Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vode, u zvierat i u ľudí.
„Obzvlášť v letnom období, ktoré sa spája s vyššími teplotami či cestovaním, môžete významne znížiť riziko ochorení z potravín dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad. Svetová zdravotnícka organizácia najdôležitejšie zásady prevencie spracovala do takzvaných Piatich kľúčov k bezpečnejším potravinám,“ radí MUDr. Katarína Kromerová zo Sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia ÚVZ SR. Píše o tom Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.
Päť kľúčov k bezpečnejším potravinám podľa odporúčaní WHO:
1. Udržiavaj čistotu
Umývaj si ruky po použití toalety.
Umývaj a čisti všetky plochy a zariadenia používané na prípravu jedál.
Chráň priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.
Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vode, u zvierat i u ľudí. Tie sa prenášajú rukami, na utierkach a náradí do jedla a vyvolať choroby.
2. Oddeľuj surové potraviny a uvarené jedlá
Oddeľ surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín.
Používaj oddelené náradie a pomôcky, ako napr. nože a dosky na krájanie pri manipulácii so surovými potravinami.
Uskladňuj jedlo v nádobách - obaloch, aby si zabránil kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami.
Surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a morské živočíchy, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny.
3. Buď dôkladný pri varení a ohrievaní pokrmov
Jedlá, ako sú napríklad polievky a vývary, priveď do varu a presvedč sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 ˚C. Pri mäse a hydine sa presvedč, či je šťava číra a nie ružová. Ideálne je používať teplomer.
Uvarené jedlá dôkladne prihrievaj.
Správne varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy.
4. Skladuj potraviny pri bezpečnej teplote
Pred servírovaním udržuj jedlo horúce.
Neskladuj jedlá príliš dlhý čas, ani v chladničke.
Nerozmrazuj potraviny pri izbovej teplote.
Pri cestovaní uprednostni potraviny, ktoré si nevyžadujú chladenie, prípadne ich počas cesty uskladni v prenosnej chladničke.
Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, ak sú potraviny v izbovej teplote.
5. Používaj bezpečnú vodu a suroviny
Vyberaj si čerstvé a zdravé potraviny.
Vyberaj si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečne, ako napríklad pasterizované mlieko.
Umývaj ovocie a zeleninu pitnou vodou.
Nekonzumuj potraviny s narušeným obalom, zvláštnou farbou, chuťou alebo po uplynutí dátumu spotreby.
Suroviny, vrátane vody a ľadu, môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami.