Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2022, 19:48
Čas čítania 1:14
Jakub Paulík

Verejný coming out moderátora Richarda Dírera počas televíznej debaty vyvolal veľkú odozvu. Je to frajer, píše Cigániková

POLITIKA GYÖRGY GYIMESI LGBT+ POLITIKA SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Krok moderátora TA3 je na Slovensku stále nezvyčajným gestom.

Moderátor V politike na TA3 Richard Dírer si do dnešnej relácie obliekol polokošeľu s golierom vo farbách dúhy. Pred koncom diskusie konfrontoval poslanca z OĽaNO Györgya Giymesiho. Ten spolu s exkotlebovcom Tomášom Tarabom predložil v parlamente návrh zákona, ktorý by zakazoval štátnym inštitúciám vešať dúhové vlajky, a teda verejne vyjadriť solidaritu s touto menšinovou komunitou. 

„Špeciálne kvôli vám som si dal svoje gay tričko. Aký máte s nami problém?“ pýtal sa moderátor poslanca a neskôr ho požiadal, aby pre LGBT+ komunitu priniesol návrh zákona, ktorým jej pomôže, namiesto toho, aby jej škodil.

Toto moderátorovo gesto verejne ocenila aj šéfka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. „Otvorene sa prihlásil ku gay komunite a spýtal sa poslanca OĽaNO Gyimesiho, ktorý s fašistami predkladá návrh na zákaz dúhových vlajok na štátnych budovách, čo má proti nemu a ďalším homosexuálom. Well done! Potrebujeme viac otvorenosti vo verejnom priestore a menej fašizmu,“ napísala na Facebooku. Dírerovo rozhodnutie chválil aj šéfredaktor Aktualít, ktorý ho označil za „silné gesto“.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí 24. marca 2024, 6:20

Slová moderátora musela rozdýchavať v relácii prítomná Jana Bittó Cigániková zo strany SaS. Neskrývala pritom, že ju svojím prístupom príjemne prekvapil. „Aj vďaka takýmto gestám môžu niektorí naši spoluobčania pochopiť, že ľudia z queer komunity sú celkom bežnou súčasťou spoločnosti, žijú medzi nami, pracujú, majú svoje životy, koníčky, rodiny, názory a preferencie,“ vyjadrila sa na sociálnej sieti ku kroku moderátora, ktorého považuje za „frajera“.

Vďaku za tento krok moderátorovi vyjadrila aj podpredsedníčka mimoparlametnej strany Progresívne Slovensko Lucia Plaváková. „Je veľmi dôležité, aby sa verejne známi LGBTI ľudia ozývali. Je to dôležité nielen pre samotnú zmenu v spoločnosti, ale aj pre všetkých, ktorí práve prechádzajú coming-outom či zvažujú, či to má na Slovensku ešte zmysel. Vďaka, Rish Ki,“ napísala

Dírerovo vyjadrenie zdieľala aj Iniciatíva Inakosť či projekt Dúhy.sk, ktorý je moderovanou sociálnu sieťou pre LGBT+ komunitu na Slovensku. Viac si o ňom prečítaš v našom rozhovore s jeho spoluzakladateľom Ondrejom Vrábelom.

Domov
Zdieľať
Diskusia