Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2022, 15:34
Čas čítania 0:40
Tímea Krauszová

Pápež František po prvýkrát vymenoval ženy do Kongregácie pre biskupov

NEWS CIRKEV PÁPEŽ SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Dve z nich sú zo sesterských rádov a jedna nemá cirkevnú hodnosť.

Pápež František prvýkrát vymenoval do Kongregácie pre biskupov ženy, Vatikán o tom informuje v tlačovej správe. Kongregácia je fungovaním podobná ministerstvám a je zodpovedná za výber budúcich biskupov. 

Nové členky

Pápež vymenoval tri ženy, dve z nich sú sestrami: sestra Raffaella Petriniová, tajomníčka štátneho úradu Vatikánu, a sestra Yvonne Reungoatová, bývalá riaditeľka kongregácie dcér Panny Márie Pomocnice. 

Tretia z nich je prezidentkou svetovej organizácie pre katolíčky. Práve nominácia doktorky Marie Lia Zervinovej je unikátnou, keďže je prvou členkou kongregácie, ktorá predtým nepracovala priamo v cirkvi.

Nová ústava centrálnej správy Svätej stolice (nazývaná Kúria), ktorá vstúpila do platnosti minulý mesiac, umožňuje každému pokrstenému katolíkovi, vrátane žien a laikov, viesť väčšinu vatikánskych oddelení. Medzi laické ženy, ktoré už vo Vatikáne zastávajú najvyššie funkcie, patrí Barbara Jattaová, prvá riaditeľka Vatikánskych múzeí, a Cristiane Murrayová, zástupkyňa riaditeľa vatikánskej tlačovej kancelárie. Obe vymenoval pápež František.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Pápež sa už opakovane v minulosti vyjadril, že je za posilnenie úlohy žien v katolíckej cirkvi, pretože „neexistuje cirkev bez ženskej dimenzie, keďže ona sama je ženského rodu“.

Domov
Zdieľať
Diskusia