Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2022, 13:00
Čas čítania 1:25
Martin Mičuda

Posledné BMW M s rýdzo spaľovacím motorom klope na dvere, nové M2 príde na jeseň

Posledné BMW M s rýdzo spaľovacím motorom klope na dvere, nové M2 príde na jeseň
Zdroj: BMW
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY BMW
Uložiť Uložené

Koncepcia pohonu zadných kolies, šesťvalcového motora a manuálnej prevodovky urobí z nového BMW M2 mimoriadne zaujímavý artikel.

Hoci 2. generáciu „malého“ kupé značky BMW neprijala verejnosť skrz zvláštne tvary úplne najpozitívnejšie, najmä rýdzo športovo založení puristi sa radujú.

Rad 2 kupé totiž zastupuje jedno z najlepších šoférskych náradí na trhu, ktoré sa aj napriek medzigeneračne znamenitému nárastu rozmerov a hmotnosti najlepšie odvoláva na športovú históriu značky.

Mníchovčania pritom stále neodhalili svoje najväčšie želiezko v ohni a tým je vrcholná verzia M2, teda najmenšie, no zároveň azda najlepšie emko v portfóliu. To sa však o pár mesiacov zmení.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Automobilka už totiž usilovne pracuje na novej generácii, ktorú nám práve servíruje na prvých oficiálnych fotografiách. Tým, že k jej odhaleniu má dôjsť až na jeseň, nové M2 ešte stále zahaľuje maskovacia fólia. Jednotlivé detaily však už teraz naznačujú, že verzia M sa bude relatívne markantne odlišovať od klasických vyhotovení – svedčí o tom značne hranatejší predný nárazník a maska či citeľne rozšírený rozchod kolies.

Iný tvar očividne dostanú aj predné svetlomety, no a vieme už aj to, že zásadnou zmenou prejde i kokpit. Na rozdiel od bežného radu 2 kupé totiž M2 dostane veľký klenutý displej nad palubnou doskou.

BMW, M2,
Zdroj: BMW

Toto všetko sú však de facto len optické záležitosti, v tomto prípade sa podstatne väčšia pozornosť upriamuje pod kapotu. To, že o pohon sa postará 3-litrový šesťvalec, sme už vedeli nejaký ten piatok, BMW však s oficiálnou kolekciou fotografií prináša na svet aj informáciu o tom, že chystané M2 kupé bude posledným emkovým modelom s čisto spaľovacím motorom.

Inými slovami, všetky novšie počiny už budú podliehať menšej či väčšej elektrifikácii, a teda budú sa spoliehať na hybridnú technológiu. Éra rýdzo spaľovacích vozidiel sa tak pomaly, ale isto končí aj vo vodách BMW.

Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021, 9:30

Presné parametre značka zatiaľ nešpecifikuje, 3-litrový radový benzínový šesťvalec, ktorý sprevádzajú dve turbodúchadla, by však mohol disponovať výkonom až okolo 353 kW/480 koní a 550 Nm.

Práve takéto čísla ponúka v „základnom“ vyhotovení modelov M3/M4, odkiaľ agregát pochádza. M2 má vážiť o málo viac ako 1 600 kilogramov, na výber pritom bude nielen 8-stupňová automatická prevodovka, ale aj 6-stupňový manuál.

V oboch prípadoch sa pritom bavíme o výhradne zadnom pohone. Práve koncepcia pohonu zadných kolies, šesťvalcového motora a manuálnej prevodovky urobí z M dvojky mimoriadne atraktívny artikel.

BMW, M2,BMW, M2,BMW, M2,BMW, M2,
Zobraziť galériu
(24)
Domov
Zdieľať
Diskusia