Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2022, 11:52
Čas čítania 1:04
Eduard Starkbauer

Rusko vďaka Číne a Indii exportuje viac ropy a plynu ako minulý rok. Len za deň z predaja ropy zarobí až miliardu dolárov

Rusko vďaka Číne a Indii exportuje viac ropy a plynu ako minulý rok. Len za deň z predaja ropy zarobí až miliardu dolárov
Zdroj: Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Jacob Ford/Odessa American via AP
NEWS CENA ROPY SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Sankcie Západu sa na ruských ziskoch z predaja fosílnych palív zatiaľ neodrážajú. Výpadok v západnom dopyte nahrádza Čína, ale aj India.

Napriek rozsiahlym sankciám USA, Európskej únie a Veľkej Británie zarába Rusko na predaji ropy a zemného plynu viac ako pred rokom. Podľa výpočtov Business Insideru má krajina dokonca našliapnuté na navýšenie minuloročného zisku o jednu tretinu na výšku 320 miliárd dolárov. Ruské ministerstvo financií očakáva, že len za apríl si ekonomika krajiny prilepší predajom fosílnych palív o 9,6 miliardy dolárov. 

Rusko dnes predáva viac ropy a zemného plynu ako pred začiatkom invázie, od ktorého už uplynulo 50 dní. Za zvýšeným exportom nerastných surovín je okrem celosvetového nárastu trhových cien a stabilného odbytu z Číny aj zvýšenie dopytu z Indie.

Výpadok príjmu zo západných krajín do veľkej miery zastúpila India, ktorá si už od Ruska od začiatku invázie kúpila 13 miliónov barelov ropy, čo je len o tri milióny menej ako za celý minulý rok. Čínske rafinérie síce čiastočne pozastavili podpisy nových kontraktov s Ruskom, ale v platnosti ostávajú všetky zmluvy, ktoré štáty uzatvorili pred inváziou.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Na dovoz ropy a plynu z Ruska uvalili Spojené štáty úplné embargo. Spojené kráľovstvo chce dovoz znížiť postupne a Európska únia zatiaľ zablokovala len dovoz uhlia. Európska únia Rusku naďalej platí za ropu a plyn aj napriek zreteľnému politickému odsúdeniu invázie. Z krajiny dováža až 40 % zemného plynu a 27 % ropy.

Podľa ekonomického poradcu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Olega Ustenka dnes Rusko získava len za predaj ropy až 1 miliardu dolárov denne. Ruský minister energetiky Nikolaj Šuľginov medzičasom naznačil, že Rusko naďalej hľadá „za každú cenu“ aj nové odbytiská v nových „spriatelených krajinách“.

Domov
Zdieľať
Diskusia