzduchu v prednej časti majú uhladiť vzduch, ktorý obteká karosériu. Tá smerom vzad klesá veľmi pomaly, čo ma tiež zlepšiť prúdenie vzduchu. Oficiálny údaj súčiniteľa aerodynamického odporu vzduchu zatiaľ nepoznáme, do nemalej miery však stojí za deklarovaným dojazdom, ktorý má byť podľa WLTP na úrovni až 700 km.

Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021, 9:30

Tak ako prakticky takmer všetky koncernové elektromobily, aj ID.7 pritom stojí na platforme MEB. Prítomnosť veľkých batérií napovie nielen vyššia stavba karosérie, ale aj obrovský rázvor (2,97 m) a krátke previsy. Čo nám však už teraz Volkswagen takmer komplet odhalil, je interiér, respektíve jeho palubná doska. Tá sa nesie v naozaj jednoduchom a minimalistickom štýle, ktorému kraľuje obrovská, až 15" dotyková obrazovka. Priamo pred vodičom sa tak nachádza len malinký displej budíkov, ktorý je integrovaný priamo do palubnej dosky.

VW, ID.7, Volkswagen,
Zdroj: Volswagen

Automobilka pritom ohlasuje značné zlepšenie v oblasti infotainmentu – jeho obsluha má byť intuitívnejšia, dotykové plochy pod obrazovkou sú už podsvietené, panel klimatizácie je vyvedený priamo do spodnej časti displeja, no a multimediálne prostredie má fungovať plynulejšie a rýchlejšie. Chýbať nemôže už ani head-up displej s prvkami rozšírenej reality či hlasové ovládanie.

Odporúčané
Testovali sme namakaný 320-koňový Volkswagen Arteon v štýlovej verzii. Je to dokonalý mix športovosti a praktickosti (Test) Testovali sme namakaný 320-koňový Volkswagen Arteon v štýlovej verzii. Je to dokonalý mix športovosti a praktickosti (Test) 16. decembra 2022, 16:30

Zaujímavým riešením disponujú inteligentné výduchy ventilácie Smart Air Vents, ktoré sú nenápadne integrované priamo do čela palubnej dosky. Vzduch tak bude v kokpite usmerňovaný tak, aby dochádzalo k jeho rýchlej a plynulej výmene. Vďaka inteligentnej funkcii systém dokonca dokáže upraviť teplotu v interiéri ešte predtým, ako do neho nastúpi vodič. Všetky zvyšné podrobnosti vrátane technickej špecifikácie sa dozvieme v nasledujúcich mesiacoch.

VW, ID.7, Volkswagen,VW, ID.7, Volkswagen,VW, ID.7, Volkswagen,VW, ID.7, Volkswagen,
Zobraziť galériu
(7)
Domov
Zdieľať
Diskusia