Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2022, 10:55
Čas čítania 0:32
Jana Chovancová

Opičie kiahne sa rýchlo šíria. Potvrdili už 80 prípadov v 12 krajinách sveta vrátane Európy

Opičie kiahne sa rýchlo šíria. Potvrdili už 80 prípadov v 12 krajinách sveta vrátane Európy
Zdroj: TASR/AP
NEWS CHOROBY
Uložiť Uložené

Doposiaľ bolo potvrdených viac ako 80 prípadov opičích kiahní, preverujú ďalšie, uviedla WHO.

Doposiaľ bolo potvrdených viac ako 80 prípadov opičích kiahní v dvanástich krajinách sveta, informuje BBC. Svetová zdravotnícka organizácia WHO uviedla, že aktuálne vedci skúmajú ďalších 50 podozrivých prípadov. 

Nové vírusové ochorenie potvrdili v 9 európskych krajinách, ako aj v USA, Kanade a Austrálii. Opičie kiahne sa najčastejšie vyskytujú v strednej a západnej Afrike. Táto vírusová infekcia je zriedkavá, priebeh je u väčšiny ľudí mierny a podľa britskej Národnej zdravotnej služby sa človek dokáže zotaviť do niekoľkých týždňov.

Vírus sa medzi ľuďmi nešíri ľahko. Napriek tomu, že neexistuje žiadna špecifická vakcína proti opičím kiahňam, ak bol človek očkovaný proti klasickým kiahňam, vakcína mu poskytne ochranu až do 85 percent, keďže tieto dva vírusy sú si veľmi podobné. 

Svetová zdravotnícka organizácia vo vyhlásení v piatok uviedla, že epidémia opičích kiahní  „je atypická, keďže sa vyskytuje v neendemických krajinách“.

Domov
Zdieľať
Diskusia