Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2022 o 18:30
Čas čítania 2:18
Jana Chovancová

Naše Tatry učarovali prestížnemu magazínu: Hory „plné dychberúcich divadiel“ sú v TOP 7 najkrajších miest Európy

Naše Tatry učarovali prestížnemu magazínu: Hory „plné dychberúcich divadiel“ sú v TOP 7 najkrajších miest Európy
Zdroj: Unsplash/David Jusko
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVANIE PO SLOVENSKU CESTOVNÝ RUCH KAM NA VÝLET – SLOVENSKO PRÍRODA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Tatrám v zozname konkurovali zaujímavé miesta z Anglicka, Portugalska či Turecka.

Ak by si mal povedať, čo je dominantou Slovenska, zrejme by ti „z fleku“ napadli naše majestátne Tatry. Toto pohorie sa ťahá nielen naprieč našou krajinou, ale delíme sa oň aj so susedným Poľskom. Prestížny cestovateľský magazín CN Traveller zrejme o Tatrách čo-to vie a rozhodol sa ich zaradiť medzi najkrajšie miesta na turistiku v Európe. 

V zozname sa okrem nich ocitli aj rôzne iné miesta z európskeho kontinentu. Traveller píše o národnom parku v Čiernej Hore, o pobreží v Anglicku, či španielskych horách. Síce magazín spomína najmä Tatry na poľskej strane, azda všetci sa zhodneme, že najkrajšie turistické chodníčky a prírodné krásy máme práve u nás na slovenskej strane. 

„Tatry sú súčasťou veľkého karpatského reťazca, ktorý tvorí prirodzenú hranicu medzi Poľskom a Slovenskom,“ píšu v úvode a neskôr vysvetľujú, že najlepším ročným obdobím na túry po Tatrách je práve jeseň.

Anketa:
Chystáš sa na turistiku do Tatier?
Áno, mám to v pláne.
Nie, neobľubujem turistiky.
Už som bol a pôjdem zas!
Áno, mám to v pláne.
39 %
93 Hlasov
Nie, neobľubujem turistiky.
8 %
20 Hlasov
Už som bol a pôjdem zas!
53 %
128 Hlasov

„Počet turistov po lete klesá, vďaka čomu je ľahšie nájsť miesto na prespanie v tatranských útulniach. Lesy prechádzajú farebnou premenou, najmä v západnej časti pohoria,“ informujú svojich čitateľov.

Článok hovorí  aj o tom, že v útulniach čaká na turistov domáca strava, nápoje a občerstvenie. „Väčšina z nich má aj elektrinu a tečúcu vodu,“ dodávajú na záver. 

Na obrázku je Štrbské pleso pod pokrievkou snehu.
Na obrázku je Štrbské pleso pod pokrievkou snehu. Zdroj: Unsplash/Adrian Regeci

Strmé hrebene vrchov s výškou 2 500 metrovZa bránu k väčšine trasám v Tatrách síce menujú poľské mesto Zakopané, avšak určite nemôžeme zabudnúť ani na naše Štrbské pleso, ktoré je najfrekventovanejším východiskovým bodom na túry u nás. 

Začínajú sa tu napríklad trasy k známym plesám, akými sú Popradské a Veľké Hincovo pleso, ktoré je najväčšie na Slovensku. Taktiež sa odtiaľto dá za pár hodín dostať na Rysy a Kôprovský štít či Kriváň.  

V texte Traveller opisuje aj krásy, ktoré cestovateľ počas potuliek majestátnymi horami uvidí. „Cestou budete putovať po strmých hrebeňoch a prechádzať cez husté smrekové a bukové lesy, ktoré pokrývajú svahy vrcholov dosahujúcich výšku 2 500 metrov. V noci je tu obloha plná nespočetného množstva hviezd, ktoré vytvárajú divadlo berúce dych.“ 

Na obrázku je Kriváň, symbol Slovenska a Vysokých Tatier.
Na obrázku je Kriváň, symbol Slovenska a Vysokých Tatier. Zdroj: Unsplash/David Jusko

Tatry teda naozaj bezpochybne patria medzi najkrajšie turistické miesta nielen na Slovensku, ale aj v Európe.

Tatry nie sú jediné v zozname

Tatrám robí v rebríčku spoločnosť napríklad The South West Coast Path v Anglicku. Táto turistická cesta meria viac ako 1000 kilometrov a je najdlhšou značenou cestou v Anglicku. Turistu ju zdolajú približne za mesiac. V Cornwalle, najobľúbenejšej časti trasy, sa nachádzajú pláže, útesy či tradičné rybárske dedinky. 

V rebríčku tiež nájdeš Algarve v Portugalsku. Tento úsek portugalského pobrežia je tvorený jaskyňami, zátokami a vetrom ošľahanými plážami. V reštauráciách pozdĺž trasy môžu turisti ochutnať portugalské jedlá pripravené z plodov Atlantiku a miestnych fariem.

Za krásnu turistickú trasu považuje magazín aj Lýkijskú cestu v Turecku. Hoci sa nachádza v ázijskej časti Turecka, CN Traveller sa ju kvôli výnimočnosti rozhodol zaradiť medzi sedem najkrajších miest v Európe. Meria takmer 500 metrov a ponúka pohľad na starovekú históriu časti východného Stredomoria.

Odporúčané
5 vecí, ktoré by sa Slováci mali naučiť od ostatných krajín. V čom zaostávame najviac? 5 vecí, ktoré by sa Slováci mali naučiť od ostatných krajín. V čom zaostávame najviac? 1. novembra 2022 o 12:30

Ring of Kerry v Írsku je trasa dlhá 215 kilometrov a medzi hlavné atrakcie patria hrady, vidiecke sídla, zelené polia a údolia, útesy, pláže, horské vrcholce a výhľady na skalnaté ostrovy v diaľke. 

Magazín zaujal aj Národný park Durmitor v Čiernej Hore. Toto pohorie so 48 vrcholmi dosahujúcimi nadmorskú výšku 2 000 metrov a viac bolo zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Turisti môžu preskúmať nielen turistické cesty, ale aj ľadovcové jazerá. 

A nakoniec Camino de Santiago v Španielsku. Ide o jednu z najviac známych pútnických ciest na svete. Okrem náboženského a duchovného významu je Camino de Santiago plný prírodných krás, lesov a kostolov. Kam sa vyberieš ty?

Domov
Zdieľať
Diskusia