Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2022, 8:15
Čas čítania 0:31
Ivan Koribanič

Eduard Heger: Slovensko je pripravené, ak Gazprom odpojí od plynu aj nás. Závislosti sa musíme zbaviť čím skôr

Eduard Heger: Slovensko je pripravené, ak Gazprom odpojí od plynu aj nás. Závislosti sa musíme zbaviť čím skôr
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA EDUARD HEGER RUSKO SLOVENSKO SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Hoci dávnejšie na Slovensku rezonovala najmä otázka, čo bude Slovensko robiť v prípade, že Rusko stopne dodávky plynu, podľa premiéra je naša krajina na tieto obštrukcie Ruska pripravená.

„Európska únia sa musí čím skôr zbaviť energetickej závislosti od Ruskej federácie,“ vyhlásil premiér Eduard Heger vo svojom vyjadrení.

Napísal to v kontexte susedného Poľska, ktorému Rusi od dnešného rána zastavili dodávky plynu. Týmto krokom sa podľa Hegera stalo Rusko „nespoľahlivým partnerom“.

„Rusko využíva ropu a plyn ako nástroj na presadzovanie svojich imperialistických záujmov, ktoré vyvrcholili útokom na Ukrajinu a páchaním vojnových zločinov na jej území,“ konštatoval premiér.

plynovod
Zdroj: TASR/Roman Hanc


Slovenský plynárenský priemysel má s ruskou firmou Gazprom podľa Hegera uzavretý dlhodobý kontrakt a platby za plyn bude naša krajina realizovať v eurách. „V zmysle dohodnutých pravidiel a súčasne odporúčaní Európskej komisie,“ doplnil.

Hoci dávnejšie na Slovensku rezonovala najmä otázka, čo bude Slovensko robiť v prípade, že Rusko stopne dodávky plynu, podľa premiéra je naša krajina na tieto obštrukcie Ruska pripravená. „Západnú jednotu a solidaritu Rusko nezlomí,“ uzavrel.

Domov
Zdieľať
Diskusia