Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. mája 2022, 13:30
Čas čítania 4:14
Dominik Vetrák

RECENZIA: Seriál Halo

FILMY A SERIÁLY HALO SERIÁL NOVÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ako to už zvyčajne býva, aj táto hollywoodska adaptácia skvelej hry má výrazné chyby. Druhú sériu si však určite pozrieme.

Hollywoodu sa po množstve pokusov a viac ako 20 rokoch podarilo natočiť seriál Halo. Produkčne naň dozerala aj spoločnosť režiséra Stevena Spielberga (Amblin Productions). Vysiela ho streamovacia spoločnosť Paramount+, ktorá s ním zlomila hneď niekoľko vlastných rekordov sledovanosti. 

Na vývoji seriálu sa okrem tvorcov zo štúdia Paramount podieľala aj spoločnosť Showtime, herný gigant Microsoft a 343 Industries (tvorcovia nových hier Halo). Tvorcovia prvej série po jej dokončení projekt opustili, takže druhú sériu vytvorí niekto iný. V recenzii sa dozvieš, prečo nás to teší.

Odporúčané
Kto je najsilnejší hrdina Marvelu a v akých filmoch ešte uvidíme postavy ako Doctor Strange, Thor, Daredevil či Spider-Man? Kto je najsilnejší hrdina Marvelu a v akých filmoch ešte uvidíme postavy ako Doctor Strange, Thor, Daredevil či Spider-Man? 19. mája 2022, 12:30

Ak sa ti naše recenzie a tipy na filmy/seriály páčia, respektíve sa vďaka nim rozhoduješ, do čoho investovať čas a čo ignorovať, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+.

Halo seriál recenzia
Zdroj: Paramount+

Seriál má odlišný dej ako hry

Seriál Halo je v mnohom podobný hrám. Master Chief je hrdina ľudstva a najlepšia zbraň proti mimozemskému zoskupeniu Covenant, ktoré tvoria viaceré mimozemské rasy. Covenant je v 26. storočí v otvorenej vojne s ľudstvom, ktoré ťahá za kratší koniec. Príbeh Master Chiefa a vojny s Covenantom sa však odohráva inak ako v hrách, čo vôbec nie je zlé.

Halo seriál recenzia
Zdroj: Paramount+

Chief, nasaď si, dopekla, masku a zbroj!

Jednou z mnohých zmien je fakt, že Master Chief má osobnosť. V hrách ide o vyrovnaného, pokojného supervojaka z radov Sparťanov. Sparťania sú geneticky vylepšení vojaci, ktorí žijú len pre ochranu ľudstva. V hrách je tak John 117 alias Master Chief tichý „cool“ vojak, ktorý plní rozkazy a na bojisku dokáže robiť zázraky.

Okrem umelej inteligencie menom Cortana nemá s ľuďmi hlboké vzťahy, nevedie dlhé a emotívne dialógy a v podstate je trochu generický. Je to hrdina, za ktorého všetci milujeme hrať, ale jeho osobnosť nie je veľmi zaujímavá. Fungovalo to v hrách, ale v seriáli je to nepredstaviteľné. Ukázali teda jeho minulosť, spravili z neho emotívneho človeka a doslova ho vyzliekli z jeho legendárneho obleku. 

Malo to za následok, že v seriáli Halo sa diváci častejšie pozerali na Johna a nie na Master Chiefa. Je úplne v poriadku, že chceli spraviť jeho postavu ľudskejšou a zvýrazniť jeho osobnosť, no zabudli pritom na to, že Halo je v prvom rade o Master Chiefovi a jeho súboji s Covenantom.

Halo seriál recenzia
Zdroj: Paramount+

Scény, v ktorých John zisťoval viac o svojej minulosti a ktoré prehlbovali jeho charakter, neboli vyslovene zlé, ale skôr zbytočné zdĺhavé. Naopak, akčných scén bolo menej, než koľko sme od takéhoto veľkolepého sci-fi seriálu očakávali. 

Master Chief vzbudzuje vo svojom plnom výstroji obrovský rešpekt. Atmosféra scén sa automatický mení vždy, keď sa v nich objaví v obleku. Bohužiaľ, po druhej časti sa to stáva už len sporadicky.

Seriál sa na rozdiel od hier venuje aj civilistom a vytvoril aj celkom novú postavu s názvom Blessed One. Tá si s Master Chiefom vytvorí blízky vzťah, no tvorcovia z neho aj tak vyžmýkajú len jedno z najotravnejších hollywoodskych klišé, ktoré má za cieľ motivovať mužské postavy. Navyše jej emočné výkyvy a zmeny osobnosti nie sú podporené dostatočne hlbokým charakterovým prerodom, takže v posledných epizódach nepôsobí jej správanie autenticky. 

Halo seriál recenzia
Zdroj: Paramount+

Nudná dejová línia s Kwan mala ostať v scenáristickom koši

Okrem dejovej línie s Master Chiefom sme museli pretrpieť aj vedľajšiu dejovú líniu s postavou Kwan. Tá sa na planéte Madrigal, ktorú napadli jednotky Covenantu, pokúšala urobiť vzburu a postaviť sa miestnemu tyranovi. So samotným príbehom Halo to nemalo nič spoločné a my ani nechápeme, o čo tvorcom vlastne išlo. Postavy v tejto dejovej línii vôbec nijako neovplyvnili hlavnú zápletku a po úvodnom stretnutí s Master Chiefom ho už nikdy nevideli. 

Kwan bola veľmi nezaujímavá a stereotypná postava. Tvorcovia s ňou nedokázali urobiť nič zaujímavé, a tak sme trpeli zakaždým, keď bola na obrazovke ona a postavy s ňou spojené. 

Celá siedma časť sa venovala iba Kwan a Madrigalu, čo dopadlo katastrofálne. Na stránke iMDB ju hodnotilo takmer štyritisíc divákov a výsledkom je hodnotenie pod 4/10. Bola to otrasná epizóda, ktorá len podčiarkovala, ako Kwan a jej príbeh ťahajú celý seriál dole. Prvá séria by mala bez postavy Kwan oveľa lepšie tempo.

Halo seriál recenzia
Zdroj: Paramount+

Podaril sa vzťah Chiefa s Cortanou a zábavné akčné scény

Príbeh Master Chiefa bol omnoho zaujímavejší a užívali sme si najmä scény, v ktorých komunikoval s umelou inteligenciou Cortanou, ktorá mu pomáha v boji. Tvorcom sa z hľadiska príbehu a dialógov najlepšie podarilo zachytiť práve ich vzťah, ako aj dialógy a atmosféru medzi Sparťanmi. Ak sa druhá séria zameria iba na Master Chiefa, Cortanu, ostatných Sparťanov a mimozemšťanov Covenant, určite to bude, pokiaľ ide o príbeh a dialógy, kvalitnejší seriál. 

Jeho prvá séria údajne stála štúdio Paramount Pictures 90 miliónov dolárov. V seriáli sa neobjavili žiadne veľké herecké hviezdy, a tak mali tvorcovia dosť peňazí na vytvorenie lepších počítačových trikov a akcie. Či už ide o zábery z vesmíru, mimozemšťanov alebo výbuchy, ani raz tieto scény nepôsobili ako lacná televízna tvorba.

Vďaka vyššiemu rozpočtu a produkčným hodnotám sa na seriál pozerá dobre aj v momentoch, keď je trochu nudnejší. Môže za to skvelo pôsobiaci sci-fi vizuál. Štúdiá Marvel a Disney majú napríklad oveľa viac peňazí na to, aby si mohli dovoliť kvalitnejšie triky, no v ich seriáli Moon Knight sme videli, že sa nič také nestalo a Halo ich má oveľa lepšie. 

Halo seriál recenzia
Zdroj: Paramount+

Páčila sa nám aj akcia, ktorá vyvrcholila v poslednej epizóde. Tvorcom sa podarilo zachytiť to, akí sú Sparťania nadľudia, a pri pästných súbojoch sme ako diváci „cítili“ váhu ich úderov a brnenia. Podarili sa aj prestrelky, no akcie mohlo byť celkovo viac. Dúfali sme aj v aspoň jeden súboj lietadiel/vesmírnych lodí, no nedočkali sme sa.

Vizuál a triky v skvelej poslednej časti síce vyzerali ako z počítačovej hry, ale vôbec nám to neprekážalo. Konečne sme z toho cítili atmosféru ako z hier Halo (podobný pocit navodila prvá epizóda, ale aj zoskok z lietadla Pelican v poslednej časti). 

RECENZIA: seriál Halo

Druhá séria má veľký potenciál stať sa kvalitným sci-fi seriálom. Tvorcovia musia zapracovať na scenári a občasných nelogických scénach (vážne niekto postavil dedinu okolo výbušného potrubia, ktoré exploduje už po náraze s jedným nábojom?). 

Nebyť otravného príbehu o Kwan a Madrigale, prvá séria Halo by bola zábavným sci-fi seriálom. Spracovať hry do filmovej či seriálovej podoby je nesmierne ťažké a tvorcovia v Hollywoode musia veľa vecí zmeniť, aby v odlišnom formáte vôbec fungovali.

Vždy je tam teda risk, že fanúšikovia hier nebudú spokojní, respektíve že zmeny v seriáli nepomôžu a dokonca výslednej kvalite ublížia. Niekoľko takých sa našlo aj tu, no sme ochotní dať seriálu druhú šancu v druhej sérii. S prižmúrenými očami a ako fanúšikovia hier udeľujeme šesť bodov z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia