Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. septembra 2022, 9:30
Čas čítania 7:11
Jana Chovancová

Igor a Broňa prerábajú a prenajímajú dodávky na cestovanie. Výhoda je v tom, že keď ti ráno nesvieti slnko do postele, otočíš auto

Igor a Broňa prerábajú a prenajímajú dodávky na cestovanie. Výhoda je v tom, že keď ti ráno nesvieti slnko do postele, otočíš auto
Zdroj: Pavol Dankanin
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVANIE PO SLOVENSKU KAM NA VÝLET – SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Igor a Broňa, otec a dcéra, ktorí sa rozhodli so svojím nadšením pre karavaning deliť so svetom, nám porozprávali aj o tom, ako začínali s rodinným biznisom.

Príbeh sa začal písať pred štyridsiatimi rokmi, keď Igor prerobil svoju starú Aviu na karavan. Spoznal čaro cestovania a zapáčilo sa mu to natoľko, že ňou cestoval spolu so svojou rodinou po Slovensku a zahraničí.

O niekoľko rokov neskôr počas podnikania zostala Igorovi jedna nevyužívaná dodávka na dvore. Nemal však dosť času na vlastnú prerábku, a tak sa rozhodol dať ju prerobiť známym. Pár rokov na nej cestoval po Európe a pred šiestimi rokmi ju prvýkrát skúsil prenajať. Jedno leto sa mu skvele darilo, ďalšie už ani nie.

Napriek tomu, že prenajímanie auta nemalo dlhodobý úspech, zrenovoval ďalšie dve autá. V hlave mal jasný cieľ. Nešlo mu o peniaze, ale o to, aby mohol ľuďom poskytnúť skutočný zážitok: domov na kolesách. Napokon mu jeho sny pomohla pretaviť na skutočnosť dcéra Broňa, ktorá sa s ním pustila do namáhavej práce. Dnes môžeme o otcovi a dcére hovoriť ako o najúspešnejších prenajímateľoch karavanov na Slovensku, a to pod značkou Karavan.za.

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+.

Čaro karavaningu spočíva v tom, že keď sa ráno zobudíš a nie si spokojný s tým, že ti slnko nesvieti do postele, otočíš auto.

Igor

Otec Igor a jeho dcéra Broňa spolu založili rodinný biznis. Rekonštruujú a prenajímajú dodávky pod menom Karavan.za.
Otec Igor a jeho dcéra Broňa spolu založili rodinný biznis. Rekonštruujú a prenajímajú dodávky pod menom Karavan.za. Zdroj: Ľubomír Dzurňák

Svoje autá rekonštruujete svojpomocne. Ako to prebieha?

Igor: Každé auto je originálne, a preto sa musíme prispôsobiť jeho veľkosti a celkovej štruktúre. Ja konkrétne robím technické veci. To v praxi znamená, že zapájam plyn, vodu aj spotrebiče. Dôležité je auto aj zatepliť, aby človeku nebola zima. Taktiež mám na starosti v aute zapojiť bojler a v neposlednom rade robím aj podsvietenie.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko 29. apríla 2024, 10:00

Broňa robí stolárčinu. Všetko drevené, čo sa nachádza v tomto aute, bolo vytvorené jej šikovnými rukami. Úložný priestor, poličky, kuchynská linka. Má na starosti vizuálny vzhľad vnútra auta a vyžíva sa aj v zariaďovaní.

Nepohádate sa niekedy?Broňa: Ocino má na starosti ťažšie veci. On ráta, čo sa kam zmestí, a môžem o ňom povedať, že je mozog za tým. Ja to zhmotňujem do konečnej podoby. Nie vždy sa zhodneme, ale napokon nájdeme praktické riešenie. Sem-tam sa aj pohádame, ale veľa spolu aj vtipkujeme a práca nás baví.

S elektrikou nám pomáha kamarát. Zapája solárne panely a zostavuje celú elektroinštaláciu. Káble si naťaháme my, zapojíme svetielka aj spotrebiče. S tou najdetailnejšou prácou nám však pomáha on.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121850 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako prebieha rekonštrukcia auta.
  • Čo všetko sa vnútri nachádza.
  • Kvôli čomu volajú klienti Broni počas kempovania.
  • Ako riešia pokuty, ktoré im prídu domov po zájazde.
  • Čo Igora a Broňu najviac teší.
Domov
Zdieľať
Diskusia