Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Pondelok 8. 8. 2022 meniny má Oskar

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
News

ÚVZ varuje pre črevnými nákazami: 5 zásad ako v lete bezpečne pripravovať a skladovať potraviny, jedlá a nápoje

Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vode, u zvierat i u ľudí.

Jana Chovancová
2. júl 2022, 17:03 Čas čítania: 1:34
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Odoberať newsletter REFRESHERu
10 najlepších člankov Refresheru, raz za týždeň. Ak ťa emaily prestanú baviť, tak ich kedykoľvek zrušíš. Zadaním emailu súhlasíš s podmienkami portálu.
News
0
Jana Chovancová
2. júl 2022, 17:03
Čas čítania: 1:34

ÚVZ varuje pre črevnými nákazami: 5 zásad ako v lete bezpečne pripravovať a skladovať potraviny, jedlá a nápoje

Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vode, u zvierat i u ľudí.

Jana Chovancová
2. júl 2022, 17:03
Čas čítania: 1:34
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok

„Obzvlášť v letnom období, ktoré sa spája s vyššími teplotami či cestovaním, môžete významne znížiť riziko ochorení z potravín dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad. Svetová zdravotnícka organizácia najdôležitejšie zásady prevencie spracovala do takzvaných Piatich kľúčov k bezpečnejším potravinám,“ radí MUDr. Katarína Kromerová zo Sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia ÚVZ SR. Píše o tom Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. 

 

Päť kľúčov k bezpečnejším potravinám podľa odporúčaní WHO:

1. Udržiavaj čistotu

Umývaj si ruky pred manipuláciou s potravinami a počas prípravy jedla.
Umývaj si ruky po použití toalety.
Umývaj a čisti všetky plochy a zariadenia používané na prípravu jedál.
Chráň priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.

 

Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vode, u zvierat i u ľudí. Tie sa prenášajú rukami, na utierkach a náradí do jedla a vyvolať choroby.

 

2. Oddeľuj surové potraviny a uvarené jedlá


Oddeľ surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín.
Používaj oddelené náradie a pomôcky, ako napr. nože a dosky na krájanie pri manipulácii so surovými potravinami.
Uskladňuj jedlo v nádobách - obaloch, aby si zabránil kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami.

 

Surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a morské živočíchy, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny.

 

3. Buď dôkladný pri varení a ohrievaní pokrmov

Potraviny dôkladne uvar, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy.
Jedlá, ako sú napríklad polievky a vývary, priveď do varu a presvedč sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 ˚C. Pri mäse a hydine sa presvedč, či je šťava číra a nie ružová. Ideálne je používať teplomer.
Uvarené jedlá dôkladne prihrievaj.

 

Správne varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy.

 

4. Skladuj potraviny pri bezpečnej teplote

Pri nákupoch sa snaž potraviny vyžadujúce chladenie či mrazenie čo najskôr uskladniť v chladničke či mrazničke.
Pred servírovaním udržuj jedlo horúce.
Neskladuj jedlá príliš dlhý čas, ani v chladničke.
Nerozmrazuj potraviny pri izbovej teplote.
Pri cestovaní uprednostni potraviny, ktoré si nevyžadujú chladenie, prípadne ich počas cesty uskladni v prenosnej chladničke.

 

Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, ak sú potraviny v izbovej teplote.

 

5.  Používaj bezpečnú vodu a suroviny

Používaj pitnú vodu, alebo ju uprav tak, aby bola bezpečná.
Vyberaj si čerstvé a zdravé potraviny.
Vyberaj si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečne, ako napríklad pasterizované mlieko.
Umývaj ovocie a zeleninu pitnou vodou.
Nekonzumuj potraviny s narušeným obalom, zvláštnou farbou, chuťou alebo po uplynutí dátumu spotreby.

 

Suroviny, vrátane vody a ľadu, môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami.

 

Zdroj: Facebook/Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

 

 

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Unsplash/Max Delsid, Kelly Sikkema
NAHOR
Zdieľať
Uložiť Uložené
Zdieľať Zdieľať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy news
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.
Zatvoriť