Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júna 2022, 18:12
Čas čítania 1:35
Tímea Krauszová

Vedci začínajú leto nazývať „obdobím nebezpečenstva“. Ide o najsmrteľnejšie ročné obdobie

Vedci začínajú leto nazývať „obdobím nebezpečenstva“. Ide o najsmrteľnejšie ročné obdobie
Zdroj: TASR/AP/Salvatore Cavalli
NEWS KLIMATICKÁ ZMENA SPRÁVY ZO SVETA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Vedci sa boja budúcnosti. Leto už nie je len príjemne teplé ročné obdobie, stáva sa nebezpečným, argumentujú.

Leto už nie je to, čo bývalo. Po stáročiach, keď sa letné obdobie každoročne opakovalo a prebiehalo viac-menej rovnako, sa v našich končinách horúce mesiace menia na nepoznanie. Vedci dokonca začínajú hovoriť o novom ročnom období: podľa Wired mu namiesto leta hovoria obdobie nebezpečenstva. Označujú tým obdobie od mája do októbra, ktoré už niekoľký rok po sebe charakterizuje extrémne počasie v Spojených štátoch.

Príliš horúce letá

Nový názov pre leto, v angličtine danger season, používa vo svojej kampani Únia znepokojených vedcov (Union of Concerned Scientists). Ide o dosť dlhé obdobie, od mája až do októbra, ktoré v USA sprevádza množstvo prírodných katastrof. Počas týchto mesiacov si síce ľudia stále užívajú pláže a bazény, no z roka na rok pribúda aj tých, ktorých skolí úpal a prehriatie, ktorí musia utekať pred požiarom, dýchajú zadymený vzduch a zadebňujú si domy v snahe ochrániť ich pred prichádzajúcimi hurikánmi.

Na južnej pologuli je toto „obdobie nebezpečenstva“ od decembra do februára. V tom čase sa dostávajú spod kontroly požiare v Austrálii.

Aj tento rok vedci predpovedajú hektické leto s mnohými prírodnými katastrofami. Extrémne teploty, ktoré ohrozujú ľudí a zvieratá na životoch, takisto prispievajú k obdobiu sucha a zapríčiňujú neustále požiare a ďalšie problémy. Vedci majú zrejme v niečom pravdu, leto sa aj podľa dostupných dát stáva čoraz smrteľnejším obdobím.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

V USA každoročne umrie pre extrémne teploty čoraz viac ľudí (v priemere je ich viac, než je obetí iných extrémnych podmienok). Problémom je nedostatočný prístup ku klimatizácii (mnohí seniori ju doma nemajú), ako aj športové tréningy mladých ľudí. Všetky americké štáty tento rok čakajú veľmi vysoké teploty a očakáva sa aj výpadok elektriny pre preťaženie siete. Dôvodom je ochladzovanie aj zavlažovanie.

Spolok vedcov v kampani argumentuje, že nový názov pre leto vymysleli, pretože už nie je čas zjemňovať reči o klimatickej kríze. „Pred 10-15 rokmi, keď sme hovorili o týchto veciach, sme nechceli ľudí vystrašiť,“ hovorí pre Wired Rachel Cleetusová, strategická riaditeľka spolku. Vraví, že pôvodne vedci chceli, aby ľudia porozumeli tomu, čo sa im snažia povedať, a chápali, čo to pre ich budúcnosť znamená. To sa však nedeje. „A teraz sa bojíme, sme vydesení z toho, čo sme už stihli vypustiť do sveta.“

Nebezpečné ročné obdobia (teda letá) sa navyše budú predlžovať. To podľa vedcov musí byť pre vlády aj firmy dôvodom konať a chrániť ľudí. Vedci chcú, aby sa zaviedla národná stratégia pre zvládanie prírodných katastrof a takisto pravidlá, ktoré by chránili ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia