Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. augusta 2022, 19:30
Čas čítania 2:32
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Day Shift

RECENZIA: Day Shift
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY DAY SHIFT FILM NA VEČER FILMY A SERIÁLY JAMIE FOXX NETFLIX NETFLIX FILMY NETFLIX FILMY 2022 NOVÉ FILMY NA NETFLIXE SNOOP DOGG TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Videli sme novú hororovo-akčnú komédiu na Netflixe.

Zabudni na Twilight, The Vampire Diaries, Buffy the Vampire Slayer či iné podobné rozprávočky o upíroch. Novinka Day Shift na Netflixe nie je nič pre slabé povahy. Čakajú ťa hektolitre krvi, odseknuté hlavy, odtrhnuté končatiny, nechutné zlomeniny kostí, o ktorých si možno ani nevedel, že existujú, zvratky aj močenie do nohavíc. 

Ide prekvapivo o nadpriemerný a odvážny režijný debut J. J. Perryho. Ten sa doteraz živil najmä ako herec či skúsený kaskadér (predstavil sa vo viacerých dobre známych hollywoodskych trhákoch ako John Wick alebo Rýchlo a zbesilo).

Práve choreografie a kaskadérske kúsky sú to, čo v Day Shift najviac funguje a baví diváka. Perry by sa už teraz rozhodne nestratil medzi režisérmi ako John Woo, Michael Bay či George Miller, pretože na Netflix prináša prvotriednu akciu, akú sme v ponuke streamovacej platformy už dlho nevideli.

Day Shift
Zdroj: Netflix

Zub za zub

Bud Jablonski (Jamie Foxx) „na oko“ pracuje ako čistič bazénov, no v skutočnosti sa živí tým, že v slnečnom Los Angeles loví premnožených upírov. Brokovnicou, pištoľou, mačetou či pokojne aj holými rukami. Skvele ovláda bojové umenia a má aj presnú mušku. Po tom, ako ich premôže, im vytrhne tesáky, ktoré následne predáva.

Čím je upír starší, tým väčší balík peňazí ho čaká. A veruže ho potrebuje. Jeho exmanželka Jocelyn (Meagan Good) sa totiž aj s jeho dcérou Paige (Zion Broadnax) chcú presťahovať na Floridu, ak im nebude môcť finančne pomôcť.

Jocelyn mu dá krátke ultimátum, počas ktorého sa Bud snaží zabiť čo najviac krvilačných stvorení. Dostáva sa však nechtiac do problémov, keď zlikviduje dcéru hlavy upírskeho podsvetia Audrey San Fernande (Karla Souza). S tou sa neradno zahrávať, nerobí jej totiž problém hodiny bolestivo mučiť svojich nepriateľov, až pokým jej nepovedia presne to, čo chce počuť. 

Samozrejme, túži po pomste typu „zub za zub“, preto unesie Budovu rodinu. Ten musí spojiť sily tentoraz netradične s „dobrými“ upírmi, aby mohol premôcť tých najstarších a zároveň najsilnejších. Na pomoc však prichádza aj jeho starý kamarát Big John Elliott, ktorého stvárnil raper Snoop Dogg.

Day Shift
Zdroj: Netflix

Priprav sa na poriadny masaker

Spolu sa púšťajú na nebezpečnú misiu, po ktorej na zemi zostáva kopec nábojníc a bezvládnych tiel. Priprav sa na poriadny masaker. Foxxa s Doggom v drsnej novinke dopĺňa Peter Stormare (Fargo, 8 MM, Armageddon), britský akčný hrdina Scott Adkins aj zábavný Dave Franco (Disaster Artist, 21 Jump Street). Práve posledný menovaný snímku oživuje ako nemotorný a vystrašený slaboch obklopený nebojácnymi svalovcami.


Vidno, že J. J. Perry má nadhľad aj zmysel pre humor. Bohužiaľ, občas výrazne hapruje scenár, ktorý má miestami množstvo „vaty“, za čo môže dvojica Shay Hatten a Tyler Tice. Keď postavy príliš rozprávajú namiesto toho, aby konali, alebo sa príliš snažia vytvoriť emócie, pôsobí to jemne nasilu a neukotvene. Zápletka je navyše strašne lacná až prihlúpla. Všetko preto musia zachraňovať štýlové súboje. 

Day Shift formálne pripomína kultové diela ako Blade, Underworld či Van Helsing. Všetko je akurát v modernejšom stvárnení. Perry si podobne ako režiséri vyššie uvedených diel toľko nezakladá na atmosfére, preferuje skôr potoky krvi a akciu. Nemožno mu to však na základe jeho minulosti zazlievať, je to pochopiteľné a úplne v poriadku.

Day Shift
Zdroj: Netflix

Vtipný aj sebavedomý

Zároveň netflixovská novinka, ktorá vyšla len v piatok 12. augusta, pripomína výborný seriál Alana Balla True Blood (2008 – 2014). Perryho debut nie je síce bez chýb, no je vtipný (určite sa párkrát nahlas zasmeješ) aj sebavedomý, má skvelé herecké obsadenie (i keď z iných snímok vieme, že Jamie Foxx vie hrať oveľa lepšie) a špičkový vizuál, o ktorý sa postaral kameraman Toby Oliver.

Sympatická je aj snaha tvorcov nakrútiť čo najviac záberov bez pomoci počítačových trikov. Dôkazom je napríklad adrenalínová naháňačka na diaľnici, počas ktorej nechali vybuchnúť vozidlo. Ak by bolo takýchto upírskych šťavnatých lahôdok na Netflixe viac, vôbec by sme neprotestovali. Aj preto udeľujeme snímke Day Shift sedem a pol bodu z desiatich.

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia