Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. novembra 2022, 17:30
Čas čítania 2:19
Martin Adam Pavlík

Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne

Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne
Zdroj: Continental Film
FILMY A SERIÁLY TIMOTHÉE CHALAMET BONES AND ALL FILM NA VEČER FILMY, KTORÉ MUSÍTE VIDIEŤ NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM) TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Videli sme najnovší film talianskeho režiséra Lucu Guadagnina.

Krásne zvrhlá a krvavá romanca, akú si zaručene ešte nevidel. Tak sa dá v skratke charakterizovať dráma Bones & All. Nakrútil ju Talian Luca Guadagnino. Pravdepodobne ho poznáš vďaka snímkam Suspiria, A Bigger Splash či Call Me by Your Name, v ktorej zažiaril mladý, čoraz výraznejší talent Timothée Chalamet. 

Práve ten si zahral aj v Guadagninovej novinke. Tentoraz ťa prevedie drsným a poriadne desivým americkým vidiekom plnom podivínov, kanibalov a stratených indivíduí, pri ktorých človek nikdy nevie, čo od nich môže čakať. Zaručene však nič dobré.

 Timothée Chalamet v snímke Bones & All.
Timothée Chalamet v snímke Bones & All. Zdroj: Continental Film

Nič pre slabé žalúdky

Bones & All ponúka nemalú dávku brutálneho násilia či nechutných scén. Je preto možné, že ti v kine príde trocha nevoľno. Zaručene nejde o film pre ľudí so slabým žalúdkom. Taliansky režisér sa s divákom rozhodne nemazná a nevedie ho na prechádzku ružovou záhradou, ale, naopak, na drsnú jazdu špinavými a nebezpečnými ulicami, kde človek ľahko môže prísť k úrazu či rovno o život. 

Odporúčané
Nové filmy v apríli: Kiná budú praskať vo švíkoch, keď vyjde každý týždeň nová akčná a sexuálna pecka Nové filmy v apríli: Kiná budú praskať vo švíkoch, keď vyjde každý týždeň nová akčná a sexuálna pecka 4. apríla 2024, 12:30

Ústrednou postavou snímky, ktorej scenár napísal David Kajganich podľa rovnomenného románu Camille DeAngelisovej z roku 2015, je len 18-ročná kanibalka Maren (Taylor Russell). Po neustálom sťahovaní sa pre problémy s políciou a dovŕšení plnoletosti odchádza len s jedným ruksakom hľadať do Minnesoty svoju matku, o ktorej dokopy nič nevie. 

Na osamelej ceste stretáva ďalšieho skúseného kanibala, šesťdesiatnika Sullyho (Mark Rylance). Zaučí ju, ako vyhľadať a spoznať ľudí s rovnakými netradičnými chúťkami. Maren však pred ním z obozretnosti a zo strachu po výdatných raňajkách ujde. Hneď nato stretáva charizmatického Leeho (Timothée Chalamet). Aj on má rád ľudské mäso čerstvé a šťavnaté. Netrvá dlho, kým sa do seba zamilujú. Ich cesta ukradnutým autom do neznáma však bude tŕnistá a boľavá.

Taylor Russell a Mark Rylance v snímke Bones & All.
Taylor Russell a Mark Rylance v snímke Bones & All. Zdroj: Continental Film

Znepokojivá štúdia o kanibalizme

Guadagnino sa v Bones & All vracia ku koreňom americkej nezávislej kinematografie a občas nenápadne, inokedy výrazne odkazuje na najzásadnejšie indie filmy deväťdesiatych rokov. Taliana nepochybne ovplyvnila tvorba Vincenta Galla či Gregga Arakiho, ale aj diela francúzskeho „filmového hnutia“ New French Extremity (napríklad film Trouble Every Day).

V každom prípade ponúka podmanivú, no zároveň poriadne znepokojivú štúdiu o kanibalizme. Postavy nesúdi ani neglorifikuje, všetko necháva na diváka. Ten rýchlo pochopí komplexnosť témy a to, že svet hlavných postáv zďaleka nie je čierno-biely. 

Do deja ťa okrem skvelého scenára vtiahnu aj dvaja skladateľskí bohovia Trent Reznor a Atticus Ross, ktorí znova odviedli kus dobrej roboty a ich hudbu budeš chcieť počúvať dookola aj po skončení filmu. Vytvárajú špecifickú atmosféru a často aj rafinovaný zvukovo-obrazový kontrapunkt.

Taylor Russell v snímke Bones & All.
Taylor Russell v snímke Bones & All. Zdroj: Continental Film

Záver ťa šokuje, znechutí aj dojme zároveň

Timothée Chalamet neprestáva prekvapovať, ukázal sa sebavedome v ďalšej novej hereckej polohe a sedí mu to skvele. Skvele mu konkuruje Taylor Russell, pre ktorú ide o prelomovú rolu v kariére. Doteraz svoj talent najviac ukázala v dráme Waves (2019). Bezkonkurenčne najsugestívnejší výkon však predviedol z hereckého ansámblu najskúsenejší Mark Rylance.

Oscarový Brit ti navodí silné zimomriavky a ako slizký a úchylný stalker ťa bude strašiť ešte aj doma v nočných morách. Úsmevné cameo si strihol režisér troch posledných Halloweenov David Gordon Green a v hrozivej úlohe sa predstavila aj Chloë Sevigny. 

Guadagnino si ťa postupne podmaní citlivou réžiou, neustálymi zvratmi, autentickým prostredím aj postavami, nejednoznačnými charaktermi, silný príbehom aj katarzným záverom, ktorý ti vezme dych aj slová.

Šokuje ťa, znechutí aj dojme zároveň a uvedomíš si, že to, čo si práve videl, patrí medzi to úplne najlepšie z tohtoročnej kino ponuky. Aj preto najnovšej snímke Lucu Guadagnina udeľujeme silných deväť bodov z desiatich.

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
TV program na dnes a ďalšie dni rôznych televíznych staníc nájdeš na Refresheri na jednom mieste.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia