Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2022, 12:54
Čas čítania 0:57
Adam Novosad

Rektorka VŠVU odkazuje poslancovi Gyimesimu: Dúhovú vlajku z našej budovy nezvesí, takíto ľudia nemajú čo robiť v parlamente

NEWS GYÖRGY GYIMESI LGBT+
Uložiť Uložené

Návrh poslanca Gyimesiho zakázať vyvesovanie dúhových vlajok vníma rektorka VŠVU ako útok na demokratické zriadenie.

Rektorka Vysokej školy výtvarných umení Bohunka Koklesová nedovolí poslancovi Györgyovi Gyimesimu, aby dal z budovy tejto vysokej školy zvesiť dúhovú vlajku. Takto v blogu na Denníku N reagovala na Gyimesiho návrh zákona, ktorým chce zakázať vyvesovanie dúhovej vlajky na podporu LGBTI komunity na štátne a verejné budovy.

„Dúhovú zástavu vyvesujeme na priečelí školy pravidelne a budeme tak robiť aj naďalej,“ píše Koklesová. „Všetky verejné a štátne inštitúcie v civilizovanom svete si vyvesením zástav pripomínajú LGBTI komunitu, vyjadrujú jej podporu a hovoria o tom, že je rovnocennou súčasťou našej spoločnosti, že prináša hodnoty kultúrne, vedecké, civilizačné,“ oponuje poslancovi.

Odporúčané
Gyimesi z OĽaNO: Matovič bol lepší premiér, ako je Heger (Rozhovor) Gyimesi z OĽaNO: Matovič bol lepší premiér, ako je Heger (Rozhovor) 2. júna 2022, 12:30

Podľa rektorky je neodpustiteľné a úbohé, ak si niekto takto kopne do ľudí, ktorí v tejto krajine „žijú, platia dane, prinášajú hodnoty“. Koklesová poslanca Gyimesiho označuje za „prívrženca orbánovského režimu“ a poslanca Tomáša Tarabu, s ktorým návrh na zákaz dúhových vlajok podal, zase označila za „reprezentanta fašistických síl v parlamente“.

„Získavať politické body za to, že si kopnem do časti obyvateľstva, aby som upriamil pozornosť inej časti obyvateľstva na moju osobu, by malo byť trestné. Takí ľudia nemajú čo robiť v parlamente,“ konštatuje rektorka.

Koklesová otvorene píše, že na budovách VŠVU budú dúhové vlajky viať aj naďalej a žiadny Gyimesi ani Taraba to nezmenia. „Ak by Gyimesi alebo Taraba požiadali o vstup do budov VŠVU, ostali by stáť pred budovou. Sú menej ako posvätná akademická pôda. A treba sa na nich dívať zvrchu, pretože nepatria do nášho demokratického spoločenstva,“ uzatvára svoj blog. 

VŠVU, LGBTI
Zdroj: VŠVU
Domov
Zdieľať
Diskusia