Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2022, 17:55
Čas čítania 0:33
Daniel Mikolášik TASR

21-ročný ruský vojak priznal vinu pred ukrajinským súdom. Za vojnové zločiny mu hrozí doživotie

NEWS RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ide o prvý takýto proces s ruským vojakom od začiatku ruskej invázie do susednej krajiny.

Iba 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin, ktorý je obvinený z vojnových zločinov a plánovanej vraždy v spojitosti so zabitím 62-ročného muža na severovýchode Ukrajiny, priznal vinu. Urobil tak v stredu pred súdom v Kyjeve. 

Ide o prvý takýto proces s ruským vojakom od začiatku ruskej invázie do susednej krajiny. Seržant Šišimarin bol príslušníkom ruského tankového práporu. V prípade usvedčenia mu hrozí až doživotný trest odňatia slobody.


Obžaloba tvrdí, že obvinený spolu s ďalšími vojakmi cestoval v ukradnutom vozidle v oblasti okolo ukrajinského mesta Sumy, keď stretli 62-ročného civilistu. Ten práve používal mobilný telefón. Seržantovi Šišimarinovi prikázali vystreliť na ukrajinského civilistu. Dôvod mal byť ten, aby civilista ukrajinským obrancom nemohol oznámiť pozíciu ruských vojakov.

Na čo konkrétne civilista v tom momente používal mobil, však nie je známe, rovnako ani to, či mal naozaj v úmysle nahlásiť polohu ruských okupačných vojakov. 

Na snímke 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin počas súdneho procesu v Kyjeve 18. mája 2022.
Na snímke 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin počas súdneho procesu v Kyjeve 18. mája 2022. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia