Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2022, 20:00
Čas čítania 5:02
Richard Balog

Vázy ako doplnok v podaní Versace či náušnice so vztýčeným prostredníkom od Y/PROJECT. Toto sú najlepšie momenty z týždňov módy

Vázy ako doplnok v podaní Versace či náušnice so vztýčeným prostredníkom od Y/PROJECT. Toto sú najlepšie momenty z týždňov módy
Zdroj: Gorunway
MÓDA MÓDA REFRESHER TRENDY
Uložiť Uložené

Návrhári v službách módnych domov Givenchy, Y/PROJECT alebo Loewe trafili novými kolekciami klinec priamo po hlavičke.

Kolotoč týždňov módy v európskych metropolách trval celý jún a za ten čas sme videli desiatky veľkolepých prehliadok, na ktorých návrhári predstavili kolekcie na obdobie jar/leto 2023.

Mužské modely sú v posledných sezónach čoraz experimentálnejšie a odvážnejšie, čo odzrkadľuje kľúčové trendy v popkultúre. Zásluhu na tom majú aj umelci ako Harry Styles, Lil Nas X alebo Bad Bunny, ktorí definujú svoju osobnosť prostredníctvom extravagantných kúskov.

Obvyklá podoba mužnosti je na ústupe a nie je žiadnou výnimkou, keď na prehliadkovom móle uvidíš skrátené vrchné diely, priehľadné nohavice alebo žiadne nohavice, sieťované tkaniny, kabelky, vysoké podpätky a podobne. Hviezdni návrhári stratili akékoľvek zábrany a nižšie nájdeš 8 najlepších momentov z týždňov módy.

Dôkazom boli aj kolekcie od návrhára Thoma Browna či od kolektívu dizajnérov značky Louis Vuitton, ktoré sme predstavili v samostatných článkoch. 

Odporúčané
Móda REFRESHER: Outfity zo slovenských a z českých ulíc boli v júni priamoúmerné horúcemu počasiu Móda REFRESHER: Outfity zo slovenských a z českých ulíc boli v júni priamoúmerné horúcemu počasiu 4. júla 2022, 13:30

Slnečné okuliare z budúcnosti od Givenchy

Návrhár Matthew M. Williams je v pozícii kreatívneho riaditeľa Givenchy od júna 2020 a za ten čas nastavil módnemu domu tvár, ktorá vychádza zo sci-fi a dystopických filmov. Dôkazom je aj mužská kolekcia určená na obdobie jar/leto 2023 vo futuristických líniách, v rámci ktorej sú naším favoritom rôzne varianty slnečných okuliarov. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by GIVENCHY (@givenchy)

Tridsaťšesťročný Američan stavil na odvážne športové tvary s množstvom ostrých línií vo výrazných farebných rámoch, ktoré skvelo doplnili technické modely z kolekcie. Williams sa s jednotlivými kúskami vyhral do najmenších detailov a už teraz je jasné, že pôjde o mimoriadne vyhľadávané produkty medzi celebritami. 

Naším favoritom je oranžový variant so zrkadlovými sklami, ktorý oživí aj nudný outfit. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by GIVENCHY (@givenchy)


 Náušnice so vztýčeným prostredníkom z dielní Y/PROJECT

Rozruch spôsobil aj kreatívny riaditeľ značky Y/PROJECT menom Glenn Martens, ktorý v rámci unisex ready-to-wear kolekcie jar/leto 2023 predstavil aj kolekciu doplnkov z 3D tlačiarne zahalených do zlata a striebra. 

Okrem mohutných náhrdelníkov v tvare rozkvitnutých kvetín a menej extravagantných náramkov boli v centre pozornosti predovšetkým pozlátené náušnice so vztýčeným prostredníkom.

Belgický návrhár opäť raz dokázal, že patrí medzí najvýraznejšie mladé tváre v odevnom priemysle, o ktorých budeme veľa počuť. So vzhľadom jednotlivých modelov Martensovi pomohol jeho dlhoročný mentor Jean-Paul Gaultier. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Y/PROJECT (@yproject_official)


 Vázy a šálky na kávu s motívom značky Versace ako doplnok

Módny dom Versace funguje ako dobre namazaný stroj celé desaťročia vďaka Donatelle Versace, ktorá dokonale ovláda fungovanie v odevnom priemysle. Tentoraz nás o svojich kvalitách presvedčila prostredníctvom mužských návrhov, ktoré na prehliadke doplnila o vázy, šálky aj podšálky na kávu. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Versace (@versace)

Jednotlivé modely doplnkov zdobí ikonický barokový motív talianskeho módneho domu v čierno-bielo-zlatých farebných tónoch. Donatella Versace a jej návrhársky tím ťa presvedčia o tom, že tieto produkty chceš aj napriek tomu, že ich nepotrebuješ, a vďaka tomu patrí značka Versace medzi elitu. 

Pozitívne hodnotíme celú kolekciu jar/leto 2023, ktorá je plná vzorovaných košieľ s krátkymi rukávmi, kožených kabeliek vo výrazných farbách, úpletových vrchných dielov aj neštandardných oblekov. Vychutnaj si záznam z prehliadky. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Versace (@versace)


 Kabát a tenisky zahalené do trávy z dielní Loewe

Spojenie prírody, moderných technológií a remeselného krajčírskeho spracovania. Takto by sme v stručnosti charakterizovali novú kolekciu jar/leto 2023 z dielní módneho domu Loewe, ktorú navrhol Jonathan Anderson v spolupráci s dizajnérkou Paulou Ulargui Escalona. Výsledkom sú neobyčajné produkty zredukované na svoju archetypálnu hrubosť, do ktorých sa ihneď zamiluješ. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by LOEWE (@loewe)

Anderson predstavil nové perspektívy módy – dokonalé aj opotrebované a od nás získava plný počet bodov. 

Najviac nás zaujali modely zahalené do trávy – dlhý kabát a bežecké tenisky. Proces výroby v špeciálne vybudovanom polytuneli na predmestí Paríža trval dvadsať dní, kým výška zelených tráv a rastlín dosiahla požadovanú úroveň. Oba kúsky si vyžadujú pravidelné zalievanie a údržbu, aby poskytovali vzhľad pripravený nielen na prehliadkové mólo. Ich využitie v reálnom živote je z nášho pohľadu otázne. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by LOEWE (@loewe)


 Turistická móda v podaní Kima Jonesa pre módny dom Dior

Britský návrhár Kim Jones je zárukou kvality, ktorú doručil aj v prípade novej mužskej kolekcie jar/leto 2023. Kreatívny riaditeľ módneho domu Dior predstavil luxusné modely v prostredí rozkvitnutej záhrady medzi dvomi domami od Granville v Normandii na pobreží Francúzska až po Charleston v Sussexe na juhu Anglicka.

Štyridsaťdvaročný rodák z Londýna našiel cestu, ako spojiť dedičstvo Christiana Diora s vlastným pôvodom, a to prostredníctvom vlastnej posadnutosti zbieraním umenia zo začiatku 20. storočia. Jones týmto krokom trafil klinec priamo po hlavičke.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)

Výsledkom sú produkty, ktoré v sebe spájajú prvky na mieru šitej couture elegancie s rukopisom zakladateľa módneho domu Dior so súčasnou technickou výbavou na turistiku. Jones miluje cestovanie a život v prírode, o čom nás v rámci svojich návrhov presvedčil už niekoľkokrát a oslovil tým novú skupinu zákazníkov. 

Palec hore dávame dvojvrstvovým modelom šortiek, veľkým ruksakom s množstvom úložného priestoru, bundám zahaleným do armádneho vzoru, ale aj členkovým čižmám, svetrom a klobúkom s motívom obrazov. Farebná schéma jednotlivých kúskov sa nesie v neutrálnych prírodných tónoch s výraznými akcentmi, ktoré kolekcii jar/leto 2023 pridávajú na atraktivite. 

Jednotlivé kúsky z kolekcie určite uvidíš aj na svojich obľúbených interpretoch rapového žánru a influenceroch. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)


Kostými od Waltera Van Beirendoncka

Walter Van Beirendonck nezostal nič dlžný svojej povesti rebela a v Paríži predstavil kolekciu inšpirovanú japonskou manga sériou Jojo’s Bizarre Adventure. Šesťdesiatpäťročný belgický návrhár, ktorý mal spor s Virgilom Ablohom pre údajné kopírovanie svojich starých modelov, v tomto prípade stavil na masívne grafické potlače, bláznivé farebné kombinácie a extravagantné doplnky. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Walter Van Beirendonck (@waltervanbeirendonckofficial)

Výsledkom sú ready-to-wear modely oblečenia pre mužov, ktoré na jednej strane oplývajú futuristickou výstrednosťou a na druhej strane pripomínajú dobové divadelné kostýmy. Práve tie považujeme za výnimočné, a to či už po stránke originality, ale aj detailného spracovania.

Van Beirendonck sa hrá s materiálmi, so štruktúrami jednotlivých látok, ale aj so strihmi, keď strieda úzke línie s nadrozmernými. Šesťdesiatpäťročný rodák z Brechtu je génius vo svojej módnej disciplíne a táto kolekcia je dôkazom. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Walter Van Beirendonck (@waltervanbeirendonckofficial)


 Farebná pestrosť modelov a dražba umeleckých diel od značky KidSuper

Záver výberu sme venovali kolekcii s názvom Breathing Life Into The Inanimate od značky KidSuper. Návrhár Colm Dillane predstavil na svojej prvej módnej prehliadke v Paríži dvadsaťtri kompletných siluet, ktoré boli plné pestrých farieb a umeleckých diel. Všetky sú prácou samotného dizajnéra. 

Modely od KidSuper nás oslovili svojou myšlienkou aj zaujímavým vyhotovením. V zbierke by sme privítali niekoľko kúskov vrátane dlhého kabáta s portrétom dvoch žien, koženej vrchnej košele alebo ružového svetra. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by KidSuper (@kidsuper)

Súčasťou neobyčajnej módnej prehliadky bola aj dražba obrazov, ktoré Dillane využil ako nosný motív kolekcie určenej na obdobie jar/leto 2023. Mladý návrhár stavil na originalitu a išlo o správny krok, ktorý zaujal prítomných hostí aj zástupcov médií.  

S prezentáciou finalistovi LVMH Prize 2021 pomohli mená ako Nigel Sylvester, Kenan Thompson, Westside Gunn, J Balvin alebo G-Eazy, ktorí sa predstavili na móle alebo nechýbali v hľadisku vymysleného aukčného domu Superby’s. Išlo o vtipný odkaz na Sotheby’s a na originálnej prehliadke sme videli aj Dillanovho otca v spomínanej vrchnej koženej košeli. 

Najdrahší obraz sa predal za 210 000 dolárov a majiteľom je r&b spevák Russ, ktorý je blízky priateľ amerického návrhára. Kúpu podľa vlastných slov neľutuje. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by KidSuper (@kidsuper)

Domov
Zdieľať
Diskusia