Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2022, 15:53
Čas čítania 1:13
Adam Novosad TASR

Dva útoky medveďa za pár dní. Samica zahryzla mužovi do čela v Kremnických vrchoch, pri Prievidzi medveď hrýzol do rúk

NEWS ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Útoky medveďov sa v posledných mesiacoch objavujú čoraz častejšie.

Staršieho muža napadol v pondelok dopoludnia pri kaplnke v Porube v okrese Prievidza medveď. Muž utrpel poranenia ruky, ktoré si vyžiadali prevoz do nemocnice. Starosta obce Tomáš Tóth útok zvieraťa potvrdil, pričom v reakcii na incident už do regiónu smeruje Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý majú pod palcom štátni ochranári prírody.

„Pán bol dohryzený, previezli ho do nemocnice, podľa mojich informácií má byť v stabilizovanom stave,“ povedal Tóth. Útok sa podľa starostu odohral v blízkosti kaplnky nad Porubou, ktorá je zvyčajne populárnou turistickou atrakciou. Kaplnka stojí 200 až 300 metrov nad zastavaným územím obce a turistov láka aj miestny liečivý prameň v jej blízkosti.

„Je to najvyhľadávanejšie miesto v obci, keďže sa tam nachádza kaplnka, liečivý prameň. Cez víkend tam chodia stovky ľudí,“ priblížil. Starostu vraj útok medveďa prekvapil i znepokojil. „Nestalo sa ešte, aby bol medveď tak blízko k dedine,“ podotkol.

Muža, našťastie, medveď nezranil vážne, čo si nemohol povedať iný muž, ktorý sa stal obeťou útoku medveďa minulý piatok, keď kráčal do práce po lesnom teréne. Tento incident sa odohral v Kremnických vrchoch na Barborskej ceste, kadiaľ zvykol muž pravidelne chodievať do zamestnania a nikdy sa so šelmou nestretol.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Wikimedia Commons/Francis C. Franklin

„Medvedica s minuloročným mladým sa však z ničoho nič vyrútila a napadla ho. Nemal čas zareagovať,“ opísala pre tvnoviny.sk jeho manželka Eva Doubnerová. Aj v tomto prípade šlo o lesný chodník, ktorý je značenou turistickou cestou, kde sa pohybuje veľa turistov, ale aj miestnych detí. 

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Vážnosť situácie podčiarkuje fakt, že muža kráčajúceho po lesnom chodníku medvedica hrýzla do hlavy a tváre. Podľa manželky ho hrýzla do čela nad okom, ale aj do temena hlavy a doškrabaný bol pri ústach.

Po útoku sa mu podarilo dokráčať naspäť domov, kde mu už manželka privolala sanitku. Najskôr sa s ňou spojil telefonicky, ale nevedel povedať, kde presne sa incident odohral. Muž momentálne leží v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici v stabilizovanom stave.

Domov
Zdieľať
Diskusia