Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2022, 7:31
Čas čítania 1:00
Viktor Kniš TASR

Od dnešného dňa zmierňujú povinnosti pri nosení respirátorov. Zjednodušia aj návrat zo zahraničia

ZDRAVIE KORONAVÍRUS OPATRENIA
Uložiť Uložené

Pandémia je na ústupe. Potvrdil to aj matematik Richard Kollár.

Od stredy zaniká povinnosť registrácie v eHranici aj povinná karanténa pre nezaočkovaných po návrate zo zahraničia. Ruší sa aj povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest v exteriéri. Úrad verejného zdravotníctva zmierňuje opatrenia, keďže pandémia vrátane druhej omikronovej vlny je na ústupe. 

Doteraz museli obyvatelia Slovenska podľa platných pravidiel nosiť respirátor vždy, keď sa v exteriéri nachádzali vo vzdialenosti menšej ako 2 metre od človeka mimo svojej domácnosti. 


ÚVZ pripomína, že naďalej ostáva povinnosť nosiť respirátor na hromadných podujatiach, a to v interiéri aj v exteriéri. Respirátory sú naďalej povinné i vo všetkých interiéroch verejných budov, v prostriedkoch verejnej dopravy a v preprave s osobami, ktoré nie sú členmi spoločnej domácnosti.


Pri návrate zo zahraničia však ÚVZ naďalej odporúča obozretnosť, sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia sa príznakov ochorenia covid-19 kontaktovať svojho lekára.

Situácia sa zlepšuje

Aj matematik Richard Kollár potvrdil, že epidemická situácia sa rapídne zlepšuje. Dobrou správou je, že ani dáta zo zahraničia nenaznačujú, že by mali prichádzať ďalšie ohrozujúce vlny. 

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

„Je to bod, v ktorom klesáme aj napriek absentujúcim opatreniam, teda s výnimkou jediného, avšak minulé vlny nás naučili (pri porovnaní dát z iných krajín s tými napríklad našimi), že v takomto momente je vhodné zbaviť sa opatrení kompletne, teda až na veľmi špeciálne výnimky,“ hovorí Kollár.
 

Myslí si, že je čas zrušiť povinnosť nosiť rúška v interiéroch či v školách na chodbách a nechať túto povinnosť výlučne v zdravotníckych zariadeniach, prípadne v zariadeniach sociálnych služieb. 

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy z domova. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii news.
Domov
Zdieľať
Diskusia