Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2022, 12:30
Čas čítania 3:08
Adriana Královičová

12 tipov na dizajnové vianočné darčeky pre tých, čo stále vymýšľajú. Daruj štýlové hracie karty aj vázu

KULTÚRA DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN KNIHY UMENIE VIANOČNÉ DARČEKY 2022
Uložiť Uložené

Tieto Vianoce siahni po zaujímavých darčekoch! Vyber netradičné dizajnové kúsky, ocenia ich všetci milovníci dizajnu a umenia. Inšpiruj sa naším zoznamom.

Vybrať originálny dizajnový darček môže byť naozaj ťažké, obzvlášť, keď sa musíš trafiť do vkusu tvojich blízkych. Ideálne je vybrať darček, ktorý má neutrálny, minimalistický dizajn. Zapadne tak do každého interiéru. 

Ak chceš tento rok umiestniť pod stromček niečo špeciálne, inšpiruj sa naším zoznamom dizajnových darčekov. Nájdeš tu krásne doplnky do interiéru, no aj zážitky, ktoré tvoji najbližší určite ocenia. Snažili sme sa vybrať kúsky slovenských či českých dizajnérov, tým si môžeš byť istý, že investuješ do kvalitného produktu s príbehom. Takýto darček každého milovníka umenia a dizajnu určite poteší. 

Netradičný podstavec na sviečku od Anissy Kermiche

Máš v okruhu priateľov či blízkych niekoho s vyberaným vkusom? Keramický „svietnik“ v čiernej farbe, pomenovaný po slávnom tanci populárnom v Paríži v 40. rokoch 19. storočia, zobrazuje tanečný pohyb s rozdelenou nohou. Vynikajúco zapadne do interiéru zariadenom v art deco, prípadne ako kontrastný doplnok do industriálneho priestoru. Cena je 301 eur a kúpiš ho napríklad tu

Netradičný svietnik inšpirovaný tancom z 19. storočia.
Netradičný svietnik inšpirovaný tancom z 19. storočia. Zdroj: Farfetch.com

Šálky na kávu Pihepots od Barbara Petro

Poteš všetkých milovníkov kávy, no originálnym spôsobom. Každému bude určite  v takomto podarovanom hrnčeku chutiť ranná káva oveľa viac. Originálne a ručne robené hrnčeky na kávu nájdeš na stránke sashe.sk Značka Pihepots ponúka tieto šálky vyrobené z porcelánu za 22 eur. 

Kávu si tak tvoji najbližší budú môcť vychutnať v ručne robenom hrnčeku.
Kávu si tak tvoji najbližší budú môcť vychutnať v ručne robenom hrnčeku. Zdroj: Pihepots

 

Váza Jakuba Bedrycha Karpelisa

Jakub Berdych Karpelis je spoluzakladateľ štúdia Qubus. Toto štúdio vzniklo v roku 2022. Pracuje prevažne so sklom a porcelánom. Metalická váza s nápisom LOVE „rozbila“ slovenské a české Instagramy a doma ju má nejeden influencer. Napriek hypu si myslíme, že ide o nádherný zberateľský kus a oplatí sa ju mať doma, prípadne niekomu darovať. Vázu kúpiš napríklad na stránke doxbyqubus.cz. Jej cena je 6 800 kč (280 eur).

interiérový dizajn doplnky darčeky
Zdroj: doxbyqubus.sk/Jakub Berdych Karpelis

Hlinená váza ZENÆ

Ide o minimalistický, ručne robený produkt technikou „handbuilt“. Poteší všetkých nadšencov minimalizmu, je taktiež udržateľná, vyrobená z prírodných materiálov. Pod značkou ZENAE tvorí Adriana, ktorá študovala dizajn v zahraničí, čím je jej tvorba veľmi ovplyvnená. Cena vázy je 150 eur, objednať ju môžeš na stránke zenae.sk. 

Váza ZENAE.
Váza ZENAE. Zdroj: Zenae.sk

 

Porcelánový podstavec INCENSE ALTAR. Pigmentarium x Virvar x Daniel Piršč

Navrhol ho Daniel Piršč, jeden najvýznamnejších českých dizajnérov, ktorý pracuje s porcelánom. Porcelánový podstavec na vonnú tyčinku vyzdvihuje svoju najväčšiu vlastnosť, ktorou je estetika. Perfektne zapadne do interiéru napríklad vo futuristickom alebo eklektickom štýle.

Daniel v nich vo svojej funkcii prepojil úžitok s unikátnosťou dizajnu.
Daniel v nich vo svojej funkcii prepojil úžitok s unikátnosťou dizajnu. Zdroj: Virvar

Limitovaná edícia altarov vznikla v rámci spolupráce s Virvarom, domom Pigmentarium a štúdiom Daniela Piršča. Edícia dostala názov CLARITY. Kúpiť ho môžeš osobne vo Virvare alebo na ich stránke. V ponuke nájdeš taktiež vonné tyčinky od českej značky Pigmentarium, cena altaru je 110 eur. 

Hracie karty Haas Jumbo

Sadu hracích kariet Jumbo teraz môžeš mať v zaujímavom umeleckom prevedení. L’Objekt a Haas Brothers navrhli ilustrácie, ktoré pozdvihli obyčajné hracie karty na dizajnové dielo. Sú vyrobené z výnimočných materiálov a vydržia ti niekoľko rokov. Netradičný darček v zaujímavom a luxusnom balení môžeš objednať tu, cena je 100 eur. 

Hracie karty Haas Jumbo.
Hracie karty Haas Jumbo. Zdroj: L´Objekt

Postavička Medicom s motívom Marilyn Monroe od Andy Warhola

Hračkárska spoločnosť Medicom už od roku 1996 vyrába postavičky inšpirované pop-kultúrou. Pracuje s dizajnom Andyho Warhola, Daft Punk či Ružového pantera. Ak máš vo svojom okolí niekoho, kto má rád netradičné, šialené dizajny, toto je tá správna voľba. Môžeš ju kúpiť na stránke roe.slamjam.com. Jej cena je 250 eur. 

interiérový dizajn doplnky darčeky
Zdroj: slamjam.com

 

Dizajnová karafa na whisky od Rony Plesla 

Navrhol ju český dizajnér Rony Plesl pre skláreň Rückl, ktorá funguje už od roku 1848. Ide o ručne fúkanú karafu, ktorú zdobí brúsený nápis YES, rovnako sa volá aj táto kolekcia. Ku karafe je možné zakúpiť dva poháre. Kúpiť ju môžeš v concept store Rajón dizajn. Cena karafy je 237 eur. 

Dizajnová sada môže byť ideálny darček pre muža.
Dizajnová sada môže byť ideálny darček pre muža. Zdroj: Rajón dizajn

 

Váza z kolekcie FUNGUS od David Valner Studio 

David Valner sa zameriava na tvorbu originálnych úžitkových predmetov a umeleckých objektov zo skla spracovaných tradičnými sklárskymi technikami. Túto netradičnú vázu nájdeš v kolekcii FUNGUS. Katalóg produktov si pozrieš na stránke valner.cz. O cene sa informuješ cez e-mail. Cena sa líši od veľkosti váz, keďže je ich v kolekcii niekoľko. 

Váza Fungus.
Váza Fungus. Zdroj: David Valner Studio

Stolová lampička Seletti

Stolovú lampu Grace navrhol Uto Balmoral pre Seletti. Klasická grécka bohyňa, ktorá vytvára bublinu zo žuvačky pôsobí elegantne a drzo zároveň. Hodí sa do minimalistického interiéru, v ktorom vynikne, prípadne pre milovníkov eklektických doplnkov. Kúpiš na designpropaganda.cz. Cena je 7344 kč (302 eur).

Ironická, zábavná lampička oživí každý interiér.
Ironická, zábavná lampička oživí každý interiér. Zdroj: designpropaganda.cz

 

Obraz s dizajnom LOUISVUITTON

Zarámovaný obrázok z reklamy uvedenej v roku 1931 od značky Louis Vuitton je originálnym darčekom pre milovníkov módnej reklamy. Obrázok pochádza z magazínu Illustration. Kúpiť ho môžeš na instagramovom profile módny archív, kde si môžeš vybrať z bohatej ponuky rôznych grafických reklám a obrázkov. Rozmery obrazu sú 40x50, cena 95 eur. 

Originálny obrázok reklamy pochádza z magazínu Illustration.
Originálny obrázok reklamy pochádza z magazínu Illustration. Zdroj: Módny Archív

Kniha Art House

Čitateľa vezme na očarujúcu vizuálnu prehliadku úžasných domov a interiérov s množstvom umeleckých skvostov. Tento titul je zaručenou inšpiráciou pre milovníkov umenia a dizajnu, odporúčame vyložiť ju na konferenčný stolík a nezakladať do knižnice. Cena knihy je 133 eur, kúpiš ju na farfetch.com. 

Kniha poslúži taktiež ako doplnok do interiéru.
Kniha poslúži taktiež ako doplnok do interiéru. Zdroj: Farfetch.com
Domov
Zdieľať
Diskusia