Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. mája 2022, 17:39
Čas čítania 1:03
Viktor Kniš TASR

Na Slovensko môžu doraziť silné búrky, Nemecko očakáva supercely a tornádo

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

V Nemecku hrozí vznik tornád, na Slovensko vraj cez Česko dorazia extrémne silné búrky.

Teplý vzduch na území Slovenska pomôže silným búrkam, informuje portál iMeteo. Portál sa odvoláva na informácie od zahraničných meteorológov, ktorí očakávajú extrémne silné búrky, pričom hrozia aj materiálne škody.

Cez Nemecko, Poľsko a Česko by sa mali v nasledujúcich dvoch dňoch prehnať silné zrážky, na Slovensko podľa odhadov dorazia v sobotu. 

„Podľa aktuálnych numerických modelov by sa búrkový systém, ktorý sa sformuje nad Nemeckom a bude postupovať cez Česko a Rakúsko, mohol dostať nad naše územie v sobotu v ranných hodinách. Prvé búrky zasiahnu severozápadné a severné okresy Slovenska, kde prinesú zosilnenie vetra a prívalové zrážky,“ informuje iMeteo. 

búrka, pole
Zdroj: Unsplash/Eugene Triguba

Meteorológovia varujú pred vznikom tornád v Nemecku

Nemecká meteorologická služba vo štvrtok varovala, že západ Nemecka môžu popoludní zasiahnuť silné búrky, ktoré by sa mohli tvoriť až do piatka, pričom hrozí aj vznik tornád. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.


Nemecký meteo portál DWD predpovedá na štvrtok intenzívny dážď a krupobitie na západe a severozápade Nemecka. Nárazy vetra môžu v niektorých oblastiach dosahovať rýchlosť až 100 kilometrov za hodinu.


V piatok by búrkový front smerujúci na východ zo susedného Francúzska mohol priniesť extrémne zrážky v strednom Nemecku. Úrady situáciu pozorne sledujú pre vlaňajšie prívalové povodne, ktoré zasiahli nielen Nemecko, ale aj susedné Belgicko a vyžiadali si desiatky obetí na životoch.


Podľa meteorológov hrozí tiež vznik tzv. superciel, s ktorým je spojené zvýšené riziko vzniku tornád.

Mohlo by ťa zaujímať:
– Bruce Willis skončil s herectvom. Toto je jeho 10 najlepších filmov, ktoré musí vidieť každý fanúšik
10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka
10 najlepších filmov Nicolasa Cagea
Domov
Zdieľať
Diskusia