Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2022, 8:37
Čas čítania 2:30
Dominik Vetrák

Avatar 4 ti má odtrhnúť dekel. Dvojka je údajne vizuálne najpodmanivejším blockbusterom desaťročia

Avatar 4 ti má odtrhnúť dekel. Dvojka je údajne vizuálne najpodmanivejším blockbusterom desaťročia
Zdroj: Disney/20th century fox
FILMY A SERIÁLY AVATAR: THE WAY OF WATER AVATAR 4
Uložiť Uložené

Režisér a scenárista James Cameron odhalil mnohé zaujímavosti o druhej časti Avatara a prihodil aj niekoľko odhalení o ďalších častiach.

Do kín sa rúti pokračovanie Avatara a režisér a scenárista James Cameron sa snaží o to, aby sme o tom všetci vedeli. Počas rozhovoru s filmovým serverom Collider spomenul aj to, ako prebiehal proces písania scenárov pre všetky naplánované pokračovania. Cameron totiž napísal scenáre pre Avatar 2 až 5 a až následne sa pustil do nakrúcania filmov. 

Odporúčané
Týchto 7 filmových peciek ovládne kiná v decembri: Nielen Avatar chce zaútočiť na tvoju peňaženku Týchto 7 filmových peciek ovládne kiná v decembri: Nielen Avatar chce zaútočiť na tvoju peňaženku 30. novembra 2022, 13:30

Filmy Avatar 2 a 3 nakrútil naraz, pričom občas nakrúcal aj scény rovno pre štvrtú časť, keďže im to ušetrilo čas a peniaze. Keď šéfom v štúdiu 20th Century Fox/Disney posielal scenár pre druhú časť, odoslali mu 3 stránky poznámok, ktoré mal zapracovať do scenára.

Na scenár pre trojku dostal len jednu stranu a odpoveďou na scenár pre štvorku bol e-mail od vedúcich v štúdiu, v ktorom stálo iba toto: „Holy fu*k“, čo môžeme voľne preložiť ako „No do ri*i“. Zástupcovia štúdia boli zo scenáru pre štvorku nadšení. Cameron dúfa, že sa mu podarí nakrútiť všetky pokračovania až po piaty diel, ale najprv musia v kinách dvojka a trojka zarobiť miliardy dolárov. 

James Cameron prezradil aj to, čo pre neho bolo počas obdobia vytvárania Avatar 2 najnáročnejšie. Bola to práve pandémia, pre ktorú sa všetci zamkli doma a rázne sa im zmenili priority. Bolo ťažké sledovať, čo sa deje s kinami, a uvažovať nad tým, či vôbec budú nejaké kiná, v ktorých by tvorcovia film Avatar 2 premietali. 

Avatar
Zdroj: Disney/20th century fox

Nakrúcanie trvalo niekoľko rokov a tvorcovia ho rozdelili na nakrúcanie v špeciálnych oblekoch (performance capture) a nakrúcanie reálnych záberov v prírode a v štúdiu. Cameron redaktorovi serveru Collider odpovedal aj na to, či by predal „režisérske kreslo“ inému tvorcovi. 

Odporúčané
Avatar a tí ďalší. Ekologické témy prenikli do filmového mainstreamu. Pozri si výber 10 najlepších filmov na zelené motívy Avatar a tí ďalší. Ekologické témy prenikli do filmového mainstreamu. Pozri si výber 10 najlepších filmov na zelené motívy 4. januára 2023, 16:30

Podľa neho je vo svete množstvo šikovných a talentovaných filmárov, ktorí dobre pracujú s efektami a animáciou, no zabralo by to veľa času a energie. Zhoduje sa to s jeho nedávnym vyjadrením pre magazín The Hollywood Reporter: „Musel by som to niekoho naučiť, pretože ma nezaujíma, aký šikovný a inteligentný režisér si, jednoducho netušíš, ako to máš spraviť.“ Cameron povedal, že sa to učia robiť už 17 rokov a každý deň sa naučia niečo nové. 

Niekoľko novinárov už videlo dvojku. Všetci sa zhodujú v tom, že je to vizuálny majstrovský kúsok. Nie je bez chýb, ale ľahko ich prehliadneš, keď ťa v kine ohúri nádherný vizuál. Tieto prvé dojmy recenzentov a novinárov však treba brať s rezervou. Pri každom veľkom filme to s nimi trochu preženú a recenzie sú následne o niečo menej pozitívne. Zdá sa však, že dvojka Avatara sa naozaj podarila a treba ju vidieť v kine.

Odporúčané
KVÍZ: Poznáš mená avatarov a slávnych hercov, ktorí ich hrajú? KVÍZ: Poznáš mená avatarov a slávnych hercov, ktorí ich hrajú? 4. januára 2023, 10:30

Domov
Zdieľať
Diskusia