Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2022, 11:19
Čas čítania 6:40
Viktor Kniš

Koaličná kríza ZÁZNAM: SaS dáva ultimátum Hegerovi, musí odvolať Matoviča aj zvýšiť platy učiteľom

NEWS KOALIČNÁ KRÍZA MINÚTA PO MINÚTE VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Strana Sloboda a solidarita dnes verejnosti oznámi, či a za akých okolností zostane vo vláde Eduarda Hegera.

Strana Sloboda a solidarita vypovedala koaličnú zmluvu. Žiad odchod Igora Matoviča a má aj ďalšie podmienky. 

• Eduard Heger prišiel včera so svojím návrhom riešenia krízy – koaličné rady by sa podľa neho mali konať len raz mesačne. Boris Kollár to označil za nezmysel.

• OĽaNO malo v stredu ráno rokovanie predsedníctva. Hnutie odmieta prípadnú požiadavku SaS na odchod Igora Matoviča z vlády.

19:03 – Hnutie Sme rodina chce, aby aktuálny spor v koalícii vyriešili tí, ktorí ho spôsobili. Hnutie zároveň deklaruje, že je pripravené pokračovať v spoločnom vládnutí do riadnych volieb, ale aj zahlasovať za predčasné voľby. V reakcii na rozhodnutie SaS o vypovedaní koaličnej zmluvy to uviedol predseda parlamentu a líder hnutia Boris Kollár.

„Sme rodina nebude robiť prekážky ani problémy, keď sa dohodneme, že v nejakej forme to bude pokračovať ďalej a spolu to potiahneme až po riadne voľby v roku 2024,“ skonštatoval Kollár.


Rovnako bude hnutie postupovať, ak sa OĽANO a SaS nedohodnú a padne rozhodnutie o predčasných voľbách. „Sme rodina nebude robiť problémy a bude hlasovať, aby boli predčasné voľby,“ doplnil Kollár.

18:02 –  Veronika Remišová tvrdí, že v súčasnej situácii je nezodpovedné žiadať odchod Igora Matoviča. 

„V súčasnej situácii, keď za našou východnou hranicou zúri vojna a celá Európa prežíva najväčšiu energetickú krízu za celé desaťročia, sú mesiace nestability a následne predčasné voľby s odovzdaním moci tandemu Fico – Pellegrini tou najhoršou možnosťou pre ľudí na Slovensku. Považujem za nezodpovedné, že koalícia v najbližších týždňoch bude musieť riešiť vypovedanie koaličnej zmluvy zo strany SAS a osobný spor dvoch lídrov koaličných strán namiesto riešenia skutočných problémov ľudí. Rozbitie vlády a nestabilita Slovensku nepomôžu,“ napísala v stanovisku predsedníčka Za ľudí. 

Odporúčané
Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri 21. decembra 2022, 18:26

17:06 – „Keď neurobíme nič, dláždime cestu pre tých, ktorí kormidlo zahraničnej politiky zvrátia,“ povedal Ivan Korčok, ktorý je nominantom SaS na poste ministra zahraničných vecí. 

17:00 – Čas má Eduard Heger do 31. augusta. Potom ministri SaS podajú demisiu, ak premiér nesplní podmienky.

16:59 – Richard Sulík tvrdí, že SaS nechce byť súčasťou koalície, ktorá sa ulakomí na hlasy nedemokratických strán. Dodáva, že práca celej vlády je prekrývaná spôsobom, akým Igor Matovič komunikuje. „Najväčší problém tejto koalície sa volá Igor Matovič,“ povedal Richard Sulík.  

16:57 – Súčasťou podmienok bude podľa Richarda Sulíka aj zvýšenie platov učiteľov. Predseda SaS tvrdí, že ak verejnosť sleduje vyjadrenia členov strany, vie si domyslieť, čo ďalšie bude žiadať. 

16:56 – Richard Sulík vyhlásil, že SaS vypovedá koaličnú zmluvu. Od premiéra očakávajú návrh novej koaličnej zmluvy, ktorá bude zohľadňovať aktuálne politické reálie. Igor Matovič nemôže byť členom vlády, dodáva Richard Sulík. „V najbližších dňoch dá SaS Hegerovi podmienky účasti v budúcej koalícii,“ povedal Richard Sulík. 

16:51 – Richard Sulík prezentuje na tlačovke závery mimoriadnej rozšírenej republikovej rady.

„Tak ako doteraz sa už pri najlepšej vôli nedá pokračovať. Verejné peniaze sú peniaze nás všetkých, všetci na ne prispievame, preto by mala byť štátna kasa pre každého posvätná. Nemienili sme sa pozerať, ako ju smeráci rozkrádali, a nemienime sa prizerať, ako si z nej Igor Matovič spravil pokladničku pre svoje nápady,“ povedal Richard Sulík s tým, že vrcholom bolo prelomenie veta prezidentky. 

Odporúčané
Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? 15. decembra 2022, 16:00

Richard Sulík tvrdí, že SaS nechce byť súčasťou koalície, ktorá sa ulakomí na hlasy nedemokratických strán. Dodáva, že práca celej vlády je prekrývaná spôsobom, akým Igor Matovič komunikuje. „Najväčší problém tejto koalície sa volá Igor Matovič,“ povedal Richard Sulík.  

16:04 – Rokovanie republikovej rady sa práve skončilo, Richard Sulík a ďalší sa teraz presunú do budovy Liberálneho domu. Tlačová konferencia bude pravdepodobne o 16.30 h. 

15:58 – Tlačová konferencia predstaviteľov SaS sa nezačne o 16.00 h. Ministri, poslanci a vedenie strany ešte stále rokujú v budove SPP. 

15:53 – Predseda Maďarského fóra Zsolt Simon tvrdí, že nie je nevyhnutné povaliť s Matovičom aj vládu, rozhodnutie má podľa neho v rukách Eduard Heger. 

„Eduard Heger by si mal sadnúť s poslancami OĽaNO. Zistiť, či chcú zostať vo vláde alebo chcú kvôli Matovičovi vládu povaliť. Ak bude chcieť väčšina poslaneckého klubu OĽaNO dovládnuť, postaviť hrádzu korupcii a klientelizmu, tak by v žiadnom prípade nemali dopustiť odchod SaS, ale iba Matoviča a možno dvoch jeho ,užitočných‘ učňov,“ píše Simon. 

15:05 – Tlačová konferencia SaS po skončení republikovej rady sa bude konať v Liberálnom dome o 16.00 h. 

14:00 – Členovia republikovej rady SaS, ministri a poslanci prichádzajú do budovy SPP pri ministerstve hospodárstva, kde sa koná dôležité rokovanie. „Kolegovia, mám k vám úctu, ale dohodli sme sa, že budeme všetko prezentovať na spoločnom vyhlásení, vydržte ešte dve hodiny,“ povedala Jana Bittó Cigániková pred začiatkom rokovania. 

Odporúčané
Čaputová a Kollár sa zhodujú na termíne predčasných volieb Čaputová a Kollár sa zhodujú na termíne predčasných volieb 15. decembra 2022, 9:45

Republiková rada SaS zasadne v rozšírenom formáte aj s poslancami a ministrami, s vedením SaS tak budú sedieť aj politici, ktorí ešte pred tromi rokmi prichádzali do parlamentu a do vlády na kandidátke Andreja Kisku a postupne prešli k Richardovi Sulíkovi.

Kto bude v stredu na mimoriadnej rozšírenej republikovej rade SaS:

Členovia republikovej rady – Richard Sulík (predseda), Martin Barto, Jana Bittó Cigániková, Roman Foltin, Karol Galek, Branislav Gröhling, Juraj Jevin, Jozef Kanuščák, Martin Klus, Ľudovít Paulis, Michal Uherčík, Marián Viskupič, Miroslav Žiak

Poslanci – Anna Zemanová, Alojz Baránik, Ján Benčík, Jana Bittó Cigániková, Peter Cmorej, Jarmila Halgašová, Marek Hattas, Radovan Kazda, Milan Laurenčík, Vladimír Ledecký, Tomáš Lehotský, Michal Luciak, Vladimíra Marcinková, Peter Osuský, Radovan Sloboda

Ministri – Ivan Korčok, Mária Kolíková

13:25 – Premiér Eduard Heger po rokovaní vlády povedal, že verí, že sa SaS rozhodne zostať vo vláde. Nie je podľa neho čas na povalenie vlády. 

13:15 – Veronika Remišová na Facebooku píše, že SaS dnes rozhoduje o tom, či sa Smer vráti k moci s extrémistami. „Rozhodovanie kolegov z SaS je dnes o tom, či takto o rok bude premiérom Fico/Pellegrini, ministrom vnútra Kaliňák a ministrom školstva napríklad Mazurek. Prajem kolegom, aby pri rozhodovaní nemysleli na osobné spory, ale na Slovensko.“

Odporúčané
Slováci sa vtipnými memes vysmievajú z hroziaceho pádu Hegerovej vlády. Zo Sulíka spravili vypočítavého Forresta Gumpa Slováci sa vtipnými memes vysmievajú z hroziaceho pádu Hegerovej vlády. Zo Sulíka spravili vypočítavého Forresta Gumpa 13. decembra 2022, 14:00

13:07 – Aj minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že hnutie OĽaNO svojho predsedu podporí, ak ide o zotrvanie na poste ministra financií. Zároveň si neželá rozpad koalície pre personálne otázky a myslí si, že by bolo nezodpovedné skončiť len pre osobný spor dvoch ľudí. Zároveň dodáva, že návrh Eduarda Hegera týkajúci sa zmeny formátu koaličnej rady považuje za dobrý, pretože by sa nemuselo zbytočne stretávať veľa ľudí a všetko by dokázali efektívne vybaviť lídri strán s premiérom. Nepovažuje za prijateľné, aby si SaS dávala personálne podmienky na to, kto bude minister. 

12:38 – Veronika Remišová zo Za ľudí si myslí, že vláda pracuje „bez problémov“. Osobný spor Igora Matoviča a Richarda Sulíka by vraj vyriešilo, keby sa „obaja správali normálne“.

12:09 – Bývalá členka strany Sloboda a solidarita Lucia Ďuriš Nicholsonová si myslí, že SaS by nemusela odísť z vlády, ak by Heger odvolal Matoviča. Neočakáva však, že sa to stane. 

„Myslím si, že by mali predstúpiť pred Hegera s jedinou požiadavkou, a to, nech Matovič odíde z vlády. Ak by to Heger splnil, čo je asi nereálne, lebo dosť visí na šnúrke od gatí Matovičovi, by to bol najlepší možný scenár. Koalícia by dovládla bez Matoviča, ktorý tam robí najväčšie problémy, a potom by sa išlo do riadnych volieb,“ povedala europoslankyňa pre SME

11:22 – Hnutie OĽaNO odmieta prípadnú požiadavku SaS na odchod Igora Matoviča z vlády. Takáto požiadavka je podľa OĽaNO v príkrom rozpore s koaličnou zmluvou a hnutie s ňou nebude súhlasiť. Apeluje pritom na SaS, aby sa vrátila k rokovaniam v koalícii. Deklarovalo, že nebude hlasovať za predčasné voľby. Vyplýva to z listu, ktoré hnutie adresovalo predstaviteľom SaS po svojom predsedníctve.

Celé znenie listu sme zverejnili v tomto článku

11:16 – Richard Sulík nechcel pred zasadnutím republikovej rady hovoriť o tom, akým spôsobom bude strana SaS postupovať. 

11:00 – Členovia strany SaS dlhodobo komunikujú, že by mal Eduard Heger odvolať Igora Matoviča z postu ministra financií. 

„Kľúčový človek, ktorý má páku vyriešiť to a predísť najhoršiemu scenáru, je predseda vlády Eduard Heger. Za predpokladu, že má záujem koalíciu udržať pokope. Svoj zrak upieram k nemu, lebo on presne vie, čo treba spraviť,“ povedala Refresheru poslankyňa Vladimíra Marcinková. Ďalší členovia republikovej rady rovnako v uplynulom týždni v iných médiách hovorili, že problém by vyriešil odchod Igora Matoviča z funkcie ministra financií. 

Odporúčané
Fico tvrdí, že mu Matovič dnes ráno navrhol dohodu na predčasných voľbách Fico tvrdí, že mu Matovič dnes ráno navrhol dohodu na predčasných voľbách 13. decembra 2022, 8:44

Igor Matovič sa raz pokúsil ospravedlniť, Richard Sulík však túto snahu vyhodnotil ako neúprimnú a šéf najsilnejšieho hnutia v koalícii situáciu ďalej eskaloval nápadom rozdať ľuďom 500 eur, údajne bez predošlej diskusie. Raz sa o zmier pokúsil aj premiér, ktorý Richardovi Sulíkovi sľúbil, že na neho Igor Matovič prestane útočiť. Neúspešne – minister financií vtedy premiérovi odkázal, nech nesľubuje, čo nevie splniť.

10:51 – Poslanec OĽaNO Andrej Stančík si rovnako myslí, že dnešok je rozhodujúci pre budúcnosť koalície. „Napriek všetkým rozporom je to koalícia, ktorá priniesla po 20 rokoch reformy, očistu a skvelú zahraničnú politiku. Bola by chyba pochovať ju a vystaviť krajinu riziku návratu Fica,“ napísal na sociálnej sieti. 

Jeho status komentoval minister obrany Jaroslav Naď. Tvrdí, že „položiť túto vládu a dokonca špekulovať o predčasných voľbách by bolo špeciálne v tomto období mimoriadne nebezpečné“.

10:42 – Ministerka Mária Kolíková odišla z vlády kvôli pohrebu, ešte predtým novinárom povedala, že svoje požiadavky na republikovú radu nebude vopred komunikovať. Verejnosť sa ich dozvie na tlačovej konferencii o 16.00 h. 

10:31 – Ešte včera večer Eduard Heger povedal, čo znamená jeho návrh riešenia týkajúci sa „reformy koaličnej rady“.

Podľa TV Markíza navrhuje, aby sa koaličná rada konala len raz mesačne a bez predsedov poslaneckých klubov. Samotný predseda vlády chce byť mediátorom a myslí si, že najvhodnejšie bude, keď pôjdu všetky návrhy koaličných partnerov cez neho. 

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová tento jeho nápad schvaľuje. Boris Kollár si myslí, že návrh Eduarda Hegera je nezmysel.

Heger
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

10:14 – Dnes sa koná aj zasadnutie vlády, na ktorom majú prerokovať niekoľko menej dôležitých bodov, o ktoré nie je medzi vládnymi stranami spor. Podľa Denníka N neprišli na rokovanie ministri OĽaNO okrem tých, ktorí sú nominantami strany. Hnutie Igora Matoviča si na dnešné ráno pravdepodobne zorganizovalo rokovanie predsedníctva. 

10:00 – Ešte v utorok počas sviatku Gábor Grendel z OĽaNO napísal, že koalícia môže definitívne skončiť. 

„Dnes tu na FB dominuje medzi politikmi sviatok sv. Cyrila a Metoda. Akoby nič nenasvedčovalo faktu, že sú to možno posledné hodiny tejto vládnej koalície. Zajtra SaS oznámi, či v nej ostane alebo odíde. Verím, že nie je o všetkom vopred rozhodnuté a republiková rada Sasky zváži všetky plusy a mínusy. Som presvedčený, že ak sa rozpadneme, voliči nám to kruto spočítajú v predčasných voľbách,“ skonštatoval Grendel. 

Späť
Zdieľať
Diskusia