Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2022, 10:38
Čas čítania 1:13
Adam Novosad

Nemecko chce mať zákon na legalizáciu marihuany hotový ešte do konca roka 2022, oznámila vláda

NEWS MARIHUANA NEMECKO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Nemecká vláda bude následne štyri roky skúmať efekt legislatívy na spoločnosť.

Nemecká vláda chce zlegalizovať predaj aj užívanie marihuany na rekreačné účely do konca tohto roka. Súčasná vládna koalícia, ktorú vedie kancelár Olaf Scholz, už krátko po nástupe k moci avizovala, že sa bude legalizáciou marihuany zaoberať. Teraz sa proces posúva do ďalšej fázy, píšu ABC News.

Nemecké ministerstvo zdravotníctva chystá na najbližšie týždne viacero zasadnutí s expertmi, prostredníctvom ktorých chce sformulovať finálne znenie novej legislatívy. Rezort uviedol, že novú marihuanovú politiku bude konzultovať s viac ako 200 odborníkmi.

Cieľom piatich vypočutí expertov bude podľa Burkharda Blienerta, ktorý je v nemeckej vláde zodpovedný za drogovú politiku, dosiahnuť ideálne znenie novej legislatívy na zabezpečenie kvality samotnej vypestovanej marihuany výlučne štátom licencovanými producentmi, rovnako ako dosiahnuť vysokú úroveň ochrany mladých ľudí pred zneužívaním návykových látok.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

„Rovnako ako množstvo iných, aj ja som roky pracoval na tom, aby sme v Nemecku konečne ukončili kriminalizáciu užívateľov kanabisu a začali modernú a na zdravie orientovanú marihuanovú politiku,“ vyhlásil Blienert na margo začiatku konzultácií s odborníkmi.

Po vypracovaní finálnej podoby legislatívy, ktorá zlegalizuje užívanie marihuany, sa podľa Blienerta začne štvorročné prechodné obdobie, počas ktorého bude štát analyzovať vplyv novej kanabisovej politiky na spoločnosť.

Ak by sa ukázalo, že legalizácia, ktorá by priniesla predaj marihuany v oficiálne licencovaných obchodoch a výrobu pod drobnohľadom štátu, ovplyvňuje sociálnu situáciu v Nemecku negatívne, legislatíva by sa mohla upraviť či sprísniť. To však Blienert nepredpokladá. Legalizácia marihuany navyše nemeckej vláde prinesie nový príjem do štátneho rozpočtu.

Nová vláda kancelára Olafa Scholza plánuje popri legalizácii marihuany zrušiť zákaz propagácie interrupcií, ktorý dodnes platí pre lekárov, ale chce zrušiť aj obmedzenia dvojitého občianstva či znížiť minimálny vek, pri ktorom môžu občania hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu, z 18 na 16 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia