Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2022, 12:52
Čas čítania 1:16
Adam Novosad TASR

Američania dnes majú v Európe už 100 000 vojakov. Od začiatku ruskej invázie zvýšili ich počet o 30 percent

NEWS RUSKO SPRÁVY ZO SVETA USA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Spojené štáty americké zvýšili počet vojakov v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine.

Spojené štáty americké majú momentálne v Európe okolo 102 000 svojich vojakov. Americký generál Mark Milley oznámil, že oproti obdobiu spred začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa počet amerických jednotiek na starom kontinente zvýšil o 30 percent.

„Armáda Spojených štátov (pred inváziou) mala v rámci Velenia americkej armády v Európe (US EUCOM) okolo 78 000 (vojakov)... Za niekoľko mesiacov sme tento počet zvýšili o 30 percent. Od dnešného rána máme v oblasti EUCOM-u zhruba 102 000 vojakov v mnohých krajinách,“ povedal Milley na pondelkovej tlačovej konferencii v Pentagóne po druhom stretnutí medzinárodnej kontaktnej skupiny na podporu Ukrajiny.

Predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády Milley poznamenal, že USA od začiatku vojny na Ukrajine zvýšili vojenskú prítomnosť v Európe, čo sa týka pozemných, námorných aj vzdušných síl.


Generál Milley priblížil, že v oblasti Stredozemného a Baltského mora majú USA aktuálne nasadených vyše 15 000 príslušníkov námorníctva, 12 bojových perutí, dve letecké brigády a na súši dva armádne zbory, dve divízie a šesť brigádnych bojových tímov.


USA po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu posilnili svojimi vojakmi, zbraňami a ďalšou vojenskou technikou najmä krajiny ležiace na východnom krídle Severoatlantickej aliancie.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Američania rovnako prispeli tisíckami svojich vojakov aj do tzv. síl rýchlej reakcie NATO, ktoré boli po začiatku ruskej invázie vôbec prvýkrát uvedené do pohotovosti a čiastočne aj nasadené.

Milley na tlačovej konferencii uviedol, že Spojené štáty americké v najbližšom čase neplánujú posielať na Ukrajinu žiadnych amerických vojakov. Skonštatoval, že ak by sa USA rozhodli Ukrajinu podporiť nielen dodávkami vojenskej techniky, ale aj vyslaním vojakov, toto rozhodnutie by musel urobiť samotný prezident Joe Biden.

Domov
Zdieľať
Diskusia