Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. júna 2022, 14:31
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

15-ročný Andrej Pokrasa pomohol ukrajinskej armáde ubrániť Kyjev. Hračkárskym dronom odhalil ruské jednotky

NEWS SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Andrej Pokrasa je hviezdou Twitteru. Zahraničné médiá zverejnili informácie a fotografie, ako svojím dronom odhalil polohu nepriateľa a cez otca informácie sprostredkoval ukrajinskej armáde.

Ešte na začiatkoch ruskej invázie na Ukrajine pomohol brániacim sa jednotkám len 15-ročný Andrej, ktorý svojím amatérskym dronom odhalil, že sa k hlavnému mestu Kyjev približujú ruské jednotky.

Informoval o tom portál Global News. Mladý dronový nadšenec zistil GPS súradnice ruskej kolóny nachádzajúcej sa medzi Kyjevom a Žytomyrom. Informácie cez otca posunul ukrajinskej armáde, vďaka čomu sa podarilo nepriateľa eliminovať už 40 kilometrov od hlavného mesta. 

Úctyhodný čin sa svet dozvedá po troch mesiacoch, chlapec je však pre svoju krajinu hrdinom, ktorému ďakujú aj profesionálni vojaci. Tvrdia, že išlo o zásadný moment v rámci začiatku vývoja vojny, ktorú rozpútal v suverénnom susednom štáte ruský agresor na čele s Vladimirom Putinom. Chlapcovi poďakovala aj oficiálna facebooková stránka Ukrajiny. Tá tvrdí, že chlapec bol najprv vystrašený, ale Rusom prekazil plán napadnúť miesto, kde sa narodil.

Podľa Daily Mail chlapec s armádou spolupracoval aj ďalej. Keď zistil prvotné informácie svojím hračkárskym dronom, armáda mu poskytla lepší, s ktorým zistil ďalšie podrobnosti. Vďaka tomu Ukrajina zničila niektoré bojové vozidlá ruskej armády. Ukrajinská armáda teraz poskytuje chlapcovi a jeho rodine ochranu a bezpečie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia