Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2022, 19:55
Čas čítania 0:58
Ema Stanovská

Aktualizované: Gazprom od stredy rána ukončí dodávky plynu do Poľska. Cena plynu v Európe vzrástla o 17 percent

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

V piatok vypršal termín, do ktorého malo Poľsko zaplatiť za suroviny v rubľoch, ako žiada Kremeľ. To však poľská strana odmietla.

Gazprom od stredy od 8.00 h ukončí dodávky plynu do Poľska, uviedla poľská plynárenská firma PGNiG s tým, že ju o tom ruský Gazprom informoval. Potvrdila tak skoršie informácie médií o ukončení dodávok plynu do krajiny.

Denník N s odvolaním sa na ČTK informoval, že v piatok vypršal termín, do ktorého malo Poľsko zaplatiť za suroviny v rubľoch, ako žiada Kremeľ. To však poľská strana odmietla. 

Informácie poľského portálu onet.pl predtým potvrdili nemenované zdroje vo vláde aj v plynárenskej spoločnosti PGNiG. Na ministerstve životného prostredia zasadá krízový štáb, uvádza onet.pl.

Zásobníky sú naplnené na 80 percent

Dlhodobá zmluva o dodávkach ruského plynu medzi ruským Gazpromom a poľskou firmou PGNiG vyprší na konci tohto roku.

Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová skôr na Twitteri napísala, že „Poľsko má potrebné rezervy plynu a zdroje dodávok, ktoré chránia našu bezpečnosť“. Uistila, že v poľských domácnostiach plyn chýbať nebude.

Už popoludní, keď poľské médiá priniesli neoficiálne informácie o ukončení dodávok plynu z Ruska, cena plynu v Európe vzrástla o 17 percent, uviedla agentúra Bloomberg.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Tomasz Stempien, šéf spoločnosti Gaz-System, ktorá prevádzkuje prepravnú sústavu zemného plynu v Poľsku, uviedol, že zásobníky v krajine sú teraz naplnené na 80 percent.

Podľa think-tanku Forum Energii Poľsko asi 55 percent svojej spotreby zemného plynu kryje z dodávok z Ruska. Už dlhší čas, bez ohľadu na terajší konflikt na Ukrajine, pracuje na ich nahradení z iných zdrojov. Do konca tohto roka má dostavať plynovod Baltic Pipe, ktorým do Poľska potečie plyn z Nórska.

Domov
Zdieľať
Diskusia