Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2022, 8:46
Čas čítania 0:51
Martin Adam Pavlík

V Bratislave bude počas noci pomáhať takzvaná Armáda špásy. Odprevadí ťa domov a pomôže ti, ak stratíš telefón či peňaženku

V Bratislave bude počas noci pomáhať takzvaná Armáda špásy. Odprevadí ťa domov a pomôže ti, ak stratíš telefón či peňaženku
Zdroj: Pixabay
ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA SLOVENSKO SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Bude fungovať počas letných mesiacov.

Okrem mestskej polície, štátnej polície či záchrannej zdravotnej služby bude po novom k bezpečnosti a znižovaniu rizík v nočnej Bratislave prispievať aj dobrovoľnícka Nočná pomoc, takzvaná Armády špásy, informuje na sociálnej sieti Bratislava.sk. Fungovať bude vždy v piatok a v sobotu od 23.00 do 3.00 h a pripojiť sa k nej môžeš aj ty. 

Nájdeš ju na miestach, kde sa koncentruje nočný život. Počas letných mesiacov bude pomáhať ľuďom v situáciách, keď sú najviac zraniteľní a ohrození. Napríklad keď potrebujú odprevadiť domov, stratili sa od svojej skupiny, stratili telefón, kabelku, peňaženku či rovnováhu alebo nemajú s kým bezpečne počkať na zastávke či sa len tak porozprávať.

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. Zdroj: Youtube/Refresher


Armáda špásy bude mať za úlohu priniesť bezpečnejšiu a menej rizikovú atmosféru do bratislavských ulíc, ktoré dokážu byť práve v noci poriadne rušné, plné hádok aj konfliktov či dokonca bitiek. Ako však Bratislava.sk pripomína, pomoc v noci často potrebujeme aj v prípadoch, keď ešte nie je dôvod volať políciu alebo záchranku.

Bratislava Armáda špásy
Zdroj: Instagram/bratislava.sk


„Bezpečné nočné mesto je skrátka aj o drobnostiach, o pohári vody, o bezpečnej ceste domov,“ píše sa na stránke. Armáda špásy nadviaže na podobné koncepty, ktoré už fungujú v zahraničí, ako Street Angels, Night Owls, Night Safe, Community Patrol, Guardians a iné. Ide o služby, ktoré preventívnymi krokmi pomáhajú zmenšovať mieru ohrozenia, ktorú niekedy nočný život predstavuje. 

Anketa:
Myslíš si, že Armáda špásy pomôže k pokojnejšiemu nočnému životu v Bratislave?
Áno.
Nie.
Je mi to jedno.
Áno.
69 %
768 Hlasov
Nie.
20 %
218 Hlasov
Je mi to jedno.
12 %
129 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia