Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2022, 14:30
Čas čítania 5:10
Dominik Vetrák

Najlepšie GTA hry: Ktoré časti Grand Theft Auto by mal prejsť každý poriadny hráč?

TECH GRAND THEFT AUTO GTA TRILOGY REMASTERED GTA V
Uložiť Uložené

Vybrali sme najlepšie hry zo série GTA od HD éry. Ktoré z hier vydaných za posledných 20 rokov by si mal prejsť?

Štúdiá Rockstar Games aktuálne pracujú na GTA 6, ďalšej veľkej časti populárnej hernej série Grand Theft Auto. Posledný titul vyšiel ešte v roku 2013, čo je enormne dlhá pauza. Medzi rokmi 2001 – 2009 ich totiž vyšlo 10 (4 hlavné a 6 menších projektov). Ako prípravu na „šestku“, ktorá by nemala vyjsť neskôr ako v roku 2025, by bolo vhodné znova sa ponoriť do najlepších častí série. 

Ignorovali sme pritom všetky tituly spred roka 2001. Dovtedy totiž išlo o menej komplexné projekty. Na herný svet si sa v nich pozeral z pohľadu zhora a nemali takmer žiaden príbeh. Bolo to až GTA III, ktoré nedefinovalo len samotnú sériu, ale aj všetky hry s otvoreným svetom a herný priemysel ako taký. 

Odporúčané
Rings of Power: Prečo vyzerá Celebrimbor ako starý elf, keď elfovia nestarnú? Sú elfovia skutočne nesmrteľní? Rings of Power: Prečo vyzerá Celebrimbor ako starý elf, keď elfovia nestarnú? Sú elfovia skutočne nesmrteľní? 19. septembra 2022, 16:30

5. GTA III – 2001 

Je to práve GTA III, ktoré je síce na chvoste tohto rebríčka, ale tvorcovia sa zaň vôbec nemusia hanbiť. V roku 2001 išlo o revolučnú hru s neuveriteľne detailným a zábavným otvoreným svetom. Vývojári hru vylepšili mnohými komplexnými mechanizmami, ako napríklad Wanted Level (počet hviezdičiek, za ktoré ťa naháňajú policajti) či vedľajšími misiami. 

Po prvýkrát sme v sérii ovládali len jednu postavu s poriadnym príbehom, zločinca Clauda Speeda, a aj keď neprehovoril ani slovo, obľúbili sme si ho. V jeho koži sme pracovali pre mafiánskych gangsterov, grázlov a všelijakých iných zločincov. Nebolo to jednoduché, ale neuveriteľne zábavné. GTA III bol obrovský hit, ktorý hráčom ponúkol desiatky možností, ako sa zabaviť. 

Najlepšie GTA Hry
Zdroj: Rockstar Games

4. GTA Vice City – 2002

Je to nepochopiteľné, ale Rockstar Games dokázalo vydať Vice City už za 12 mesiacov po predošlej časti. Dnes si niečo také nedokážeme ani len predstaviť, keďže vývoj hier trvá niekoľkonásobne dlhšie.

Odporúčané
GTA V vyšlo presne pred 10 rokmi. Ako v Rockstare vytvorili také majstrovské dielo a prečo nikdy nevyšlo príbehové DLC? GTA V vyšlo presne pred 10 rokmi. Ako v Rockstare vytvorili také majstrovské dielo a prečo nikdy nevyšlo príbehové DLC? 17. septembra 2023, 10:00

Rockstar však jednoročným vývojovým cyklom dokázal, že patrí k špičke herného priemyslu a po podarenom GTA III vydal ešte kvalitnejšie pokračovanie so sympatickejšími postavami, nahláškovanými dialógmi, vylepšenou grafikou a rozmanitejšími možnosťami hrateľnosti.

Dej zasadili do celkom nového mesta menom Vice City, pri ktorého tvorbe sa inšpirovali floridským mestom Miami. Mimochodom, vedel si, že svety Liberty City, Vice City a San Andreas sa objavili už v úplne prvej časti z roku 1997, v ktorej boli všetky tri naraz? Vice City je u hráčov dodnes jedným z najobľúbenejších herných svetov. 

Slnkom zaliate pláže, havajské košele, odľahčená atmosféra, krajšie autá a údernejší príbeh mali za následok, že hra sa stala kultovou. Hráči doteraz nadávajú na dizajnéra misie s detskou helikoptérou na diaľkové ovládanie. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 121705 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia