Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2022, 21:38
Čas čítania 3:39
Adrián Lukáč

MS 2022 v hokeji: Slovensko predviedlo v ťažkom zápase s Kazachstanom dokonalý obrat a po výhre 4 : 3 získalo povinné tri body

MS 2022 v hokeji: Slovensko predviedlo v ťažkom zápase s Kazachstanom dokonalý obrat a po výhre 4 : 3 získalo povinné tri body
Zdroj: TASR/Martin Baumann
ŠPORT MS 2022 V HOKEJI
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Slovensko v ťažkom zápase vybojovalo povinné 3 body.

V zápase s Kazachstanom išlo Slovensku o veľa. Ak sme chceli mať postup do štvrťfinále stále vo vlastných rukách a nechceli sme sa spoliehať na postupové kalkulačky, Kazachstan musel byť pre Slovákov povinná jazda za 3 body. A hoci po prvej tretine nálada v slovenskej šatni určite nebola dobrá, aj vďaka päťminútovej presilovke v prostrednej časti zlomili Slováci zápas na svoju stranu tromi gólmi za necelých päť minút a povinné 3 body dokázali vybojovať. V tabuľke skupiny A nám so šiestimi bodmi patrí priebežná piata priečka, o skóre za štvrtým Dánskom. Hoci je ešte všetko otvorené, čím ďalej, tým viac to vyzerá, že práve s Dánskom si v utorok zahráme rozhodujúci zápas o postup do štvrťfinále.

Refresher monitoruje priebeh celých majstrovstiev sveta. Aby ti nič neušlo, určite sleduj tému MS 2022 v hokeji.

Zostava s miernymi obmenami

Patrik Rybár má menšie zranenie, ktorého doliečenie si vyžaduje pár dní oddychu, a tak na svoj piaty zápas nastúpila slovenská reprezentácia s nezmenenou brankárskou dvojicou. Ako jednotka sa do bránky postavil opäť Adam Húska a na striedačke bol pripravený Matej Tomek. Obranné dvojice sa od zápasu so Švajčiarskom nezmenili. Malými obmenami prešli útočné formácie. Slafkovský nastúpil do zápasu v prvom útoku, zatiaľ čo Pospíšil v druhom. Premiéru na majstrovstvách sveta zažil Andrej Kollár. Kompletnú zostavu si môžeš pozrieť nižšie.

Dobrá prvá tretina, ktorú sme aj tak prehrali

Úvod zápasu sa niesol v duchu dobývania bránky Kazachstanu. Slovensko dokázalo v počiatočných minútach zavrieť súpera v útočnom pásme a viackrát ohroziť Šutova v kazašskej bránke. V 4. minúte po strele Fehérváryho dvíhal ruky nad hlavu Slafkovský a signalizoval gól, no opakovaný záber ukázal len nastrelenú tyčku, a tak skóre ostalo bezgólové. Snahy Kazachstanu o oslobodenie sa spod tlaku a prechod do útočného pásma boli často eliminované už v strednom pásme, ktoré si naši hokejisti dobre pokrývali. Do prvej príležitosti sa v 8. minúte napokon dostal aj Kazachstan, no Húska ostal pozorný. O našej útočnej aktivite svedčil aj pomer striel, ktorý bol v 10. minúte z pohľadu Slovenska 9 : 1.

V 13. minúte bola táto aktivita konečne odmenená aj gólom. Presadil sa slovenský štvrtý útok, keď sa po aktívnom napádaní Adama Sýkoru dostal k puku Samuel Takáč, ktorý rýchlou prihrávkou našiel pred kazašskou bránkou Andreja Kollára a ten s prehľadom prekonal Šutova a otvoril skóre zápasu. Pre Kollára sa nemohla premiéra na majstrovstvách sveta začať lepšie. Už o minútu neskôr však Slovensko čelilo prvému oslabeniu po zbytočnom krosčeku Pospíšila. Za takmer celé oslabenie si Kazachstan nevypracoval vážnejšiu šancu, no niekoľko sekúnd pred návratom Pospíšila z trestnej lavice nastrelil puk od modrej čiary Blacker, k vyrazenému puku sa dostal Paňukov a po troch minútach vyrovnal stav zápasu na 1 : 1.

Panyukov prekonáva Húsku.
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Už o dve minúty putoval Pospíšil na trestnú lavicu opäť, tentoraz za narazenie na mantinel. Druhú presilovku dokázal Kazachstan využiť len za 38 sekúnd a otočil stav stretnutia. V závere tretiny gól nepadol, a tak napriek vydarenému vstupu do zápasu išli naši reprezentanti do šatne za nepriaznivého stavu 1 : 2.

Dokonalý obrat za päť minút v prostrednej časti

Slovensko potrebovalo čím skôr vyrovnať, o čom svedčil aj vyvinutý tlak hneď v úvodných minútach prostrednej časti. Ofenzívne snaženie zastavilo v 24. minúte až vylúčenie Grmana, o ktorom by sa dalo polemizovať. Tretie oslabenie v zápase už Slovensko zvládlo na výbornú, keď sa Kazachstan nedokázal ani usadiť v útočnom pásme. Okamžite po vyrovnaní síl na ľade sa hra vrátila späť pred bránku Šutova, no strelecké trápenie Slovákov pokračovalo.

Odporúčané
KVÍZ: V piatok sa začínajú MS v hokeji. Ako dobre poznáš našu reprezentáciu a ako sa pamätáš na jej najväčšie úspechy? KVÍZ: V piatok sa začínajú MS v hokeji. Ako dobre poznáš našu reprezentáciu a ako sa pamätáš na jej najväčšie úspechy? 12. mája 2022, 19:30

V 29. minúte sa prvej presilovej hry dočkalo aj Slovensko, keď Akolzin tvrdo dohral Minárika po odohratí puku v strednom pásme. Hlavný rozhodca si ešte tento zákrok skontroloval na videu a ocenil ho piatimi trestnými minútami. Pre Slovensko sa načrtla ideálna šanca na obrat. K tomu zavelil už po 46 sekundách presilovky tvrdou strelou od modrej Fehérváry, ktorý vyrovnal na 2 : 2, pričom na časomiere svietili ešte viac ako 4 minúty hry v početnej výhode. Tie naši reprezentanti využili ešte raz, keď Krištof našiel krásnou prihrávkou na druhej modrej čiare Lišku, ktorý bekhendovým blafákom poslal Slovensko do vedenia.

Už o necelú minútu neskôr predviedol svoje umenie Juraj Slafkovský, ktorý učebnicovou sťahovačkou prešiel cez obrancu Kazachstanu a pri zakončení bol faulovaný. Hlavný rozhodca nariadil trestné strieľanie, ktoré slovenský megatalent forhendovým blafákom s prehľadom premenil a zvýšil vedenie Slovenska na 4 : 2. Ofenzívna aktivita našich reprezentantov neustála ani po troch góloch v priebehu necelých piatich minút. V záverečnej minúte druhej tretiny si po dobrom napádaní šancu vypracoval prvý útok, no skóre sa už do prestávky nemenilo.

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slabá tretia tretina a dráma až do konca

Úvod poslednej dvadsaťminútovky začal pomerne aktívne Kazachstan a niekoľkokrát sa dokázal na krátku chvíľu usadiť v útočnom pásme. Slováci pôsobili v týchto minútach neisto, z čoho pramenil aj kontaktný gól Kazachstanu, keď nenápadnú strelu Orechova, ktorá by sa dala skôr nazvať nahodením na bránu, šikovne tečoval Paňukov a znížil na rozdiel jediného gólu už v 44. minúte. Tento gól Kazachov výrazne nakopol a začali byť v útočnom pásme veľmi nepríjemní.

Odporúčané
MS 2022 v hokeji: Kto bude súperom Slovenska vo štvrťfinále v prípade, že sa nám podarí postúpiť zo skupiny? Toto sú dve možnosti MS 2022 v hokeji: Kto bude súperom Slovenska vo štvrťfinále v prípade, že sa nám podarí postúpiť zo skupiny? Toto sú dve možnosti 19. mája 2022, 7:30

Prostredná časť tretej tretiny sa hrala hore-dole s menšími šancami na oboch stranách, no Kazachstan stále hrozil a živil nádej na prvé body na tohtoročných majstrovstvách sveta. Po nevýraznej časti zápasu sa v 55. minúte Slováci dostali do prečíslenia traja na jedného, no Romanovi pri nahrávke skĺzol puk z hokejky a bránku Kazachstanu sme ani neohrozili. O dve minúty neskôr tento útočník predviedol peknú individuálnu akciu, no skórovať sa mu nepodarilo. V závere sa Kazachstan dostal aj k hre bez brankára, no tá už gól nepriniesla, a tak Slovensko vybojovalo povinné tri body po ťažkom zápase.

Domov
Zdieľať
Diskusia