Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2022, 15:46
Čas čítania 1:42
Martin Mičuda

Z niekdajšieho drobca sa vykľulo kompaktné elektrické SUV s výkonom až 272 koní. Privítaj nový Smart #1

Z niekdajšieho drobca sa vykľulo kompaktné elektrické SUV s výkonom až 272 koní. Privítaj nový Smart #1
Zdroj: Smart
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Úplne nový model s prostým označením #1 začína písať novú éru značky Smart.

S osudom automobilky Smart to bolo posledné roky veľmi otázne. Ponúkané portfólio modelov sa zúžilo už len na najmenšie ForTwo, ktoré navyše medzičasom prešlo výhradne na elektrický pohon.

Svet následne obletela informácia, že Mercedes-Benz (pod ktorý značka patrí) so značkou Smart počíta naďalej, akurát došlo k spojeniu s čínskou spoločnosťou Geely, no a práve nová štruktúra vlastníctva má zaručiť opätovný rast.

Odporúčané
EQS nás v teste opantalo luxusom a technológiami, dala však pýcha značky uvádzaný dojazd až 770 km? EQS nás v teste opantalo luxusom a technológiami, dala však pýcha značky uvádzaný dojazd až 770 km? 14. februára 2022, 16:30

Dôkazom toho je práve predstavená novinka, ktorá štartuje akýsi nový život značky Smart. S prostým označením #1 ide o malý crossover, ktorý vychádza zo staršieho konceptu a naznačuje nové smerovanie automobilky.

Už na prvý pohľad je zrejmé, že i keď ide o úplne nový počin, tvarovo nadväzuje na predošlé modely, hoci už zďaleka to nie je ten malý Smart, na aký sme boli zvyknutí – s rozmermi 4,27 × 1,84 × 1,64 ide o kompaktné SUV s možnosťou až 19" kolies a hmotnosťou vyše 1 800 kilogramov. 

Smart, Smart #1,
Zdroj: Smart


Aj #1 si ponecháva tradične milú tvár a oblé línie, pridáva k tomu prepojené predné aj zadné svetlá, zapustené kľučky, dvojfarebnú karosériu, panoramatickú strechu či bezrámové riešenie dverí. To, že Smart je naďalej veľmi úzko spätý s automobilkou Mercedes-Benz, potvrdzuje z vizuálnej stránky najmä interiér, v ktorom badať aktuálny rukopis nemeckej prémiovej značky. Akurát na rozdiel od jej už zväčša zapustených displejov v palubnej doske (pozri novú triedu C/S), tu obrovská 12,8" obrazovka z nej výrazne vystupuje.

Navyše, vzhľadom na absenciu fyzických tlačidiel, všetka ovládateľnosť prebieha cez displej, respektíve prostredníctvom hlasového ovládania. Pred vodičom sú napokon už len relatívne malé a úzke digitálne budíky, ktoré majú 9,2".

Zvyšok palubnej dosky je opticky veľmi čistý, uhladený až minimalistický, čím sa môže zdať, že ide len o akýsi koncept, ale opak je pravda. Päťmiestny kokpit s posuvnou zadnou lavicou sedadiel je posiaty náladovým osvetlením a viacerými detailmi, ktoré naznačujú, že ide o Smart.

Odporúčané
Test Audi e-tron S: posadili sme sa za volant Audi s tromi motormi. V čom má navrch oproti konkurencii? Test Audi e-tron S: posadili sme sa za volant Audi s tromi motormi. V čom má navrch oproti konkurencii? 16. februára 2022, 9:30

Nie je už žiadnym prekvapením, že Smart #1 je elektromobil. O pohon sa stará jeden elektromotor umiestnený na zadnej náprave, ktorý servíruje maximálny výkon, veľmi slušných 200 kW/272 koní a 343 Nm.

Zaujímavosťou je, že energia pre motor pochádza z NCM batérie, teda z nikel-kobalt-horčíkového akumulátora s kapacitou 66 kWh. Ten má zaručiť dojazd až 440 kilometrov (v zmysle metodiky WLTP). Systém podporuje 150 kW nabíjanie. Cenové relácie ani dostupnosť na európskom trhu zatiaľ neboli presne definované.

Smart, Smart #1,Smart, Smart #1,Smart, Smart #1,Smart, Smart #1,
Zobraziť galériu
(28)



Mohlo by ťa zaujímať:
Fico letel súkromným lietadlom s Kaliňákom do tureckého hotela, kde noc stojí skoro 3-tisíc eur. Tvrdí, že išlo o pracovnú cestu
Steven Seagal: Postrach žien a filmových štábov, ale aj akčná hviezda 90. rokov. Vzostup a pád legendy
Orgazmus sa dá dosiahnuť bez dotyku, len meditáciou, potvrdili vedci. Skúmali mozog tejto estónskej jogínky
Domov
Zdieľať
Diskusia