Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2022, 13:28
Čas čítania 1:19
Eduard Starkbauer

Polovica Slovákov považuje Rusko za najnebezpečnejšiu krajinu. Stúpa počet obyvateľov, ktorí nás chcú vidieť na Západe

NEWS PRIESKUM VEREJNEJ MIENKY
Uložiť Uložené

Štvrtina opýtaných považuje za najnebezpečnejšiu krajinu USA.

V porovnaní s obdobím po anexii Krymu v roku 2014 narástol počet Slovákov presvedčených, že Slovensko by malo stáť na strane Západu, teda Európskej únie a NATO. V prieskume „Ako sa máte, Slovensko?“ označilo za najnebezpečnejšiu krajinu pre Slovensko najviac ľudí Rusko.


Na otázku o geopolitickej orientácii Slovenska odpovedalo 38,9 % respondentov, že Slovensko by malo stáť na strane Západu „vždy“ alebo „skôr“. Najviac až 45,7 % respondentov sa priklonilo k odpovedi, že Slovensko by sa malo usilovať o „vyváženú pozíciu medzi Ruskom a Západom“. Len 8,5 % odpovedalo, že Slovensko by naopak malo stáť „vždy“ či „skôr“ na strane Ruska.


Podiel priaznivcov geopolitickej orientácie na Východ sa tak nezmenil od roku 2014. Naopak, orientáciu na Západ preferuje viac ľudí, ako pred ôsmimi rokmi, keď Slovensko na strane Západu vidí až o 13 % ľudí viac.

Ruská vlajka.
Ruská vlajka. Zdroj: stockvault/2happy

Rusko kraľuje rebríčku nebezpečných krajín pre Slovensko. Za najnebezpečnejšiu krajinu ho označilo až 50,4 % občanov. Takmer dve tretiny respondentov (65,7 %) Rusko umiestnili na jednu z troch najnebezpečnejších krajín. Každý štvrtý opýtaný považuje za najnebezpečnejšiu krajinu USA (25,6 %) a na treťom mieste s 8,6 % sa umiestnila Ukrajina.


Rusko za najnebezpečnejšiu krajinu podľa prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ považuje najviac Slovákov od roku 1996, keď negatívny rebríček ovládlo Maďarsko. 

Odporúčané
Je naozaj udržateľný život luxus? Prieskumy ukázali ako Slováci šetria planétu aj peniaze Je naozaj udržateľný život luxus? Prieskumy ukázali ako Slováci šetria planétu aj peniaze 29. októbra 2020, 15:10

Podľa Roberta Klobuckého zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) spôsobila ruská agresia na Ukrajine v slovenskej verejnej mienke omnoho výraznejší posun ako anexia Krymu v roku 2014. „Rusko je v súčasnosti pokladané pre Slovensko za najnebezpečnejšiu krajinu a zároveň narástol podiel respondentov, ktorí si myslia, že Slovensko by malo geopoliticky patriť na Západ.“


Prieskum zrealizovala spoločnosť MNFORCE v období od 31. marca do 7. apríla na vzorke 1 000 ľudí. Podieľala sa na ňom aj komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

Mohlo by ťa zaujímať:
AKTUÁLNE: Roberta Fica chcú vo väzbe
Vláda dá najohrozenejším skupinám jednorazový príspevok 100 eur. Zvyšovať chce postupne aj prídavky na deti
Netflix stratil za noc tretinu hodnoty. Paniku vyvolali správy o úbytku predplatiteľov, ktorý má zachrániť lacnejšie predplatné
Domov
Zdieľať
Diskusia