Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2022, 17:30
Čas čítania 1:23
Martin Mičuda

Audi sa lúči s motorom V10. Labuťou piesňou je najvýkonnejší model s pohonom výhradne zadných kolies

Audi sa lúči s motorom V10. Labuťou piesňou je najvýkonnejší model s pohonom výhradne zadných kolies
Zdroj: Audi
TECH AUDI AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Exkluzívnu edíciu plánuje Audi vyrobiť v obmedzenom počte len 333 exemplárov.

To, že životný cyklus superšportu z Ingolstadtu a súčasne aj jeho ikonického motora sa blíži ku koncu, už vieme nejaký ten piatok. Najnovšie to potvrdzuje aj samotná automobilka, ktorá predstavuje labutiu pieseň atmosférického desaťvalca v modeli R8.

Dvanásť rokov po premiére prvého Audi R8 GT totiž spoznávame druhé vydanie, ktoré nesie označenie R8 Coupé V10 GT RWD. Srdcom novinky je agregát 5.2 V10 so zvýšeným výkonom na úroveň až 456 kW/620 k a 565 Nm. Vo výsledku ide o najsilnejší model v histórii značky s pohonom zadných kolies.

Odporúčané
Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? Na okruhu sme vyskúšali najzábavnejší RS model v histórii. Aké je nové Audi RS3? 25. mája 2022, 14:30

Špeciálna R8 ťa akceleruje na rýchlosť 100 km/h iba za 3,4 sekundy, na rýchlosti 200 km/h je len za 10,1 sekundy, zatiaľ čo maximálna rýchlosť je 320 km/h. Zmenami prešla aj vylepšená 7-stupňová dvojspojková prevodovka so skrátenými časmi preraďovania. Pre odlišný prevodový pomer a z toho prameniacu vyššiu úroveň otáčok nová prevodovka umožňuje ešte pôsobivejšie zrýchlenie na všetkých stupňoch. 

Audi, R8, R8 V10 GT RWD,
Zdroj: Audi

Ďalšou novinkou je jazdný režim Torque Rear – pomocou trakčnej kontroly ASR, ktorá je súčasťou elektronického stabilizačného systému ESC, je možné regulovať prešmykovanie zadných kolies až v 7 stupňoch. Táto funkcia, ktorá sa nastavuje prostredníctvom integrovaného voliča priamo na volante, tak umožňuje prispôsobenie vozidla rozdielnym schopnostiam vodiča a podmienkam trate. Podľa nastaveného stupňa riadiaca jednotka motora pri zohľadnení informácií senzorov otáčok kolies, uhla natočenia volantu, polohy pedála akcelerátora a zaradeného prevodového stupňa reguluje krútiaci moment na zadných poháňaných kolesách.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Oproti modelu R8 Coupé V10 performance RWD sa rozličnými konštrukčnými opatreniami podarilo znížiť hmotnosť vozidla o cca 20 kilogramov na 1 570 kilogramov. K úspore hmotnosti významne prispievajú sériové brzdy s keramickými kotúčmi, vystuženými uhlíkovými vláknami či exkluzívne 20" disky kolies s 10-lúčovým dizajnom, na ktoré výrobca na želanie montuje vysokovýkonné pneumatiky Michelin Sport Cup 2.  

Rozpoznávacím znakom novinky sú emblémy lakované v čiernom vyhotovení, balík Carbon Aerokit s kompletnými aerodynamickými doplnkami či špecifické laky karosérie – Suzuka Grey, Tango Red Metallic a Daytona Grey Metallic. Interiér je vytvorený v kombinácii farieb čiernej a červenej.Nové Audi R8 Coupé V10 GT RWD sa bude predávať od roku 2023, jeho cena na nemeckom trhu sa začína na sume od 225-tisíc eur. Vyrobených bude len 333 kusov.

Audi, R8, R8 V10 GT RWD,Audi, R8, R8 V10 GT RWD,Audi, R8, R8 V10 GT RWD,Audi, R8, R8 V10 GT RWD,
Zobraziť galériu
(14)
Domov
Zdieľať
Diskusia