Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2022, 9:30
Čas čítania 5:00
Peter Vnuk

TEST: Nadupaný Xiaomi 12T Pro s ultrarýchlou nabíjačkou a 200-megapixelovým foťákom

TEST: Nadupaný Xiaomi 12T Pro s ultrarýchlou nabíjačkou a 200-megapixelovým foťákom
Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk
TECH INFORMAČNÉ TECHNOLÓGIE MODERNÉ TECHNOLÓGIE SMARTFÓNY TECHNOLOGICKÉ RECENZIE XIAOMI
Uložiť Uložené

Vyskúšali sme si novinku od Xiaomi, ktorá v rebríčku DXOMark obsadila 1. miesto.

Ultrarýchla nabíjačka, 200-megapixelový foťák a prísľub nadpriemerného výkonu. Do rúk sme dostali nový smartfón Xiaomi 12T Pro, ktorý síce pôsobí elegantne, ale skrýva v sebe špičkovú výbavu a spracovanie. 

Odporúčané
Ako si vybrať smart hodinky? Kúpiť si vieš modely už od 50 eur, ale nemôžeš očakávať najvyššiu kvalitu Ako si vybrať smart hodinky? Kúpiť si vieš modely už od 50 eur, ale nemôžeš očakávať najvyššiu kvalitu 7. novembra 2022, 9:30

Model je oficiálne dostupný v dvoch farebných vyhotoveniach. Svetlomodrá pôsobí trochu dynamickejšie, my sme testovali konzervatívnejšiu čiernu. 

K dispozícii je aj strieborná, ktorú nemajú na sklade všade a môže byť trošku ťažšie ju zohnať, keďže je určená pre globálny trh. Ceny sú pri variantoch rovnaké, takže si môžeš vybrať podľa vlastného vkusu.

Xiaomi 12T Pro.
Xiaomi 12T Pro. Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Ovládacie prvky sú tradičné a jeho tlačidlá mohli byť trošku širšie. Treba pochváliť dobré umiestnenie dvoch reproduktorov v hornej a spodnej časti telefónu.

Hrúbka celého zariadenia je príjemná, no fotoaparát výrazne vytŕča zo zadnej časti. To trochu zmierni priložený plastový priehľadný obal. Bez obalu je zadná časť, pokrytá matným sklom, trochu šmykľavá, keďže je hladká, no nie je to žiadna katastrofa.

Priehľadný obal je súčasťou balenia.
Priehľadný obal je súčasťou balenia. Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Pôsobivé parametre

Výrobca použil dobrú kombináciu v kapacitách operačnej pamäte a úložiska. O plynulý chod aplikácií sa stará 8 GB RAM (resp. 12 GB pri mierne drahšej verzii) a čip Snapdragon 8+, určený vlajkovým lodiam. Niekedy to v praxi pri bežnom používaní necítiť, no v prípade 12T Pro je naozaj pocit svižného chodu Androidu aj apiek citeľný a veľmi príjemný.

Odporúčané
Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) 12. apríla 2024, 15:58

Úložisko má kapacitu 256 GB, takže má telefón dostatok priestoru na ukladanie fotiek a videí vo vysokom rozlíšení. 200 Mpix zadný foťák totiž zvládne aj pri videu rozlíšenie 8K, ktoré priestor určite nešetrí. Fotografia v maximálnom rozlíšení tu má bežne 40, 80 a viac megabajtov.

Škoda, že 8K pri videu funguje iba pri frekvencii 24 fps, no jemné 4K telefón zvláda pri plynulých 60 fps. Takže aj keby si plánoval natáčať kvalitné videá z dovolenky alebo technologicky vyspelý videoblog, tento mobil to bez problémov zvládne. Na veľkoplošnej TV budú videá z 12T Pro vyzerať super. 

Displej je relatívne veľký. Má 6,67" uhlopriečku, no napriek tomu sa telefón dobre drží aj vďaka zaobleným hranám. Na sledovanie videí podporuje jeho AMOLED panel aj HDR10+ a Dolby Vision. Rozlíšenie 2 712 × 1 220 bodov je síce neštandardné, no v praxi je to jedno, pretože ponúka jemný ostrý obraz, a keď k tomu pridáme vysokú svietivosť (900 nitov), nie je mu čo vytknúť.

Fotoaparát

Pri testovaní sme boli veľmi zvedaví, ako fotí mobil, ktorý má vysoké hodnotenie aj v rebríčku DXOMARK. V globálnom rebríčku je aktuálne na 19. mieste a v prémiovom dokonca na prvom mieste.

200-megapixelové fotky tohto modelu so senzorom ISOCELL HP1 od Samsungu sa nespoliehajú iba na rozlíšenie. Pri denných záberoch sú detaily pekne vykreslené aj pri vysokom priblížení.

Nočná 200 Mpix fotka, detaily nie sú celkom dokonalé.
Nočná 200 Mpix fotka, detaily nie sú celkom dokonalé. Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk
Denná 200 Mpix fotka, vernosť farieb a úroveň detailov je vynikajúca.
Denná 200 Mpix fotka, vernosť farieb a úroveň detailov je vynikajúca. Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Až takí spokojní sme neboli pri nočných záberoch, kde protisvetlo robí občas trošku problémy s expozíciou a úroveň detailov nie je celkom špičková. Treba však povedať, že sme mali veľmi vysoké očakávania a v podstate ich 12T Pro naplnil. Pochválime vernosť farieb a minimálny šum v nočných záberoch.

Fotené v interiéri, v šere, bežné rozlíšenie.
Fotené v interiéri, v šere, bežné rozlíšenie. Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Napokon spomenieme aj jeden prekvapivý detail – keď chceš zapnúť režim 200 Mpix, nielenže sa k nemu musíš dostať cez vnorené menu, ale ho ešte musíš dodatočne prepnúť z 50 na 200 Mpix. Veľmi nepraktické, keď takéto fotky robíš častejšie.

Bleskurýchle nabíjanie

Keďže Xiaomi vyzdvihuje práve rýchlosť nabíjania, preverovali sme ho špeciálne. Telefón sme na účely testu vybili úplne na nulu (to sa neodporúča, batérii to neprospieva), nabíjali sme ho vypnutý a už po dvoch minútach nabíjania mal späť 10 percent energie. Po necelých šiestich minútach bola batéria nabitá na 25 percent a začali sme tušiť, že to výrobca myslel s ultrarýchlym nabíjaním vážne.

Odporúčané
Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie Xiaomi predstavuje novú vlajkovú loď s optikou Leica. Xiaomi 14 prináša o 32 % lepší výkon a výrazne nižšiu spotrebu energie 15. marca 2024, 12:00

Polovica kapacity prišla po jedenástich minútach a na plnú úroveň sme sa dostali približne po 27 minútach. Nebol to teda presne ten výsledok, ktorý deklaruje výrobca, no ani sa od promovaného času zásadne nelíši. Podmienkami testu sme ho dotiahli do extrému a testovací kus už nemusí byť v najlepšej kondícii. Keď ti v praxi zostane 20 percent a už ho dáš na nabíjačku, je možné, že sa nabije aj rýchlejšie ako za 19 minút.

Nabíjačka je o čosi väčšia, než je bežné.
Nabíjačka je o čosi väčšia, než je bežné. Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Nabíjačka má 120W a o čosi väčšie telo, než býva bežné. Nie je to však žiadny obor a netreba sa obávať ani toho, že by takéto nabíjanie poškodzovalo batériu.

Jediné, čo by jej mohlo hroziť, je poškodenie od tepla, ktorého môže pri silnom nabíjaní produkovať viac, no počas nášho testovania bol telefón iba vlažný. Tepelný manažment má všeobecne dobre zvládnutý a 12T Pro sa vôbec nezahrieva ani pri silnej záťaži.

Myslí aj na hráčov

Model nezabúda ani na tých, ktorí radi trávia voľný čas hraním mobilných hier. Xiaomi má pre nich apku Game Turbo, do ktorej možno vkladať hry a prispôsobovať si nastavenie herného režimu telefónu. 

Má napríklad funkciu na zvýšenie presnosti dotyku, pri routeroch, ktoré to podporujú, je tu možnosť zvýšiť samotné pripojenie cez Wi-Fi, zakázať niektoré systémové funkcie počas hrania, obmedziť tlačidlá, gestá a ďalšie funkcie.

Odporúčané
Odolný voči poškriabaniu, nárazu aj pádu. Tento obal na mobil vyrobený zo špeciálneho materiálu sľubuje účinnú ochranu Odolný voči poškriabaniu, nárazu aj pádu. Tento obal na mobil vyrobený zo špeciálneho materiálu sľubuje účinnú ochranu 13. marca 2024, 13:00

Kombinácia rýchleho procesora a 120 Hz priestranného displeja telefón skutočne predurčuje aj do rúk aktívneho hráča, ktorý si rád vychutná dynamické hry. Jednu z nich dokonca výrobca predinštaloval – nájdeš tu Genshin Impact, čo je anime open world akčný titul s pôsobivou 3D grafikou, v ktorom telefón pekne predvádza svoje schopnosti. 

Genshin Impact, predinštalovaná hra, na ktorej dobre vidno vlastnosti modelu.
Genshin Impact, predinštalovaná hra, na ktorej dobre vidno vlastnosti modelu. Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Prostredie a skúsenosti z testovania

Nadstavba systému MIUI vo verzii 13.0.9 sa nám páčila. Funguje svižne, ovládanie je intuitívne a menu je v porovnaní s konkurenciou slušne zostručnené. Smartfón má prisľúbenú aktualizáciu na Android 13, takže bude ešte dlho aktuálny.

Xiaomi pre používateľa pripravilo pomerne veľké množstvo predinštalovaných aplikácií. Väčšinou ide o najpopulárnejšie apky z rôznych oblastí, ako napríklad Booking, Netflix či Tiktok, ktoré mnohí využijú, a nie nejaké neznáme aplikácie, ktoré by sa ti výrobca snažil vtlačiť do pozornosti.

Xiaomi 12T Pro.
Xiaomi 12T Pro. Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Pri testovaní sme ocenili najmä kvalitu fotoaparátu, rýchlosť nabíjania a svižnosť prostredia telefónu. Oslovil nás však aj zmysel pre detail, s ktorým je Xiaomi 12T Pro dizajnovaný. Máme na mysli napríklad jemnú svetelnú signalizáciu notifikácií po bokoch displeja, pri ktorej si možno nastaviť aj farbu.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Prepracovaný je tiež manažment spotreby energie a funkcie šetriace zrak. Môžeš si napríklad nastaviť jemnú textúru pripomínajúcu papier, ktorá bude pokrývať displej a v kombinácii s teplými farbami tvojim očiam spríjemňuje pohľad na telefón.

Xiaomi 12T Pro.
Xiaomi 12T Pro. Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Dobré slovo utrúsime aj na adresu kvality zvuku. Toto je jeden z telefónov, pri ktorých si pokojne pustíš hudbu zo Spotify a vychutnáš si ju. Lepšie by to bolo, samozrejme, so slúchadlami, ale zvuk je dostatočne kvalitný, stereo efekt zreteľný, frekvenčné pásma dobre pokryté, a ak s radosťou obťažuješ okoloidúcich na ulici svojím hudobným vkusom, tu si prídeš na svoje.

Trochu nás zarazilo, že odolnosť proti vode a prachu nie je podľa IP68, ale iba IP53, takže v tomto telefón oproti konkurencii stráca. Kód 5 zo šesťstupňovej stupnice znamená čiastočnú ochranu proti prachu a trojka v prípade druhej číslice znamená ochranu proti striekajúcej vode (napr. dážď). Proti ponoreniu je siedmy až maximálny deviaty stupeň.

Verdikt

Xiaomi 12T Pro je dobrým kandidátom na titul zabijaka vlajkových lodí. Za lepšiu cenu oproti konkurencii ponúka porovnateľné parametre, dobrú softvérovú výbavu a dokonca všeobecne lepší fotoaparát. Keď k tomu pripočítame ultrarýchle nabíjanie a slušnú výdrž batérie v prevádzke, možno konštatovať, že má presne to, čo moderný človek potrebuje.

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

A v podstate je jedno, či ide o manažéra, fotoamatéra či mladú influencerku. Určite osloví každého z nich, a preto si odnáša naše ocenenie. Vytkneme mu iba nechránený vystúpený objektív zadného foťáka, čo čiastočne rieši priložené puzdro.

Hodnotenie: 92 %

Plusy: Mínusy:
- výborný AMOLED displej
- kvalitný fotoaparát
- dostatočne veľké úložisko
- svižný chod
- prostredie IMUI 13 je príjemné
- dobrý pomer ceny a výbavy
- kvalitný zvuk
- dobrý tepelný manažment
- ultrarýchle nabíjanie
- nočné zábery majú svoje mušky
- vystúpený objektív foťáka
- odolnosť „iba“ podľa IP53


Cena:

8 GB/256 GB: 799 €
12 GB/256 GB: 849 €

Telefón Xiaomi 12T Pro na recenziu poskytla spoločnosť Xiaomi.

Domov
Zdieľať
Diskusia