Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. októbra 2022, 19:30
Čas čítania 2:29
Dominik Vetrák

Horor Barbar ťa vytrhne zo stoličky. Lepšie nakrútený a desivejší horor tento rok nevyšiel (RECENZIA)

Horor Barbar ťa vytrhne zo stoličky. Lepšie nakrútený a desivejší horor tento rok nevyšiel (RECENZIA)
Zdroj: DIsney+
FILMY A SERIÁLY BARBARIAN DISNEY+ FILM NA VEČER FILMY, KTORÉ MUSÍTE VIDIEŤ NOVÉ FILMY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Na Disney+ nájdeš vynikajúci horor Barbar, ktorý by mali vidieť úplne všetci.

Tento horor bol v amerických kinách, no slovenskí distribútori po ňom trestuhodne nesiahli. Je to škoda. Schová totiž do vrecka väčšinu hororov, ktoré sme tento rok videli v kinách. Teraz sa však dostal na streamovacie služby, pričom u nás ho nájdeš na Disney+. 

Odporúčané
Netflix v novembri vysmeje konkurenciu aj kiná. Priprav sa na hromadu nových seriálov a filmov Netflix v novembri vysmeje konkurenciu aj kiná. Priprav sa na hromadu nových seriálov a filmov 28. októbra 2022, 18:00

Ako má žena reagovať, keď má prespať u cudzieho muža?

Má takmer dve hodiny a nakrútil ho režisér Zach Cregger (Civil War on Drugs) podľa vlastného scenára. O deji ti stačí vedieť iba toľko, že zobrazuje mladú ženu Tess (Georgina Campbell), ktorá má pracovný pohovor v inom meste a rozhodne sa prespať v dome cez AirBnb. Keď však dorazí na miesto, zisťuje, že v dome nie je sama a rovnaký dom si rezervoval aj muž menom Keith (Bill Skarsgard). 

Barbar
Zdroj: DIsney+

Film sa od tej chvíle úspešne snaží zobraziť stres, strach a nerozhodnosť v očiach Tess. Keith jej navrhne, že môže prespať v dome a na druhý deň situáciu vyriešia. Lenže Tess je nedôverčivá a prirodzene sa bojí prespať v neznámom prostredí s cudzím mužom, o ktorom nič nevie. Tvorcovia filmu sa veľmi šikovne pohrali s charakterom Keitha, keď divák až do posledného momentu nevie, či je dobrák, alebo zloduch. 

To však zďaleka nie je vyvrcholením filmu, keďže po nečakanom zvrate nasleduje prekvapivé rozuzlenie. Psychologický teror sledovaný očami ženy sa rýchlo zmení na skutočný horor. Režisér a scenárista Zach Cregger do filmu prepašoval aj kritiku voči americkej polícii, ktorú vystihol veľmi výstižne a šokujúco.

Mužská toxicita, hrozní policajti a spoločenské témy, ktoré ťa strhnú

Okrem toho spracúva aj témy mužskej nadradenosti nad ženami, mužskej toxicity a podvedomých úkonov a správaniu, pri ktorom ženy spozornejú a začnú cítiť nebezpečie. Neprekvapilo by nás, keby niektorí chlapi pri sledovaní tohto filmu tieto témy ani nezachytili, respektíve ich nepochopili. 

Barbar
Zdroj: DIsney+

Všetky tieto témy a ich spracovanie sa nám veľmi páčili. Dodávali filmu, jeho príbehu a postavám ďalšie vrstvy. Niektorí diváci možno budú sklamaní z konca, a to z viacerých dôvodov. V prvom rade sa nedozvedia odpovede na úplne všetky otázky. Film je v istých bodoch menej priamočiary, no poskytuje všetky potrebné vodítka k tomu, aby si si domyslel všetko, čo jeho tvorcovia priamo nevysvetlia. Nám osobne sa tento prístup páčil. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

Potom tu máme fakt, že si režisér v záverečnej časti filmu dosť uletel a nečudovali by sme, ak by si si pri tejto časti pomyslel na horor Malignant od Jamesa Wana. Je to trochu iný štýl, ale ako James Wan, aj Cregger využíva humor v horore na miestach, kde by si ho nečakal. Máme však dojem, že na rozdiel od Malignantu to tu takmer vôbec nefunguje.

Lepšie nakrútený a výrazný horor sme tento rok nevideli

Cregger totiž nakrútil veľmi napínavý a funkčný horor, ktorého atmosféra ťa prinúti zdvihnúť perinu až k hlave. Veľmi dobre pracuje so svetlom, budovaním napätia a odhalením „monštra“ v podobe mužov ako takých. Humor v závere nám tam teda veľmi nepasoval. 

Barbar
Zdroj: Disney+

Jedným z najsilnejších aspektov tohto hororu je nepochybne kamera. Tvorcovia film nakrútili spôsobom, vďaka ktorému si hravo udržia tvoju pozornosť. Častokrát ponúkajú zaujímavé presuny kamery cez rôzne objekty a priestor, čím scéna poriadne vynikne. Rovnako skvelí boli všetci traja hlavní herci. Meno toho tretieho ti ale neprezradíme, keďže má vo filme skvelú rolu, aj keď potvrdzuje ideu filmu, že skutočné monštrá sú muži.

Barbar je vynikajúci horor, ktorý ťa môže sklamať akurát tak záverom, keď si nie si istý, či sa režisér snažil parodovať hororový žáner, sám seba, alebo mu nevyšiel pokus o humor. Odmietame totiž veriť tomu, že sa mu to v skutočnosti v závere rozpadlo. Aj tak sa nám však Barbar veľmi páčil a udeľujeme mu osem a pol bodu z desiatich.

PS: Je to horor, takže čakaj úmorne hlúpe rozhodnutia hlavných postáv. 

Réžia: Zach Cregger
Scenár: Zach Cregger
Žáner: horor
Dĺžka: 102 minút
Herci: Georgina Campbell, Bill Skarsgard
Kde si film môžeš pozrieť: Disney+
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia