Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. decembra 2022, 9:30
Čas čítania 4:18
Jakub Paulík

10 najlepších hororov roka 2022

10 najlepších hororov roka 2022
Zdroj: A24
FILMY A SERIÁLY HOROR HORORY NAJLEPŠIE FILMY NAJLEPŠIE FILMY ROKA 2022
Uložiť Uložené

Miluješ horory? Týchto 10 si musíš pozrieť.

Hororová nádielka za rok 2022 bola pomerne štedrá, vybrať 10 najlepších nám dalo zabrať. Všetky menované tituly v našom rebríčku považujeme za povinnú jazdu pre hororových nadšencov, ktorí si nemôžu nechať ujsť žiadnu tohtoročnú žánrovú lahôdku.

Nezabudni si pozrieť ani najlepšie horory minulého roka. Ďalšie top rebríčky filmov za rok 2022 nájdeš tu. Prácu na tohtoročných filmových a seriálových zhrnutiach podporujú členovia klubu Refresher+.

10. Crimes of the Future (réžia: David Cronenberg)

Ľudia prestali cítiť bolesť a operácie sa stali novým sexom. Dystopický pohľad na budúcnosť očami Davida Cronenberga ukazuje ľudstvo, ktoré je zmenené, ale predsa vo svojej podstate rovnaké. Viggo Mortensen hrá postavu Saula, ktorému z tela vyrastajú nové orgány. Tŕňom v oku vlády sa však stanú ľudia, ktorí vďaka novým orgánom dokážu stráviť plasty.

Originálnemu námetu s temnými hudobnými tónmi Howarda Shora kraľuje okrem Mortensena aj skvelá dvojica herečiek Léa Seydoux a Kristen Stewart. Crimes of the Future je netradičný sci-fi horor, ktorý nie je určený pre masy divákov, ale svoju základňu fanúšikov si určite nájde.

9. Hellraiser (réžia: David Bruckner)

Mladá hrdinka Riley má problémy s drogami. Keď sa cez dobre známu kocku z filmovej série Hellraiser spojí s Cenobitmi, nikto jej spočiatku neverí. Ľudia v jej okolí však stále umierajú a žena sa musí rozhodnúť, koho obetuje ďalej. 

Odporúčané
Bábika Robert mala byť obyčajná hračka pre dieťa, desivo sa však smiala a presúvala nábytok. Ľudia jej dodnes píšu listy Bábika Robert mala byť obyčajná hračka pre dieťa, desivo sa však smiala a presúvala nábytok. Ľudia jej dodnes píšu listy 12. apríla 2024, 9:30

Dojmy z filmu mierne kazí tradične hlúpe hororové správanie postáv. Veľkým plusom je však rozvinutie mytológie Cenobitov, predstavenie nových démonov (pre niekoho anjelov) a kvalitné krvavé scény, ktoré vrcholia v závere.

8. The Black Phone (réžia: Scott Derrickson)

Sériový vrah z Denveru unáša deti, ktoré končia v jeho pivnici. Hlavný hrdina, 13-ročný Finney, je jedno z posledných unesených detí. Cez telefón v suteréne sa mu podarí spojiť sa s obeťami, ktoré vrah zabil. Tie mu radia, ako prežiť.

The Black Phone je atmosférický vo svojej vyšetrovacej časti, ale aj ako paranormálny horor. Zloduch stvárnený Ethanom Hawkom nás poriadne desil a jeho maska nemá chybu. Film sa rozdeľuje do dvoch častí – na život v pivničnom zajatí a život na povrchu, kde vystupuje sestra hlavného hrdinu. Obidve časti sú pritom rovnako pútavé.

7. Barbarian (réžia: Zach Cregger)

O horore Barbarian sa hovorí, že je ideálne, aby o ňom diváci nič nevedeli. Povedzme si však v skratke, že príbeh sa začína v dome, ktorý si nechtiac zarezervovali naraz dvaja cudzí ľudia. Otázkou zostáva, či sa majú báť seba navzájom, alebo niečoho úplne iného.

V Barbarianovi vystupuje hneď niekoľkých skvelých hercov vrátane Billa Skarsgårda, ktorého môžeš poznať ako klauna Pennywisa z hororu It. Ak si o filme nič nenačítaš a neuvidíš ani upútavku, naozaj nebudeš mať šancu odhadnúť, akým smerom sa neskôr tvorcovia vydajú. Režisérovi Zachovi Creggerovi sa tak podarilo vytvoriť nepredvídateľný mix hororových podžánrov – psychologického a temného až po krvavú brutalitu pre fajnšmekrov.

6. Scream (réžia: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett)

Zabijak so slávnou maskou sa znova vracia do mestečka Woodsboro a diváci musia opäť hádať, kto sa za ňou skrýva. Najnovší Vreskot má modernejší štýl, ktorý však nezaneviera na žánrové pravidlá a nostalgické spomienky z predošlých častí. Okrem toho si naozaj vtipným spôsobom strieľa z novej hororovej vlny, ale humorom nešetrí ani samého seba. 

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Nemalým plusom filmu je aj 20-ročná vychádzajúca hviezda Jenna Ortega, ktorá tohto roku okrem Vreskotu hviezdila v horore X (nájdeš ho v rebríčku nižšie), ale aj v populárnom seriáli Wednesday. Naše sympatie si však takisto získala hlavná hrdinka stvárnená Melissou Barrerou.

5. Speak No Evil (réžia: Christian Tafdrup)

Dánsky pár na dovolenke spoznáva Holanďanov, ktorí ich pozvú k sebe domov. Aj keď sa prakticky nepoznajú, pozitívne dojmy z nových kamarátov ich presvedčia, že za nimi vycestujú. Správanie hostiteľov sa však postupne mení od podivného cez znepokojivé až po nebezpečné.

Tvorcovia Speak No Evil perfektným spôsobom pracujú so vzťahom medzi štyrmi ústrednými postavami. Dánska dvojica je výstupmi Holanďanov, podobne ako divák, čoraz viac vystrašená, aj keď až do konca netušíme, či sú hostitelia zlí v pravom zmysle slova, alebo jednoducho iba nepríjemní a svojskí. Veľmi drsné finále však uvedie veci na pravú mieru a v divákovi zanechá skutočné znechutenie.

4. X (réžia: Ti West)

Koncom 70. rokov si partia filmárov prenajme časť ranča v Texase, kde chcú natočiť pornografický film. Dostávajú sa však do sporu s dvojicou starších majiteľov, ktorí nie sú vôbec krehkými dôchodcami, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Tiovi Westovi sa podarilo v originálom slasheri X kvalitne vykresliť charaktery jednotlivých postáv, čo nie je v hororoch bežné. O to viac sa tak budeš zaujímať, ako skončia. Vo filme si okrem sympatickej Jenny Ortegy z Vreskotu zahralo viacero veľmi dobrých hercov, z ktorých najviac vyniká famózna Mia Goth. Tá si zahrala aj v prequeli k filmu X s názvom Pearl, ktorý ti odporúčame tiež, ale do rebríčka sme ho nevybrali, aby sa neopakovali filmy z rovnakého univerza.

3. Fresh (réžia: Mimi Cave)

Online rande môžu dopadnúť rôzne a Noa si už odskákala nejedno nepríjemné stretnutie. Keď sa však v potravinách spozná so Stevom, ich chémia je natoľko silná, až je divákovi ľúto, že Fresh sa neskončí ako romantický film.

Odporúčané
10 najlepších hororov roka 2023 10 najlepších hororov roka 2023 13. decembra 2023, 12:30

Sebastian Stan aj Daisy Edgar-Jones zahrali svoje roly skutočne na jednotku. Ich vzájomné doťahovanie sa, počas ktorého vidíme Stevove temné aj svetlé ja, je výrazne zábavné. Fresh ponúka vynikajúci mix trileru, komédie a hororu, ktorý nevzniká každý deň.

 

2. Smile (réžia: Parker Finn)

Pred psychiatričkou Rose sa s úsmevom na tvári zabije jej pacientka. Prenesie na ňu tak kliatbu, pre ktorú odborníčka na duševné zdravie začne vidieť neexistujúce veci. Ľudia z jej okolia začnú spochybňovať úsudok hlavnej hrdinky. Je kliatba skutočná, alebo Rose trápia duševné ťažkosti rovnako ako kedysi jej matku?

Priebeh vyšetrovania a hľadania pravdy sa neodlišuje od žánrovo podobne ladených hororov. Smile je však výnimočný citeľne nepríjemnou atmosférou všadeprítomného zla, mrazivou hudbou v pozadí a jump scare scénami, ktoré sú na prekvapenie naozaj účinné.


1. Terrifier 2 (réžia: Damien Leone)

Klaun Art v prvej časti z roku 2017 zomrel, ale ako správny slasherový záporák vstáva z mŕtvych. Ani v pokračovaní nešetrí nikoho vo svojom okolí, no najviac túži po vražde Sienny, ktorú stvárnila veľmi sympatická Lauren LaVera. Terrifier 2 je podobne ako jednotka nízkonákladový a málo známy horor, ktorý si však v komunite žánrových nadšencov stihol za krátky čas spraviť naozaj dobré meno.

Odporúčané
Najlepšie horory odohrávajúce sa cez deň. Títo geniálni filmári naháňajú hrôzu aj za vidna Najlepšie horory odohrávajúce sa cez deň. Títo geniálni filmári naháňajú hrôzu aj za vidna 20. novembra 2023, 12:30

Klaun Art je so svojou maskou a zvrátenými praktikami mimoriadne desivý zloduch a jeho vraždy vedia byť hrozivé, ale aj zábavné. Na rozdiel od jednotky má Terrifier 2 aspoň základný dej, a tak nejde o čistokrvnú vyvražďovačku bez hlavy a päty. Boj Sienny a Arta si o to viac vychutnáš. Lepší krvavý slasher tento rok neuvidíš.

Domov
Zdieľať
Diskusia