Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2022, 17:10
Čas čítania 1:18
Daniel Mikolášik TASR

Cena benzínu mierne klesla. Palivo je najlacnejšie za posledné mesiace

NEWS MAĎARSKO POHONNÉ HMOTY SLOVENSKO SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Podľa analytikov by palivá mohli po letných prázdninách výrazne zlacnieť.

Cena ropy v posledných týždňoch na svetových trhoch klesá, čo sa odrazilo aj slovenských pumpách. Rovnako prispel aj faktor obáv z príchodu recesie, čo zapríčinilo, že 95-oktánový benzín na najväčších pumpách aktuálne stojí približne 1,88 €, informujú tvnoviny.sk. Za naftu si motoristi musia priplatiť o niečo viac, 

V 27. týždni 2022 sa v porovnaní s 26. týždňom znížili aj ceny 98-oktánového benzínu o 0,037 eura alebo o 1,72 % na 2,110 eura a motorovej nafty o 0,043 eura alebo o 2,21 % na 1,903 eura.

Ako ďalej v piatok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR, zvýšili sa ceny stlačeného zemného plynu (CNG) o 0,075 eura alebo o 3,96 % na 1,969 eura. Ceny skvapalneného ropného plynu (LPG) a skvapalneného zemného plynu (LNG) zostali nezmenené, zotrvali na úrovni 0,889 eura, respektíve 2,862 eura.

Analytici predpokladajú, že ide len o dočasný pokles a ceny za pohonné látky sa budú pohybovať na zvýšenej úrovni celé leto. Po letných prázdninách by však podľa dátových analytikov z iniciatívy Dáta bez pátosu mal nastať zlom a palivá by mohli výrazne zlacnieť. Dôvodom má byť to, že podľa nich bude v auguste ropa lacnejšia o 28 amerických dolárov oproti júnu.

benzin
Zdroj: Pixabay/Engin_Akyurt/na voľné použitie

Maďarsko má proti opatreniam na pumpách problémy

Maďarsko zas čelí žalobe od Európskej komisie, pretože zaviedlo opatrenia v rozpore s ustanoveniami vnútorného trhu, keď začalo uplatňovať rozdielne ceny pohonných hmôt pre vozidlá so zahraničnou poznávacou značkou a vozidlá s maďarskou poznávacou značkou.

Vozidlá s maďarskými poznávacími značkami vrátane traktorov a poľnohospodárskych strojov s maďarskými dokladmi majú nárok na oficiálne ceny pohonných hmôt nižšie o 60 až 70 percent, kým vozidlá so zahraničnou poznávacou značkou nemôžu takto znížené ceny využiť.

Komisia žiada maďarské orgány, aby dodržiavali ustanovenia práva EÚ, pokiaľ ide o voľný pohyb tovaru a služieb vrátane dopravných služieb, slobodu usadiť sa, voľný pohyb občanov a pracovníkov, zásadu nediskriminácie, ako aj pravidlá o oznámeniach podľa smernice o transparentnosti jednotného trhu.


Maďarsko má dva mesiace na to, aby odstránilo obavy, ktoré vyjadrila EK, v opačnom prípade Brusel pošle Maďarsku odôvodnené stanovisko.

Anketa:
Aký spôsob dopravy využívaš najčastejšie?
Auto
MHD
Motorka/skúter
Bicykel
Kolobežka
Peši
Iné
Auto
73 %
303 Hlasov
MHD
7 %
27 Hlasov
Motorka/skúter
2 %
9 Hlasov
Bicykel
5 %
22 Hlasov
Kolobežka
3 %
12 Hlasov
Peši
7 %
27 Hlasov
Iné
3 %
13 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia