Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2022, 16:14
Čas čítania 0:42
Ivan Koribanič

VIDEO: V americkom Kansase uhynulo za dva dni vyše 2-tisíc kusov dobytka. Dôvodom sú vysoké teploty a bezvetrie

VIDEO: V americkom Kansase uhynulo za dva dni vyše 2-tisíc kusov dobytka. Dôvodom sú vysoké teploty a bezvetrie
Zdroj: Reprofoto/Twitter.com
ZAUJÍMAVOSTI USA
Uložiť Uložené

Kansas je po Texase a Nebraske tretím najväčším štátom v množstve chovaného dobytka. Žije tu údajne viac ako 2,4 milióna kusov kráv.

Extrémne teplo spojené s vlhkosťou zabilo v posledných dňoch v americkom Kansase tisíce kusov hovädzieho dobytka. Teploty sú aj naďalej veľkou hrozbou pre dobytok, píše CNBC.

Pre chovateľov ide o veľké straty. Okrem úhynu zvierat totiž zápasia aj s vysokými cenami za krmivo. Tie stúpli v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine.

Ministerstvo zdravotníctva a životného prostredia v Kansase eviduje od utorka najmenej 2-tisíc uhynutých kusov dobytka. Aktuálnou témou je aj likvidácia toľkých tiel.

Kansas je po Texase a Nebraske tretím najväčším štátom s počtom chovaného dobytka. Žije tam údajne viac ako 2,4 milióna kusov.

Uhynutý dobytok trpel pred smrťou tepelným stresom po tom, čo sa zo západného Kansasu vytratil studený vietor, tvrdí hovorkyňa kansaskej asociácie hospodárskych zvierat Scarlett Haginsová.

Anketa:
Je tento úhyn spôsobený globálnym otepľovaním?
Áno, bude to už len horšie.
Nemyslím si, mohlo ísť len o náhodný výkyv teplôt.
Áno, bude to už len horšie.
84 %
189 Hlasov
Nemyslím si, mohlo ísť len o náhodný výkyv teplôt.
16 %
37 Hlasov

Dôsledkom náhleho vytratenia studeného vetra nemali zvieratá šancu na adaptáciu. Teploty tam počas najvyšších horúčav dosahovali hranicu 42 stupňov Celzia.

Počas nadchádzajúceho víkendu má zvieratám pomôcť silnejší vietor a nižšia vlhkosť vzduchu. Rančeri zvieratám zabezpečujú zvýšený prísun vody.

Domov
Zdieľať
Diskusia