Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. mája 2022, 12:28
Čas čítania 0:30
Jakub Paulík TASR

Ruský vojak dostal na Ukrajine doživotný trest. Zastrelil 62-ročného civilistu

NEWS SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ide o prelomový prípad.

21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin je odsúdený na doživotie. V pondelok o jeho osude rozhodol ukrajinský súd. Muž bol obžalovaný z vojnových zločinov a zo zabitia neozbrojeného 62-ročného civilistu. 

Seržant Šišimarin je vôbec prvým ruským vojakom, ktorý sa od začiatku invázie 24. februára postavil pred súd na Ukrajine pre vojnové zločiny. Šišimarin požiadal na súde vdovu po zabitom civilistovi o odpustenie a svoju vinu priznal.

Podľa obžaloby odsúdený muž na rozkaz zastrelil 62-ročného Ukrajinca s telefónom v ruke, aby nemohol ukrajinským vojakom povedať o pozícii ruských jednotiek. Nie je však isté, prečo civilista používal telefón, a nevedno, či plánoval ruských vojakov nahlásiť. 

Ukrajinské úrady aktuálne vyšetrujú približne 600 ľudí zo spáchania vyše 10 000 vojnových zločinov. Ďalšie články o vojne na Ukrajine si prečítaš v tomto vlákne.

Odporúčané
21-ročný ruský vojak priznal vinu pred ukrajinským súdom. Za vojnové zločiny mu hrozí doživotie 21-ročný ruský vojak priznal vinu pred ukrajinským súdom. Za vojnové zločiny mu hrozí doživotie 18. mája 2022, 17:55
Domov
Zdieľať
Diskusia