Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. decembra 2022, 20:35
Čas čítania 1:04
Martin Mičuda

Šesťvalcová Kia Stinger ustúpi elektromobilom. Niekdajšia vlajková loď značky sa lúči finálnou edíciou

Šesťvalcová Kia Stinger ustúpi elektromobilom. Niekdajšia vlajková loď značky sa lúči finálnou edíciou
Zdroj: Kia
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY KIA
Uložiť Uložené

Niekdajšia najväčšia pýcha kórejského výrobcu v Európe sa pomaly lúči.

Keď Kia v roku 2017 predstavila model Stinger, išlo o vskutku veľkú senzáciu, najmä v našich končinách. Kórejský výrobca totiž aj na európsky trh priviedol zástupcu strednej triedy so šesťvalcovým motorom. S odstupom rokov nemožno hovoriť práve o predajne veľmi úspešnom počine, no ani samotná automobilka sa v čase uvedenia na trh netajila tým, že skôr ako predajný hit vníma Stinger ako vlajkovú loď značky, ktorá reprezentuje jej technickú vyspelosť.

Odporúčané
Testovali sme namakaný 320-koňový Volkswagen Arteon v štýlovej verzii. Je to dokonalý mix športovosti a praktickosti (Test) Testovali sme namakaný 320-koňový Volkswagen Arteon v štýlovej verzii. Je to dokonalý mix športovosti a praktickosti (Test) 16. decembra 2022, 16:30

Model Stinger sa už medzičasom dočkal aj drobnej modernizácie, v rámci ktorej jeho 3,3-litrový vidlicový šesťvalec vplyvom prísnych noriem prišiel o pár koní (presne 4), naďalej je však v ponuke aj u nás so silou slušných 269 kW/366 koní. Dokonca už z ponuky vypadli aj slabšie štvorvalcové verzie.

Tajomstvom však nie je, že Stinger čoskoro skončí úplne, a to bez priameho nástupcu, ostatne, nie nadarmo už automobilka za svoju vlajkovú loď prezentuje elektromobil EV6 GT. Pri príležitosti plánovaného vyradenia z ponuky nám preto Kórejci servírujú labutiu pieseň formou edície Tribute Edition.

Kia, Stinger, Tribute Edition,
Zdroj: Kia


Jej podstatou sú kozmetické úpravy, ktoré majú špecialitku odlíšiť sa od bežných vyhotovení. Špecifikom je matný sivý lak Moonscape, prípadne zelený Ascot Green, čierne 19" disky, brzdové strmene sústavy Brembo či kryty spätných zrkadiel. V interiéri prevláda hnedá koža a dekóry pripomínajúce uhlíkové vlákna. 

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020, 18:40

Vzhľadom na to, že Stigner Tribute Edition vznikne v obmedzenej sérii len 1 000 exemplárov, každý z nich dostane plaketu s poradovým číslom. Z technickej stránky sa nič nemení, edíciu teda poháňa preplňovaný šesťvalec, ktorého silu na všetky štyri kolesá servíruje 8-stupňová automatická prevodovka. Cenovku finálnej verzie nepoznáme, predávať sa však bude celosvetovo. Samotná produkcia modelu Stinger sa má pritom skončiť už v priebehu budúceho roka.

Kia, Stinger, Tribute Edition,Kia, Stinger, Tribute Edition,Kia, Stinger, Tribute Edition,
Zobraziť galériu
(3)
Domov
Zdieľať
Diskusia