Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2022, 18:33
Čas čítania 0:52
Eduard Starkbauer TASR

Dvaja ruskí poslanci verejne vyzvali Putina, aby ukončil vojnu na Ukrajine. Hrozí im až 15 rokov za mrežami

Dvaja ruskí poslanci verejne vyzvali Putina, aby ukončil vojnu na Ukrajine. Hrozí im až 15 rokov za mrežami
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS SPRÁVY ZO SVETA VLADIMIR PUTIN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas prejavu sa ich ostatní zákonodarcovia na čele s gubernátorom snažili umlčať.

Opoziční komunistickí zákonodarcovia z Vladivostockej oblasti vyzvali prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil ofenzívu Moskvy na Ukrajine. Zriedkavé verejné vyhlásenie nesúhlasu s agresiou predniesol Leonid Vasiukevič na zasadnutí zákonodarného zhromaždenia. Písomnú podobu protestu podpísali ďalší traja komunistickí poslanci. Dvaja z nich sa od nej však už stihli dištancovať.

Poslanci vyzvali vo vyhlásení Vladimira Putina na okamžité stiahnutie vojakov. „Ak naša krajina nezastaví vojenskú operáciu, potom bude v našej krajine ešte viac sirôt (...) počas vojenskej operácie sa z ľudí stávajú invalidi. Sú to mladí ľudia, ktorí mohli byť pre našu krajinu veľkým prínosom. (...) Žiadame okamžité stiahnutie ruských vojakov.“

Kremeľ
Zdroj: Unsplash/Paul G

Leonida Vasiukeviča sa počas čítania prejavu snažilo niekoľko zákonodarcov, ako aj gubernátor oblasti Oleg Kožemiako umlčať. Vasiukevič však v čítaní prejavu pokračoval, aj keď mu vypli mikrofón. Po jeho skončení ho gubernátor obvinil z očierňovania povesti ruskej armády a označil ho za „zradcu“.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Väčšina poslancov prítomných na zasadnutí hlasovala za to, aby boli Vasiukevič a ďalší zákonodarca zbavení práva rečniť na piatkovej schôdzi. Šéf miestnej komunistickej frakcie Anatolij Dolgačov povedal, že protestná výzva nebola dohodnutá so stranou, a prisľúbil, že podnikne „prísne opatrenia“.

Komunistická strana je vo federálnom parlamente síce oficiálne v opozícii, avšak v kľúčových otázkach vrátane agresie na Ukrajine podporuje Kremeľ a Vladimira Putina. Kritickým poslancom hrozí za poškodzovanie dobrého mena ruskej armády na základe novoprijatých ruských zákonov až 15-ročný trest odňatia slobody.

Domov
Zdieľať
Diskusia