Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2022, 17:14
Čas čítania 1:07
Viktor Kniš TASR

Právoplatne odsúdili prvého slovenského sériového vraha. Obete rozštvrtil a spálil

NEWS SÉRIOVÍ VRAHOVIA SÚDY
Uložiť Uložené

Medzi obeťami bol aj Roman P. Toho podľa svedkyne v roku 2011 uškrtil šnúrkou od teplákov. Všetky obete zlikvidoval spálením.

Najvyšší súd v stredu potvrdil doživotný trest pre Miroslava Lehotského za tri brutálne vraždy. Zamietol jeho odvolanie, rozhodnutie je tak právoplatné.

Odporúčané
Beštia zo Zliechova spálila telá mladej mamičky a dieťaťa. Sériový vrah zaškrtil ženu pri sexe Beštia zo Zliechova spálila telá mladej mamičky a dieťaťa. Sériový vrah zaškrtil ženu pri sexe 2. júla 2021, 14:30

„Dokazovanie bolo vykonané zákonným spôsobom a v potrebnom rozsahu,“ povedala predsedníčka odvolacieho senátu NS SR. Zdôraznila, že prvostupňový súd hodnotil dôkazy v súlade so zákonom. „To, že odvolal svoje priznanie, neznamená, že zanikla platnosť predchádzajúcej výpovede,“ priblížila.


Pred vyšetrovateľom Lehotský podrobne opísal skutky, motív a okolnosti ich spáchania. V roku 2019 však zmenil svoju výpoveď, tvrdil, že nevraždil, a obvinenia označil za vykonštruované. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry okrem jeho priznania a výpovede očitej svedkyne existuje ucelená reťaz nepriamych dôkazov. Mal aj motív.


„Ide pravdepodobne o prvého sériového vraha od vzniku samostatnej Slovenskej republiky,“ priblížil prokurátor ÚŠP Michal Stanislav. S rozhodnutím súdu vyjadril spokojnosť, Lehotský je podľa neho veľmi nebezpečný človek.

Lehotský
Zdroj: TASR/Pavol Zachar


„Je nebezpečné niekomu dávať doživotie, keď nemám dostatočné dôkazy. Nabudúce sa to môže zopakovať v iných prípadoch,“ zareagoval na rozhodnutie NS SR obhajca Lehotského Jiří Martaus. Tvrdí, že v prípade korunnej svedkyne ide o osobu, ktorá sa vykúpila nepotrestaním tým, že Lehotského usvedčila z vraždy.


Obžalovaný žil v minulosti v Českej republike, neskôr sa s družkou a dieťaťom presťahovali na Slovensko. V Zliechove mal prenajatý dom. Sandra N. chcela od neho v roku 2010 odísť, a tak vraždil. Pred zaškrtením s ňou mal pohlavný styk, následne ju rozštvrtil a spálil. Rovnaký priebeh mala aj ďalšia vražda Moniky B. o dva roky neskôr. Medzi obeťami bol aj Roman P. Toho podľa svedkyne v roku 2011 uškrtil šnúrkou od teplákov. Všetky obete zlikvidoval spálením.


Z procesu pred ŠTS vyplynulo, že obetí Lehotského môže byť aj viac. Nasvedčuje tomu i výpoveď svedka, väzňa zo susednej cely, ktorému sa Lehotský údajne zdôveril, že zabil ďalších ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia