Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti HELL ENERGY.
26. decembra 2022, 10:45
Čas čítania 1:15
Sponzorovaný obsah

Alkoholický drink môžeš kombinovať s energetickým nápojom iba v jednom prípade. Zisti, ktorú látku nesmie obsahovať

GASTRO NÁPOJE VIANOCE
Uložiť Uložené

V prípade, že sa rozhodneš namiešať si takýto „drink“, pozorne si prečítaj zloženie energeťáku, ktorý chceš použiť.

Hektické dni pred sviatkami či novoročné oslavy sa často nezaobídu bez dostupnej formy nabudenia. Obľúbenou alternatívou pri zaháňaní únavy sú aj energetické nápoje. Ide o jednu z prijateľných možností, a to najmä vďaka kofeínu. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) preskúmal účinky týchto nápojov a dospel k prekvapivým výsledkom.

HELL ENERGY
Zdroj: HELL ENERGY

Vedel si, že káva obsahuje rovnaké množstvo kofeínu ako 250 ml plechovka energetického nápoja? Kofeín sa pritom nachádza aj v sódach, v čaji či dokonca v čokoláde. Výrobcovia energetických nápojov však vždy umiestňujú na svoje obaly výstrahu, že sa majú užívať s mierou.

Ako pôsobia energetické nápoje?

Z výskumu EFSA vyplynulo, že ak vypijeme dve plechovky (s maximálnym množstvom 200 mg kofeínu) energetického nápoja za sebou, tak to nepredstavuje hrozbu pre naše zdravie. Toto množstvo nevyvoláva žiadne zmeny v krvnom tlaku či v krvnom obehu myokardu a nemení ani telesnú teplotu či rovnováhu vody v tele. Počas Silvestra si však daj pozor hlavne na miešanie energetických nápojov s alkoholom.

HELL ENERGY
Zdroj: HELL ENERGY

V prípade, ak sa rozhodneš namiešať si takýto „drink“, pozorne si prečítaj, či konkrétny energetický nápoj obsahuje taurín. Mnohé z nich už túto látku neobsahujú, a preto sú kombinovateľné s alkoholom, keďže kofeín nemá preukázané nežiaduce účinky v spojení s alkoholom.

Energetické nápoje sa zvyknú konzumovať studené. Má to svoje opodstatnenie, pretože chladnejšia teplota nápoja zapríčiňuje, že sa nám kofeín dostáva rýchlejšie do krvného obehu a jeho účinky sú tak okamžité. Pečeň, orgán, ktorý je najviac zodpovedný za rozklad kofeínu, spracuje po približne 4 až 5 hodinách už polovicu jeho prijatej porcie. Po 8 hodinách dôjde k rozkladu až 75 % tohto stimulantu.

HELL ENERGY
Zdroj: HELL ENERGY

Štúdia potvrdila, že energetické nápoje naozaj podporujú funkcie mozgu, ako je pamäť, pozornosť a reakčný čas. Ak teda v najbližších dňoch pocítiš únavu, ale nemáš chuť na kávu, môžeš siahnuť po energetickom nápoji v rozumnej miere. Tá sa týka v konečnom dôsledku všetkých nápojov či jedál, ktoré skonzumujeme počas obdobia hojnosti a silvestrovskej zábavy.

doplň si energiu
Domov
Zdieľať
Diskusia