Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2022, 13:30
Čas čítania 2:09
Adriana Královičová

FOTO: Domu v Rusovciach vdýchli architekti nový život. Spravili z neho modernú rodinnú oázu pokoja

FOTO: Domu v Rusovciach vdýchli architekti nový život. Spravili z neho modernú rodinnú oázu pokoja
Zdroj: RULES/Boysplaynice
KULTÚRA ARCHITEKTI SLOVENSKA INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

10-ročný rodinný dom si vyžadoval redizajn. O exteriér sa postarali majitelia, interiér si vzalo na starosť štúdio RULES architekti. Pozri sa na výsledok.

Architekti zo štúdia RULES vdýchli domu v Rusovciach nový život. Dom sa dnes pýši novým dizajnom v modernom štýle, pokojnou atmosférou, ktorú dopĺňa výhľad na záhradu. 

„Majitelia tohto domu nás oslovili ako naši štandardní zákazníci na základe nášho portfólia prác na webe. V takomto prípade volíme postup, že zákazníkom urobíme návrh, tak ako ho cítime my na základe navnímania priestoru, v ktorom žili. Taký návrh v 80 percentách majitelia akceptujú, s drobnými úpravami, a tak to bolo aj teraz,“ vraví architekt Rudolf Lesňák.  

Pomocou nového návrhu sa priestory dvojposchodového domu zjednotili. Inteligentné riešenia sú ukryté v nerušivom dizajne. V dome dáva všetko svoj zmysel, nič nepôsobí navyše. Architekti mali v rámci interiérového dizajnu všetko pod kontrolou až do najmenších detailov a tomu zodpovedá aj výsledok.

Pri realizácii použili nábytok svojej značky RULES nábytok. Kombinovali svetlé materiály a zemité farby. Dom je vzdušný a jednoduchý na údržbu. Návrh tohto projektu trval tri mesiace, projektová príprava realizácie štyri mesiace a rekonštrukcia šesť mesiacov.  

Takto vyzeral pôvodný stav domu pred redizajnom.
Takto vyzeral pôvodný stav domu pred redizajnom. Zdroj: RULES/Boysplaynice

V pláne bola len jemná rekonštrukcia

Majitelia chceli pôvodne prerobiť iba dennú zónu, no s výsledkom boli takí spokojní, že sa rozhodli prerobiť aj zvyšok domu. Požiadavka na jemné zdokonalenie sa teda nakoniec pretavila do kompletnej stavebnej prerábky so všetkým, čo k nej patrí. 


Architekti si zobrali pod svoje krídla dom v úplne pôvodnom stave. Hlavnou úlohou bolo vyriešiť dennú zónu, detské izby, detské kúpeľne, spálne spojené s kúpeľňou. Priestor si vyžadoval úplne nový návrh a niektoré časti potrebovali dokonca zložité architektonické zmeny.  

Odporúčané
V centre Bratislavy vyrastie prvá uhlíkovo neutrálna štvrť. Prinesie zeleň, parky aj cyklotrasy V centre Bratislavy vyrastie prvá uhlíkovo neutrálna štvrť. Prinesie zeleň, parky aj cyklotrasy 18. apríla 2024, 14:00

Denná zóna sa nachádza na prvom podlaží, je spojená s jedálňou a kuchyňou. V obývačke nenájdeš televízor, rodina si bude môcť vychutnať domáce kino na plátne, ktoré sa spustí zo steny. Zážitok podčiarkne ozvučenie a špeciálny akustický sadrokartón. Premietacie plátno zároveň slúži aj ako deliaci prvok medzi obývačkou a jedálňou. 

Priestor zútulnilo drevo, ktoré je nadizajnované na podlahe aj na stenách.
Priestor zútulnilo drevo, ktoré je nadizajnované na podlahe aj na stenách. Zdroj: RULES/Boysplaynice

Inteligentný priestor, kde dominuje hlavne drevo

Útulnosť domu dodáva práve všadeprítomné drevo, ktoré v priestore perfektne ladí s ostatnými materiálmi. Drevené prvky takisto efektne rozbíjajú čisté línie a jednofarebnosť zvyšku. Zaujímavé využitie prírodného dreva môžeš vidieť na podlahe aj na stenách. 

„Všetko drevo tu má prirodzený pôvod, nie sú to žiadne laminátové či keramické napodobeniny. Nábytok sme realizovali cez našu dcérsku spoločnosť RULES nábytok,“ informuje Rudolf Lesňák.

Čo sa týka zariadenia interiéru, v jedálenskej časti zaujme veľký luster v tvare púpavy. V kuchyni z priestoru vyniká čierny ostrovček, ako súčasť kuchyne slúžia taktiež komory. Tie sú šikovne zakomponované do priestoru tak, že ich nevidieť.

Detské priestory prispôsobili do svetlých tónov. Pôsobia jednoducho s občasnými netradičnými, dizajnovými prvkami, ako napríklad flexibilná stena, geometrické tvary v kúpeľni či svietidlá podľa nálady.

Odporúčané
Prestížna súťaž Národná cena za dizajn 2024 spustila registráciu. Prihlásiť sa môžu študenti a profesionáli Prestížna súťaž Národná cena za dizajn 2024 spustila registráciu. Prihlásiť sa môžu študenti a profesionáli 13. apríla 2024, 15:00

Spálňa má hotelový nádych. Podlahu zútulňuje mäkký koberec, dominuje jej obrovská čalúnená posteľ. Takisto ako v detských izbách, je do nej zakomponovaná samostatná kúpeľňa v zemitých farbách. 

Detská spálňa je zaujímavá geometrickým  dizajnom a čistými líniami na obklade vane.
Detská spálňa je zaujímavá geometrickým dizajnom a čistými líniami na obklade vane. Zdroj: RULES/Boysplaynice

Niektoré časti potrebovali náročnejšiu prerábku

„Z viditeľných častí bola najzložitejšia výmena lustrov a realizácia vysokej individuálnej knižnice v dennej zóne, ktorá si vyžadovala lešenie. Z neviditeľných, ale pre fungovanie podstatných častí to bola výmena kotla a kompletná výmena konvenčnej elektroinštalácie a jej náhrada za inteligentnú,“ dodáva Lesňák.

Drevená knižnica sa nachádza v priestore dennej zóny. Je zakomponovaná na celú výšku priestoru. Je zložená z otvorených políc, uzavretých skriniek, z troch chladničiek a z úložného priestoru pre robotické vysávače. Prístup do výšky celej knižnice zabezpečuje posuvný rebrík.

Fotografie rekonštrukcie nájdeš v galérii.

interiérová dizajn architektúra slovenskí architektiinteriérová dizajn architektúra slovenskí architektiinteriérová dizajn architektúra slovenskí architektiinteriérová dizajn architektúra slovenskí architekti
Zobraziť galériu
(6)
Domov
Zdieľať
Diskusia